Trump-køb af Grønland? Politikere kalder det en 'dårlig joke' og en 'forfærdelig tanke'

Det er fuldstændig useriøst, lyder det fra folketingspolitikere.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er tilsyneladende interesseret i at købe Grønland. (Foto: © Nicholas KAMM, Scanpix)

Flere danske politikere fik kaffen galt i halsen, da de fredag morgen læste nyheden om, at Donald Trump angiveligt har sat jurister og rådgivere i gang med at undersøge, om USA kan købe Grønland.

Det må være en dårlig vittighed, lyder det samstemmende fra de folketingspolitikere, DR Nyheder har talt med.

- Jeg håber, det er en joke, for det er en forfærdelig og grotesk tanke. Jeg er overbevist om, at både for Grønland og for Danmark ville det betyde et meget stort tab.

- Det ville betyde en opløsning af Rigsfællesskabet, og at Grønland pludselig skulle leve under fuld amerikansk dominans, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R), der også er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Det er de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post samt flere andre amerikanske medier, der citerer unavngivne kilder tæt på den amerikanske præsident i nyhedshistorien.

Donald Trump skulle efter sigende flere gange have udtrykt interesse for muligheden for at købe Grønland, der bliver anset som central både på grund af mulighederne for at udvinde naturressourcer og råstoffer, men også på grund af den militærstrategiske betydning.

USA har ikke lagt skjul på, at de opfatter Kina og Rusland som modstandere i det arktiske område, der på grund af klimaforandringerne i disse år åbner sig som et helt nyt ocean.

Amerikansk pres på investeringer

Men ligefrem et amerikansk køb af Grønland er fuldstændig useriøst, lyder det fra Venstres grønlandsordfører, Marcus Knuth.

- Hverken Grønland, Lolland, Bornholm eller andre dele af Rigsfællesskabet er til salg. Vi har haft et tæt samarbejde med USA om sikkerhedspolitik i Arktis, men at lufte ideen om at købe Grønland er helt ude i skoven, siger han og får opbakning fra SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge:

Grønland har flere naturressourcer og råstoffer, som USA kan være interesserede i. (Foto: © Magnus Kristensen, Scanpix)

- Det er en lidt anderledes måde at starte dagen på. Hos Donald Trump er grænsen mellem rigtig politik og en syret verden hårfin. Selvom han kommer fra en verden, hvor alt kan købes, så tror jeg, at han bliver skuffet denne gang, siger han.

Også Dansk Folkpartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er særdeles kritisk over for nyheden fra USA:

- Hvis det er rigtigt, at han arbejder med de tanker, så er det endegyldigt bevis på, at han er blevet vanvittig. Jeg må sige det, som det er: Tanken om, at Danmark skulle sælge 50.000 statsborgere til USA er fuldstændig vanvittig, siger han til Ritzau.

Amerikanerne er i øjeblikket militært til stede på Thulebasen i det nordvestlige Grønland, men har ikke lagt skjul på, at de meget gerne øge adgangen til andre lufthavnsfaciliteter i Grønland.

I de seneste år har kineserne presset voldsomt på for at investere i netop grønlandsk infrastruktur.

Derfor er der også et klart motiv for Donald Trump til at besøge Danmark i begyndelsen af september.

Men om et muligt køb af Grønland lige frem kommer til at være et emne, som Donald Trump vil diskutere med statsminister Mette Frederiksen (S) stiller Martin Lidegaard sig stærkt tvivlende over for.

- Lad os nu se, om det her er rigtigt. Men når flere medier tager det alvorligt, skyldes det selvfølgelig, at Grønland og Arktis er blevet et højinteresse-område for alle stormagter i verden. Netop derfor tror jeg, at alle har en interesse i, at Grønland og Danmark bliver sammen, siger han.

EL: Ubehøvlet koloni-tankegang

I sidste ende er det dog op til grønlænderne selv, understreger formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Men jeg vil vove at påstå, at trods de fejl og mangler, der har været i tidens løb i forhold til Grønland, så har et oprindeligt folk næppe haft større selvstændighed på egne præmisser end det grønlandske. Det ville jeg være meget nervøs for at sætte over styr, siger Martin Lidegaard.

I Enhedslisten mener udenrigsordfører Eva Flyvholm, at det er udtryk for en "ubehøvlet koloni-tankegang", hvis det viser sig rigtigt, at Donald Trump vil købe Grønland.

- Der bor mange mennesker i Grønland, og de skal have lov til at bestemme over deres land. Det er ret frækt at begynde at tale om at købe Grønland, siger hun.

Ifølge nyhedsbureauet AP er det ikke første gang, en amerikansk præsident har forsøgt at købe Grønland.

I 1946 under præsident Harry Truman tilbød USA at betale 100 millioner dollar for Grønland efter først at have været interesseret i at bytte et landområde i Alaska for Grønland.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).