Mette Frederiksen: Regeringen har smidt os ud af pensionsforhandlinger

Socialdemokratiet vil ikke være konkrete om, hvem der har ret til tidlig pension, mener minister.

Socialdemokratiet er fremover ikke længere en del af pensionsforhandlingerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen har her til eftermiddag bedt Socialdemokratiet om at forlade forhandlinger om pension. Det siger partiets formand, Mette Frederiksen, efter korte forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet.

- Vi er blevet smidt ud af forhandlingerne, og for mig er det politik, når det er allerværst, siger hun.

- Vi kan ikke blive enige om en ret til tidligere folkepension. Så mener regeringen heller ikke, at vi kan være med i forhandlingerne om en forbedret seniorførtidspension. Jeg ville hellere være med til at forbedre seniorførtidspensionen end ikke at lave noget, men vi er blevet smidt ud af det hele, siger hun.

Begrundelsen for, at Socialdemokratiet ikke længere skal være at finde om forhandlingsbordet er ifølge Dansk Folkeparti og regeringen, at partiet ikke har været konkrete nok i forhold til at udpege, hvem der skal have ret til at gå tidligere på folkepension.

- Efter de syv møder er det, som står tilbage, at Mette Frederiksen ikke vil fremlægge en konkret plan, som alle partier ellers har efterspurgt. Så vi må konstatere i dag, at Socialdemokratiets udspil er til for valgkampen og ikke for at hjælpe de nedslidte, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Minister: Kan vi ikke få svar på

Ifølge ministeren havde Socialdemokratiet lovet at komme med en mere konkret plan, hvem der skal have ret til tidlig folkepension, ved mødet her til eftermiddag.

- Men det kan man ikke få svar på, og det er jo fordi, at der ikke findes nogen model, siger Troels Lund Poulsen.

Mette Frederiksen fastholder dog, at Socialdemokratiet har været konkrete i deres model.

- Vi har sagt, at vi gerne vil indføre en ret til tidlige førtidspension for dem, der er blevet nedslidte og har været mange år på arbejdsmarkedet, siger S-formanden, der endnu en gang slår fast, at den konkrete model skal forhandles i fællesskab med arbejdsmarkedets parter efter folketingsvalget.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, er enig med regeringen i, at Socialdemokratiet ikke har været konkrete nok i forhold til deres ønske om tidligere folkepension.

- Vi må bare konstatere, at vi har siddet på syv møder, og vi har ikke fået antydningen af, hvem der skal have ret til det, og hvem der ikke skal, siger han.

Regeringen har endnu ikke fremlagt nogle modeller for, hvordan man hjælper de nedslidte på arbejdsmarkedet og forbedrer hele ordningen omkring seniorførtidspension.

Det vil Troels Lund Poulsen dog gøre snarest og forventer, at man kan blive enige om en aftale engang efter påske, fortæller han efter dagens forhandlinger.

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er fortsat med i forhandlingerne, oplyser begge partier.