Regering og støttepartier laver Støjberg-kommission

En kommission skal undersøge Inger Støjbergs håndtering af adskillelse af unge asylspar.

(Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Var Inger Støjberg blevet advaret af sine egne embedsfolk om, at det var ulovligt, da hun i 2016 udsendte en instruks om, at ingen under 18 år måtte indkvarteres på asylcentre med en ægtefælle? Heller ikke selvom parret havde børn sammen?

Inger Støjberg har selv svaret nej til spørgsmålet mange gange. Men nu skal en kommission granske sagen til bunds.

Det har et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet besluttet.

- Vi er blevet enige om at nedsætte en kommission. Forhåbentlig en, der kan arbejde rimeligt hurtigt i løbet af et par år, så vi kan få undersøgt sagen til bunds. Der er fuldstændig enighed om, at det er det, vi gerne vil.

- Der skal placeres et ansvar. Og så skal der kunne afhøres vidner, for det er de oplysninger, vi mangler, siger Sofie Carsten Nielsen, der er politisk ordfører for De Radikale.

Enhedslistens retsordfører siger, at Inger Støjbergs rolle i sagen skal undersøges til bunds.

- Vi satser på, at vi kan begrænse det her til at handle om forholdet til ombudsmanden, forholdet til Folketinget og så selvfølgelig ministerens rolle, siger hun.

Rettede ind efter ombudsmand

Den 10. februar 2016 udsendte Inger Støjberg som integrationsminister en instruks om, at ingen under 18 år måtte indkvarteres på asylcentre med en ægtefælle. Det skete efter en offentlig debat om barnebrude på asylcentre.

I marts 2017 rejste Folketingets Ombudsmand en alvorlig kritik af instruksen og slog fast, at den var ulovlig.

Årsagen var, at både dansk lov og internationale konventioner slår fast, at det kræver en individuel behandling at adskille parrene. Det må ikke ske per automatik, da parrene dermed mister deres mulighed for at blive hørt i sagsbehandlingen.

I alt nåede 23 par at blive tvangsadskilt under den første instruks fra ministeriet, inden den blev ændret.

Siden er der blevet stillet alvorlige spørgsmålstegn ved, om Inger Støjberg godt var klar over, at det var ulovligt, da hun lavede den første instruks.

DR forsøger at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Har du svært ved at huske sagen om den ulovlige instruks, så lavede DR Nyheder nedenstående video forud for det første samråd 1. juni.

Opdateres.