Mistrivsel rammer Samsø hårdt: Mere end hvert femte barn har nu en sag i kommunen

Mange af sagerne skyldes stigende mistrivsel blandt øens børn og unge.

Rikke Wolfs søn, Christian, har ADHD. Familien bor på Samsø, hvor mere end hvert femte barn nu har en åben sag i kommunes familieafdeling. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

Når Christian vågner, kan han som noget nyt skimte en tavle fra sin seng.

Den tiårige dreng fra Samsø har ADHD og var for nylig på vej ud i mistrivsel. Skolen var ikke længere så sjov at gå i.

Hans mor, Rikke Wolff, skriver på tavlen: ’Bedstemor og bedstefar’. ’Fodbold 17:30’.

- Det har været nyt for os at skulle sætte en masse ting i system, men vi kan se, hvor gavnligt det er for Christian, fortæller hun.

Tavlen giver Christian overblik over både dagens og ugens begivenheder. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

En tidlig indsats mod mistrivsel som den, familien Wolff har oplevet, er rigtig vigtig. Men faktisk nedprioriteres den lige nu på Samsø.

Det skyldes, at sager med børn og unge i centrum hober sig op. Ifølge en ny opgørelse har hvert femte barn i den lille kommune nu en sag i Familieafdelingen, og det skaber udfordringer, fortæller leder af afdelingen Birthe Møller Johansen.

- Hele det store stykke arbejde, der ligger i at lave den massive forebyggende indsats, har vi ikke kunnet prioritere højt nok. Det giver en prop, inden vi kan sætte hjælpeforanstaltninger i gang, siger hun.

Tungt pres på øens folkeskole

De mange sager skyldes i høj grad øget mistrivsel blandet børn og unge på øen, lyder det.

Og det rammer nu i alle samfundslag og kommer til udtryk ved blandt andet skolevægring, spiseforstyrrelser og en voksende gruppe af børn og unge med funktionsnedsættelser som ADHD og autisme, fortæller Birthe Møller Johansen.

- Det er ikke længere kun børn fra særligt udsatte familier, der har sager. Det er børn fra alle samfundslag, som har udfordringer, der bliver meget markante i forhold til deres daglige trivsel, siger hun.

På Samsø Skole midt på Kattegatøen har cirka 250 børn deres daglige gang. Og det kan mærkes, at en stor andel af dem kæmper med det ene eller det andet, lyder det fra skoleleder Bob Bohlbro.

- Der er ingen tvivl om, at det er et tungt pres. Det fylder meget i vores hverdag, at der er bekymringer for børnenes trivsel. Der er mange sager, så der er meget arbejde:

Bob Bohlbro er skoleleder på Samsø Skole, hvor flere af de børn, der har en sag i kommunen, har deres daglige gang. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

- Men heldigvis har vi et godt samarbejde med kommunens familieafdeling, og vi kan se, at når vi sætter noget i gang, så kan vi hjælpe børn med at få det bedre, siger Bob Bohlbro.

Socialrådgivere i Samsø Kommune behandler i øjeblikket 39 sager, selvom anbefalingen fra Socialrådgiverforeningen lyder på 26.

Kommunen har for nylig fundet penge til at ansætte en ekstra medarbejder i Familieafdelingen, så 39 sager kan barberes ned til 29. Kommunens mål er nu, at kun 10 procent af øens børn og unge har en sag om tre år.

Birthe Møller Johansen erkender, at det er et ’modigt’ mål.

- Jeg ved ikke, om det er realistisk inden for tre år. Det vil jeg håbe, det er. Men det fordrer, at vi får muskelkræfter, så vi kan sætte massivt ind med forebyggelse, siger hun.

Nyt skema og flere pauser til Christian

Den tidlige indsats over for børn med ulmende mistrivsel er helt afgørende, fortæller Anne Marie Villumsen, der er seniorforsker ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Jo bedre vi er til at lykkes med at hjælpe børn tidligt, jo flere ressourcer og evner til at handle vil det typisk skabe i fremtiden, siger hun.

Bliver der ikke sat tidligt ind, når et barn oplever mistrivsel, er der risiko for, at helt nye problemer opstår, fortæller Anne Marie Villumsen.

- Det skaber en sammenhæng i de problemer, man står med, som kan være svære at få bugt med, selvom man prøver forskellige indsatser. Så det er en rigtig dårlig ide ikke at bruge penge på den tidlige indsats, siger seniorforskeren.

For Rikke Wolff og hendes søn, Christian, har den tidlige indsats også betydet, at han har fået nogle nye muligheder i skolen.

Hvis hans faste lærer er syg eller på kursus, og der kommer en vikar ind i klassen, så kan han gå over i et såkaldt kompetencecenter, som er Samsø Skoles undervisningstilbud til elever, der har behov for specialpædagogisk bistand i deres undervisningstilbud.

- Christians kontaktperson har været med til møder på skolen, og det har betydet, at han har fået sit eget skoleskema. Han kan også få nogle flere pauser:

- Det skete for halvanden måned siden, og det har virkelig været godt. Jeg synes, fremtiden ser lys ud for Christian nu, siger Rikke Wolff.

Ifølge Danmarks Statistik var det i 2021 kun Lolland og Langeland, der havde flere udsatte børn end Samsø.