Nu tilbydes samtlige nyuddannede sygeplejersker en helt særlig stilling: Målet er, at de ikke bliver skræmt væk

Fra 1. april skal alle nyuddannede sygeplejersker have en mentor, når de begynder på landets offentlige hospitaler.

Når der opstår tvivl, har Mark Hartmann Morell, som nyuddannet sygeplejerske i en nybegynder-stilling, hele tiden kunnet spørge erfarne kolleger til råds (DR)

Dårligere patienter, konstante alarmer, et større ansvar og mange flere opgaver.

Det er den virkelighed, som mange sygeplejersker arbejder under. Og det er den virkelighed, som chokerer flere af de nyuddannede sygeplejersker, når de trækker i kitlen på landets hospitaler.

Men nu skal overgangen mellem studiet og arbejdet gøres lettere - i håb om at de nyuddannede ikke bliver skræmt væk fra faget.

Fra 1. april skal alle nyuddannede sygeplejersker derfor tilbydes en såkaldt introduktionsstilling, når de begynder på landets hospitaler. Det betyder, at de blandt andet får en erfaren kollega som mentor.

Og langt de fleste hospitaler er allerede nu i gang.

På Regionshospitalet Horsens tyvstartede de for et par år siden ved at eksperimentere med to-årige introduktionsstillinger. Og en af de stillinger fik sygeplejerske Mark Hartmann Morell på Medicinsk Sengeafsnit 1.

- Under studietiden hører man meget om de her afsnit, at man hurtigt bliver bange eller bliver kastet ud i det. Med introduktionsstillingen lovede de, at jeg ville blive taget bedre af, og at jeg kom mere roligt ind i det.

Mette Ulf Nielsen står som erfaren kollega til rådighed for de nyuddannede sygeplejersker på Regionshospitalet Horsens. (DR)

Og hospitalet har holdt, hvad de lovede. Mark Hartmann Morell har fået erfarne kollegaer som mentorer, han har fået flere måneders oplæring og haft hyppigere samtaler med ledelsen. Alle med det formål at fastholde ham i jobbet.

- Jeg lærte afdelingen at kende, jeg lærte, hvordan de gør tingene. Jeg lærte, hvordan de taler med patienterne. Jeg lærte, hvor hurtigt tingene tager. Så da jeg endelig kom ud i det og havde mine egne patienter, vidste jeg, hvordan det foregik.

Sengeafsnit havde svært ved at beholde sygeplejersker

På Regionshospitalet Horsens har det medicinske sengesnit tidligere haft problemer med at fastholde både erfarne og nyuddannede sygeplejersker. Op mod 60 procent af de nyuddannede stoppede allerede første år i jobbet.

Det fortæller oversygeplejerske på afdelingen Vibeke Duedahl Knudsen.

Oversygeplejerske Vibeke Duedahl Knudsen får nu flere ansøgninger - udelukkende på bagrund af introstillinger. (DR)

- Det blev for voldsomt for dem. Det er noget, vi er nødt til at forholde os til. Vi er nødt til at nytænke den måde, vi tager sygeplejersker ind i vores sundhedsvæsen på, så den bliver mere glidende. Og det her er et godt eksempel på, hvordan man kan gøre.

- Vi oplever i hvert fald, at det virker. Vi oplever, at de nyuddannede sygeplejersker bliver i stillingerne i højere grad, end de gjorde før.

Af de 38 nyuddannede sygeplejersker, som er begyndt i en introduktionsstilling, er de 28 stadig på afdelingen.

- Det er en succes, og jeg tror, at det handler om, at der bliver skabt en ro og struktur i den første tid, siger Vibeke Duedahl Knudsen.

Jobbet er blevet mere barskt

Roen og strukturen skal være med til at komme sygeplejerskemanglen til livs.

For i disse år er sygeplejersker i den grad blevet en mangelvare i et presset sundhedsvæsen, som oftere og oftere må vinke farvel til personale, der bedre kan se sig selv arbejde alle andre steder end på de offentlige hospitaler. Og selvom der hvert år bliver uddannet omkring 4.200 sygeplejersker, er det langt fra nok.

Ét af problemerne er, at overgangen fra at være studerende til at være fuldblodssygeplejerske simpelthen er for barsk, og derfor er det helt rigtig tænkt med en bedre opstart. Det mener Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

Han fremhæver, at det er et vilkår for nutidens sygeplejersker, at det er mere barsk på sygehusene i dag end for 20 år siden. Tempoet er højere, patienterne er svagere og mere plejekrævende.

- Arbejdet på et sygehus er meget, meget hårdt, og samtidig skal de nyuddannede lære en masse nye ting i praksis. Det er en læresituation, der er svær at forene med travlheden. Det er simpelthen for hårdt for mange af de her unge sygeplejersker, og det er et stort chok for rigtig mange.

Derfor søger nogle nyuddannede sygeplejersker hurtigt væk fra hospitalerne:

- Det er der ikke råd til i dagens sundhedsvæsen. Det er meget vigtigt, at de bliver, for hvis der er noget, sygehusene har brug for, så er det sygeplejersker, og gerne erfarne sygeplejersker, siger Jes Søgaard, som fremhæver, at erfaringer fra både ind- og udland viser, at hvis sygeplejerskerne får en mere stille indgang til faget, er der flere, der bliver i jobbet.

Introforløb skal forberede og fastholde

Det er Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd, der står bag mentorordningen.

Og netop Dansk Sygeplejeråd har længe haft ønsket om, at der skal tages bedre imod nyuddannede kolleger på de danske hospitaler, fortæller formand Grete Christensen.

- Introforløb kan fastholde nyuddannede i længere tid i stillingerne, men det er også til gavn for patienterne. Det er helt tydeligt, at med introduktionsforløb får de nyuddannede sygeplejersker en hel anden start, og dermed er de også i stand til at give patienterne en mere rolig pleje og behandling, siger hun.

- På alle hospitaler forsøger man i øjeblikket at finde nøglen til at fastholde. Der er lang vej endnu, men det her er et godt skridt på vejen, og det skal man ikke kimse ad.

For sygeplejerske Mark Hartmann Morell var introstillingen mere end bare et skridt på vejen.

Efter to år i en introduktionsstillinger føler Mark Hartmann Morell sig nu helt parat til jobbet som sygeplejerske. (DR)

- Det er ikke sikkert, jeg havde været igennem de to år, hvis jeg ikke havde haft den bløde start, for så tror jeg ikke, jeg havde været klar på det.

Mark Hartmann Morell har nu sagt ja til at fortsætte på afdelingen i en helt almindelig ansættelse.

- Det er stadig hårdt, når man har klokker, der ringer hele tiden, og har dårlige patienter, men jeg er mere mentalt forberedt på at håndtere det, fortæller Mark Hartmann Morell.