Røde partier: Støjberg har misbrugt ombudsmandsrapport mange gange

Et nyt brev fra ombudsmanden får både S og EL til at rette skarp kritik af Inger Støjberg (V).

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fotograferet på Christiansborg, mandag den 11. marts 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Med åbne øjne har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), i et forsøg på at rense sig selv og ministeriet, taget Folketingets Ombudsmand til indtægt for konklusioner, som han ikke selv kan stå på mål for.

Sådan lyder det fra både Socialdemokratiet og Enhedslisten efter at have læst et nyt brev fra ombudsmanden.

Brevet handler om Udlændinge- og integrationsministeriets ulovlige adskillelse af asylpar.

- Jeg synes, at det er manglende respekt for vores ombudsmandsinstitution, siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fotograferet på Christiansborg, mandag den 11. marts 2019. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Fordrejede konklusioner

Undervejs i brevet slår ombudsmanden fast, at Udlændinge- og integrationsministeriet af flere omgange har misbrugt konklusionerne i en ombudsmandsrapport fra 2017.

Både ministeren og ministeriet har nemlig gentagne gange henvist til og benyttet sig af formuleringer fra rapporten i et forsøg på at fremstille ombudsmandens undersøgelse som et udtryk for, at ministeriet ikke vidste, at adskillelsen af asylpar var ulovlig.

Men det kan ombudsmandens undersøgelse fra 2017 slet ikke bruges til.

- Dette er ikke tilfældet, konstaterer ombudsmanden blandt andet i sit brev.

Samtidig slår han fast, at spørgsmålet om, hvorvidt ministeren og eller andre ansatte i ministeriet havde kendskab til den ulovlige praksis, alene kan besvares, hvis der nedsættes en undersøgelseskommission.

- Jeg synes, det er meget tydeligt, at Inger Støjberg har misbrugt ombudsmandens rapport i den her sag. Det har hun gjort rigtig mange gange – også i skriftlige svar til mig – og det kan jeg godt forstå, at ombudsmanden er rigtig træt af, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der mener, at ministeren bevidst fremlægger rapportens konklusioner skævt.

S: Et snigmord på folkestyret

Sagen er senest blusset op, fordi dagbladet Information for nylig offentliggjorde hidtil ukendte dokumenter, der modsiger Inger Støjbergs tidligere forklaring af sagens forløb.

Men allerede tilbage i sommeren 2017 blev Inger Støjberg beskyldt for at fordreje ombudsmandens ord.

Dengang understregede flere eksperter over for Politiken, at Støjberg tog fejl, når hun brugte ombudsmandens rapport til at konkludere, at ministeriet ikke havde haft intentioner om at bryde loven i sagen om adskillelse af asylpar.

Ikke desto mindre er ministeren fortsat med at henvise til rapporten.

Brevet fra ombudsmanden har også fået Socialdemokratiets udlændingeordfører til at "spærre øjnene op".

(ARKIV) Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye præsenterer udlændingeudspil i partiets gruppeværelse på Christiansborg, mandag den 5. februar 2018... En meningsmåling viser, at der er bred opbakning til den ændring i flygtningepolitikken, som Dansk Folkeparti har gjort sig til talsmand for. Det skriver Ritzau, søndag den 9. september 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg læser brevet som, at ombudsmanden i virkeligheden ikke længere stoler på ministeriet i denne her sag, siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

- Det her er ikke bare en dårlig sag for Inger Støjberg, det er også ved at udvikle sig til lidt af en skandale for det danske folkestyre. Det, der foregår lige nu, er et lille snigmord på vores folkestyre og den måde, vi normalt forstår demokrati på, siger han.

Ganske få halmstrå at klamre sig til

Sagen om adskillelse af asylpar begyndte i februar 2016, hvor det kom frem, at der på danske asylcentre boede voksne asylansøgere "i ganske få tilfælde" sammen med ægtefæller under 18 år.

Det ønskede Inger Støjberg at sætte en stopper for, og udsendte derfor en instruks om, at ingen under 18 år måtte indkvarteres på asylcentre med en ægtefælle. Heller ikke selvom parret havde børn sammen.

Problemet var bare, at både dansk lov og internationale konventioner slår fast, at grundlaget for at adskille parrene skal vurderes individuelt og ikke må ske per automatik.

Siden da er der drypvist dukket dokumenter op, som modsiger Inger Støjbergs forklaring af forløbet.

Med ombudsmandens brev har udlændinge- og integrationsministeren ifølge Johanne Schmidt-Nielsen nu kun ganske få halmstrå at klamre sig til.

- Hun har skubbet ombudsmanden foran sig og sagt; ”se, han har lagt til grund, at jeg ikke gjorde det med vilje”. Men nu siger ombudsmanden ”hov hov, Inger Støjberg. Du udlægger mig på en måde, så det kan misforstås”. Det har jeg ikke oplevet en ombudsmand gøre før, siger Johanne-Schmidt Nielsen.

Inger Støjberg har ikke ønsket at svare på kritikken fra S og EL, men henviser til et skriftligt svar, hun tidligere har givet til DR Nyheder om ombudsmandens kritik:

- Ministeriet har i svar til Folketinget gengivet fra ombudsmandens redegørelse fra marts 2017. Det er ikke op til ministeriet at forklare de rammer, som ligger til grund for ombudsmandens arbejde. Det har ministeriet ikke yderligere bemærkninger til.