Danske landmænd er glade for hestebønner, for deres grise og køer spiser gerne den proteinholdige bælgfrugt.
Og vigtigst for landmanden, så kan de se god økonomi i at dyrke hestebønnerne selv frem for at importere sojabønner fra Kina eller Brasilien.
Supplerer med protein
Svineproducent Erling Kristensen ved Rønde har droppet korn og er hoppet med på hestebønnebølgen.
- Det skyldes blandt andet, at det danske korn, som vi fodrer med, indeholder stadig mindre protein, og vi bliver derfor nødt til at importere mere og mere soja fra udlandet til at supplere med, for at dyrene kan få nok protein i foderet. Når jeg selv dyrker proteinet i form af hestebønner, så sparer jeg jo de penge, siger han.
Og der er god grund til at sætte fokus på hestebønner, siger Inger Bertelsen, chefkonsulent i økologisk afdeling for landbrugsrådgivningen SEGES.
- Der har været stor interesse for hestebønner de seneste år, og dyrkningsarealet er stigende, siger hun.
Klarer sig godt i dansk klima
Hun henviser til, at man i Sverige har brugt hestebønner i deres dyrefoder i lang tid, og at danske landmænd tidligere har eksporteret bønnerne til broderfolket.
- Men som det er lige nu, så er der også en god interesse på hjemmemarkedet, og så vil man jo typisk sælge det her, siger hun.
Inger Bertelsen peger på, at det danske klima er særdeles velegnet til dyrkning af hestebønner.
- Hvis man sammenholder det med de sorter, vi har til rådighed, så har hestebønner faktisk klaret sig godt i den økologiske produktion, og det gør den jo ikke mindre interessant. Og endelig vil øget brug af hjemmedyrkede hestebønner også reducere udledningen af CO2, fordi vi sparer en masse lang transport af soja, siger hun.