Syrisk par vil i retten i sag om Støjberg-instruks

Et syrisk par vil søge om fri proces, fordi de blev tvangsadskilt på grund af Inger Støjbergs ulovlige instruks.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har to gange været i samråd på grund af instruksen om at tvangsadskille unge asylpar. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

En civil retssag mod udlændingemyndighederne kan kaste lys over en beslutning, der sidste år førte til, at en lang række par, hvor den ene var mindreårige, blev skilt ad mod deres vilje.

Der er tale om sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at tvangsadskille unge asylpar, skriver Politiken.

Efter råd fra deres advokat har det syriske ægtepar Rimaz Alkayal og hendes mand, Alnour Alwan, besluttet at søge om fri proces, hvor det offentlige betaler sagsomkostningerne.

- Hvis deres ansøgning går igennem, bliver der anlagt en sag mod ministeriet for såkaldt tort, der kan udløse en godtgørelse, siger parrets advokat, Amalie Starch.

Det syriske ægtepar på henholdsvis 17 og 26 år blev tvunget på hvert sit asylcenter, selv om Rimaz Alkayal ventede barn.

Først efter en klage til Folketingets Ombudsmand blev parret genforenet efter fire måneder.

Efterfølgende konkluderede Ombudsmanden, at Støjbergs instruks var ulovlig, og sagen om generel tvangsadskillelse "særdeles kritisabel".

Siden har Politiken afsløret, hvordan ledende embedsmænd i ministeriet på forhånd forsøgte at advare mod de juridiske problemer.

Professor emeritus i forvaltningsret ved Københavns Universitet Steen Rønsholdt vurderer over for Politiken, at det syriske ægtepar har en realistisk chance for at vinde sagen.

/ritzau/