Venstres ligestillingsminister Karen Ellemann har op til sin sommerferie rejst rundt i landet med et budskab til landets kvinder:
- Politik er meget, meget bedre end sit rygte, og tænk over, om du ikke kan bidrage til at få din kommune til at fungere bedst muligt.
Med det mantra forsøger hun nu at få flere kvinder til at deltage i lokaldemokratiet og stille op til efterårets kommunalvalg.
For med godt og vel fire måneder til næste kommunalvalg ser de store, etablerede partiers kønsfordeling langt fra ligelig ud.
Lige nu viser en opgørelse, at flere partier kun har opstillet under 20 procent kvinder blandt deres spidskandidater til efterårets kommunalvalg.
- Og jeg er af den overbevisning, at man træffer bedre beslutninger, når man ser sagerne fra flere vinkler, og at der er en mangfoldig gruppe rundt om et beslutningsbord.
- Så derfor slår jeg bare lige nu et slag for, at vi bredt set over alle partier skal have fokus på, at der er kvinder på stemmelisterne, når vi skal til kommunal- og regionsvalg her til efteråret, siger Karen Ellemann.
Det er dog langt fra alle partier, der har fundet samtlige af deres spidskandidater endnu, og derfor kan billedet ændre sig, som kommunalvalget til november nærmer sig.
Ingen kvoter på vej
Ministeren vil ikke sætte ind med for eksempel kønskvoter, hvilket blandt andet har været diskuteret i Alternativet:
- Jeg er absolut ikke tilhænger af kvoter. Så jeg kommer ikke til at lave love om det her for at sikre en mangfoldig repræsentation. På den måde har jeg stor tillid til vores demokrati, og at hvert parti er tilhængere af at sikre en mangfoldig repræsentation, siger hun.
Ministeren mener i stedet, at billedet kan ændre sig med dialog:
- De her samtaler skal tages både i partierne og kommunalbestyrelserne i forhold til at komme ud og fortælle, hvad det her hverv egentlig går ud på. Politik er meget bedre end sit rygte. Og det at være kandidat er en enorm mulighed for at få indflydelse på, hvad der sker i ens lokalområde.
Men kan dialog rykke ved noget?
- Jeg tror i høj grad, at det kan være med til at sætte fokus på en problemstilling, som vi har. Jeg rejser rundt og opfordrer til fokus på det her i hele landet, og jeg skriver indlæg for at plante de her frø, der skal til for at ændre det.
- Jeg synes da heller ikke, det er godt nok, at Venstre ligger som en af bundskraberne lige nu. Så det er da også en klar opfordring til mit eget parti – men også bredt set. Jeg synes, det er vigtigt, at man melder sig under fanerne ligegyldigt partifarve.
I Socialdemokratiet har man indtil videre opstillet 19 kvindelige borgmesterkandidater i 94 kommuner, fremgår det af deres hjemmeside.
Det svarer til, at lidt over 18 procent af partiets borgmesterkandidater er kvinder.
Nogenlunde samme billede tegner der sig i Venstre. Her har man indtil videre 17 kvindelige spidskandidater i de 98 kommuner. Det svarer til, at lidt over 17 procent af partiets spidskandidater er kvinder.
En dårlig historik
Det er heller ikke første gang, at at kønsfordelingen ved et kommunalvalg er skæv. Allerede ved forrige kommunalvalg i 2013 var den gal. Her var færre kvinder opstillet end ved valget i 2009.
Mens der i 2009 var 31,1 procent kvinder blandt kandidaterne, var andelen til kommunalvalget i 2013 faldet til 30,7 procent.
Og det skal gerne ændre sig, siger ministeren:
- Jeg synes ikke, at det er prangende på nuværende tidspunkt. Hverken i mit eget eller i mange af de andre partier.
De her opfordringer har været der før. Hvorfor skulle det hjælpe nu?
- Jeg synes, det er vigtigt at blive ved med at komme med de her opfordringer og sætte en finger på, at det ikke ser prangende ud.
- Netop nu, hvor vi står og skal have sommerferie, og alle får lidt mere tid til fordybelse, så derfor er min opfordring nu til alle de gæve kvinder, der har masser at bidrage med, at de skal overveje, om de ikke kan bidrage til lokaldemokratiet ved at stille op, siger hun.