OVERBLIK: Sådan vil Folketingets partier forsøge at bremse bolighajer

Én mulig model kan betyde, at andelsboliger falder markant i værdi.

Boligminister Kaare Dybvad (S) indleder snart forhandlinger om, hvordan man kan forhindre bolighajer i at sætte huslejen markant op. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Et ret stort flertal på Christiansborg har i efterhånden ret lang tid gerne ville bremse udenlandske bolighajers indtog på det danske boligmarked. Spørgsmålet har bare været: Hvordan?

I foråret bad politikerne en ekspertgruppe om at se på problemet. Og det er der nu kommet en rapport ud af, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Rapporten giver forskellige modeller for, hvad man kan stille op med en paragraf i boligreguleringsloven, der tillader investorer at købe en gammel ejendom, sætte den i stand og så hæve huslejen gevaldigt, før man sælger den videre med stor fortjeneste.

Det er paragraf 5, stk 2. Og den vil regeringens støttepartier Enhedslisten og SF gerne sløjfe helt, så udenlandske kapitalfonde som Blackstone ikke længere kan hæve huslejen markant, når de har sat nyt køkken og badeværelse i en gammel lejlighed.

Men det vil ikke kun ramme bolighajerne, hvis man fjerner den omdiskuterede paragraf. Det vil også betyde et kæmpe tab på hundredetusindevis af kroner for tusindvis af andelsboligejere særligt i København og Aarhus, viser rapporten.

Ekspertgruppen vurderer, at andelsboligerne i de store byer i gennemsnit vil opleve et værditab på 25 procent.

Artiklen fortsætter under videoen, der forklarer fidusen i den udskældte paragraf:

Boligminister Kaare Dybvad (S) har ingen kommentarer til ekspertgruppens modeller, før den bliver offentliggjort senere i dag. Men herunder kan du se, hvad de øvrige partier går til forhandlinger hos boligministeren med:

Enhedslisten: Vores boliger skal ikke være investeringsobjekter

Medlem af Folketingets Boligudvalg, Rosa Lund:

- Enhedslisten går til forhandlingerne med det klare formål at afskaffe paragraf 5 stk. 2. Vi vil sikre, at vores boliger først og fremmest er boliger og ikke investeringsobjekter for amerikanske selskaber som Blackstone. Paragraf 5 stk. 2 er med til at trække huslejeniveauet alt for højt op, og vi har udsigt til om 25 år at løbe tør for billige udlejningsboliger – den udvikling er gift for en målsætning om blandede byer og må og skal stoppes. I forhandlingerne er vi åbne for at se på modeller, som sikrer, at andelsboligerne ikke bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt af ændringerne.

Radikale Venstre: Renoveringer skal opfylde klimamål

Boligordfører Jens Rohde:

- Vi skal sikre, at renoveringer opfylder en klimamålsætning. Vi skal lave et værn mod værditab for andelsboliger. Det skal fortsat være attraktivt at forny og renovere boligmassen. Ellers ender vi i Huset på Christianshavn om få år. Og så skal vi de kortsigtede spekulationsgevinster og fuprenoveringer til livs og styrke lejernes klageadgang. Ingen af de beskrevne modeller opfylder alene disse principper, så vi må blande kortene lidt og selv putte i. Men hvordan kan jeg ikke sige endnu.

SF: Vi skal stoppe kapitalfondene

Boligordfører Kirsten Normann Andersen:

- Konkret skal forhandlingerne resultere i, at vi skal stoppe kapitalfondes store interesse i boligmarkedet i København og andre større byer i Danmark. Det kræver en afskaffelse af paragraf 5 stk. 2 – eller som minimum en kraftig regulering. Men det skal fortsat være interessant at lave vedligeholdelse af boligerne. Samtidig skal vi sikre, at andelsboligejerne ikke ender som de store tabere, og derfor skal der findes løsninger for dem. Med med et meget grønt forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne er det naturligvis også relevant at overveje incitamenter for energirenovering af boliger i storbyerne.

Venstre: Vi må ikke så tvivl om andelsejernes økonomi

Boligordfører Heidi Bank:

- Det er helt afgørende for Venstre, at der bliver ro på det her marked. Andelsboligejerne, lejerne og ejerne skal vide, hvad de kan regne med. Boligministeren har valgt ikke at tage afstand fra Enhedslistens forslag om at afskaffe paragraf 5 stk. 2 helt. Det havde været det nemmeste i verden, hvis han slog en streg i sandet ved at sige, at det her selvfølgelig ikke kommer til at ramme andelsboligejerne. Der sidder en masse andelsboligejere, og nu er der sået tvivl om deres økonomi, og det er dybt bekymrende.

Dansk Folkeparti: Vi skal fange dem, der udnytter loven

Boligordfører Mette Hjermind Dencker:

- Hvis vi kunne bestemme, ville vi sikre, at de, der udnytter lovgivningen på det groveste, fanges i nettet, mens alle sobre udlejere fortsætter deres gode arbejde. Hvordan det skal gøres, har vi nogle bud på, som vi tager med til forhandlingerne.

De Konservative: Vil ikke ændre noget

Boligordfører Mona Juul:

- Som udgangspunkt vil Konservative slet ikke ændre noget på paragraf 5 stk. 2. Den tjener præcis det formål, som tanken var med loven: Nemlig at sikre, at lejeboliger renoveres. Hvis boligministeren alligevel vil ændre loven, vil vi selvfølgelig snakke med ham om det og sikre, at der stadigvæk er incitament til at renovere og forbedre lejligheder.

Alternativet: Vi skal gardere os mod spekulanter

Boligordfører Sikandar Siddique:

- Det er afgørende for Alternativet at værne om andelsboligmarkedet. Derfor må vi fra politisk side gardere mod, at udenlandske kapitalfonde spekulerer i det danske boligmarked og presser priserne op. Byerne skal have plads til alle uanset social og økonomisk baggrund. Vi ønsker ikke at udtale os om de konkrete modeller, da det vil besværliggøre forhandlingerne. Det afgørende for Alternativet er, at vi får landet en aftale.

Nye Borgerlige: Situationen kalder på handling

Boligordfører Lars Boje Mathiesen:

- Det niveau, vi har set de seneste år, det kalder på handlinger. Men vi skal bare passe meget på, at det ikke går ud over ganske almindelige menneskers pension eller andelsbolig. Vi må lægge snittet et sted, så udlejerne ikke stopper med at modernisere, for det vil jo også gå ud over den almindelige lejer. Det er ekstremt kompliceret. Og derfor burde vi måske også adskille det, så vi kan lave lovgivning, der rammer de store udlejningsfirmaer og noget andet lovgivning for andelsboligerne.

Liberal Alliance – Boligordfører Ole Birk Olesen

Boligordfører Ole Birk Olesen:

- Liberal Alliances grundlæggende holdning er, at huslejen skal kunne sættes frit i bindende aftaler mellem lejere og udlejere.