Flere håndværkerelever kommer i praktik i en virksomhed

I de første ti måneder af 2017 var der 215 færre elever i skolepraktik end sidste år.

I Østjylland er ni procent flere unge håndværkere i 2017 kommet i praktik i en virksomhed. Arkivfoto (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Flere unge får lov til at svinge murerskeen og hammeren på en rigtig arbejdsplads.

Under finanskrisen gennemførte mange unge deres uddannelse ved at være i praktik på deres skole, men det billede er nu ved at være vendt.

Nye tal, som Dansk Byggeri har fra Undervisningsministeriet, viser nemlig, at antallet af lærlinge i skolepraktik i de første ti måneder af 2017 er faldet med 215 elever inden for bygge- og anlægsfagene sammenlignet med sidste år. Det svarer til et fald på 15 procent.

Et af de steder, hvor det er gået frem med virksomhedspraktik, er i Østjylland. Her er antallet af nye praktikaftaler for unge håndværkere i år er steget med ni procent til 975 aftaler.

Tidligere måtte mange nøjes med at komme i skolepraktik, fordi de ikke kunne få en aftale med en virksomhed. Det gjaldt også Jens Hauerbæk Nielsen fra Galten.

Han måtte starte i skolepraktik, men er nu ude i en rigtig tømrervirksomhed.

- Der er ikke så meget kundekontakt på skolen, som der er ude i det virkelige liv. I skolepraktikken lærer du ikke helt, hvordan tingene kører på en rigtig arbejdsplads, fordi mange af opgaverne er værkstedsarbejde, hvorimod du hele tiden er ude ved kunder i virksomhederne, forklarer Jens Hauerbæk Nielsen.

Han regner med, at praktikpladsen i tømrervirksomheden gør det nemmere at finde et arbejde, når han er uddannet.

- Hvis de kigger på svendebrevet, så tror jeg, de tænker meget på, at "han har bare været i skolepraktik, så han har ikke den samme erfaring, som en lærling, der har været ude i et firma", fordi de tror, at man kan meget mere, siger han.

I Dansk Byggeri i Østjylland glæder de sig over, at det er lykkes for Jens og flere andre at komme i praktik i virksomheder i stedet for på skolen.

- Det er bedst for de unge mennesker at komme ud i en virksomhed, så de lærer dagligdagen at kende og står ansigt til ansigt med kunderne i stedet for at være på en skole, mener formand Michael Anker.