Blackstone sendte flyttebrev til Vibeke: 'De vil frygteligt gerne have os ud'

Flere lejere har oplevet, at boligselskabet spørger, om de vil flytte.

Vibeke Andersen ser ud af vinduet på Oehlenschlægersgade, hvor hun har boet i 40 år. - Det gør os urolige, når de sender sådan et brev. For vi er nogen, der har boet her i mange år, siger hun om det brev, som 360 North sendte hende. (Foto: © Anne Diklev Pallesen)

Har du måske et ønske om at flytte?

Det spørgsmål har flere københavnske lejere oplevet at få i et brev eller ved et besøg fra udlejeren 360 North, der er en del af det store amerikanske boligselskab Blackstone.

Sådan lyder det fra LLO - Lejernes Landsorganisation Hovedstaden og organisationen Danske Lejere.

Selskabet Blackstone, der lejer godt 2.300 boliger ud i København og på Frederiksberg, har henvendt sig til beboere for at undersøge, om de vil flytte - en manøvre, der betyder, at selskabet kan sætte huslejen op.

- Især i ejendomme, der ejes af Blackstone, siger folk til os, at de føler sig chikaneret ud. Man kan blive ringet op, hvor de vil høre, om man ikke vil flytte. Man kan få tilbudt penge, og man kan opleve, at ens ejendom kan blive revet ned om ørerne på en, så den kan blive forbedret, så udlejer kan tage en højere pris, siger direktør i LLO Hovedstaden Claus Højte.

Han fortæller, at det giver lejerne store bekymringer.

- Når lejerne ringer ind til os, er de frustrerede og bekymrede over det, der sker, siger Claus Højte.

'Det føles som chikane'

En af dem, der har oplevet at blive kontaktet af Blackstone-selskabet 360 North, er Vibeke Andersen.

Efter 40 år i lejligheden på Vesterbro i København dumpede et brev ind af brevsprækken hos hende fra 360 North, der havde købt ejendommen. De skrev og spurgte, om Vibeke Andersen kunne tænke sig at flytte.

- Når de sender sådan et brev, er det et vink med en vognstang. De vil frygteligt gerne have os ud. Og det gør os urolige, for vi er nogen, der har boet her i mange år, siger hun.

Hun synes ikke, det var rart, at hendes udlejer kom med sådan et spørgsmål.

- Det føles som chikane. Og hvis du ser på tingene, kan det se lidt bagatelagtigt ud. Men det er det ikke, når du bor i det. Det vigtigste for os mennesker er at have et sted, hvor du er tryg, siger Vibeke Andersen.

Blackstone-selskabet 360 North har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til DR:

- Vi hverken gør, vil eller kan tvinge lejere ud af deres hjem. Lejekontrakterne for alle lejere i Danmark er og forbliver tidsubegrænsede.

Om fremgangsmåden med at spørge om lejerne ønsker at flytte, skriver de:

- Selvom flere lejere tidligere tog pænt imod sådan et tilbud, har vi forståelse for den mulige bekymring, der er givet udtryk for. Efterfulgt af erhvervelsen af 360 North stoppede vi med alle nye tilbud, og vores CEO Lars Pærregaard har gjort det klart, at han på ingen måde vil tolerere sådanne uopfordrede tilbud fremover.