Mindre huse til gavn for klimaet splitter politikere: 'Det næste bliver jo, at vi skal til at bo i lerhytter med græstag'

CO2-udledningen kan skæres væsentligt ned, hvis vi bygger mindre huse.

Vores huse bør bygges langt mindre - til gavn for klimaet. Det mener tænketanken Concito. (Foto: © Jens B'ttner, Jens Bttner/picture-alliance/dpa/AP Images)

I årtier er størrelsen på et gennemsnitligt, dansk parcelhus bare vokset og vokset.

Det kan være rart med et stort hus til børneværelser, flydersofa og pladesamling, men for klimaet er det skidt.

Faktisk er der et ganske pænt klimapotentiale ved at bygge mindre huse end i dag, konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito.

Og i Skanderborg Kommune foreslog forvaltningen for nylig at begrænse antallet af kvadratmeter for at nå kommunens klimamål.

Det får ros med på vejen af Enhedslisten energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

Der bygges større og større i danske villa- og parcelhusområder. (Foto: © Mia Thybo)

- Rigtig mange kommuner har lavet klimahandleplaner og forsøger at reducere vores ressourceforbrug. Og i den sammenhæng er størrelsen af nybyggede boliger væsentligt at have fokus på, siger han.

I Skanderborg Kommune efterlyser lokalpolitikerne dog også langt flere værktøjer til at nedbringe CO2-udledningen fra nybyggede boliger - for eksempel krav om at bruge klimavenlige materialer.

Det er Søren Egge Rasmussen enig i.

- Vi har indført skærpede krav for bygninger over 1.000 kvadratmeter, men kommuner mangler også redskaber til at bestemme, at områder for eksempel kun skal have træhuse med lav klimabelastning, siger han.

Politiker: Mursten er bedst

Ifølge den nye Concito-rapport er et gennemsnitligt parcelhus i dag på cirka 200 kvadratmeter - eller næsten dobbelt så stort som i 1960.

Concito har beregnet, at byggeriet af et parcelhus udleder dobbelt så meget CO2 som rækkehuse og punkthuse.

Men Nye Borgerliges boligordfører, Kim Edberg Andersen, er lodret imod, at kommunerne begynder at løse klimaproblemerne ved at sætte grænser for parcelhusenes størrelse.

- Jeg køber ikke ideen om, at politikerne skal bestemme, hvordan mennesker skal leve - helt ned til, hvor store vores huse må bygges. Det næste bliver jo, at vi skal til at bo i lerhytter med græstag, for der er slet ikke CO2-udledning, siger han.

Nye Borgerliges Kim Edberg Andersen er ikke tilhænger af mindre boliger. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Kim Edberg Andersen afviser også, at flere træhuse vil være en løsning. Han mener, at mursten passer bedst til det danske klima - selv om det koster masser af energi at lave mursten.

Men det kan løses, mener han.

- Vi går jo ind for at bygge atomkraftværker, og så kan vi få energien til at bygge mursten derfra. Det er fuldstændig CO2-frit, og så kan man bygge sit hus lige så stort, som man vil, siger Kim Edberg Andersen.

S-ordfører kan ikke lide det

Den socialdemokratiske boligordfører, Thomas Monberg, er heller ikke klar til at skrue ned for størrelsen på nye parcelhuse.

- Jeg kan ikke lide, at jeg skal regulere helt præcist, hvor grænsen for størrelsen på et hus skal gå. Der er så store forskelle på, hvordan man bor og lever rundt i landet, siger han.

Til gengæld kan Thomas Monberg godt se, at der er brug for hjælp i kommunerne til at bygge mere klimavenligt.

Derfor vil han gerne gøre det mere attraktivt at vælge grønnere løsninger.

- Det kan være solceller på tagene og bedre genanvendelse af bygninger. Der er en kæmpe pallette, vi skal kigge på, siger Thomas Monberg:

- Jeg er glad for, at kommunerne tager den her opgave på sig, som måske er vores generations største. Jeg vil gerne via lovgivning give bedre muligheder for, at der kan bygges mere bæredygtigt, siger boligordføreren.

Danmark skal reducere CO2-udledningerne med 70 procent i 2030 målt i forhold til 1990.