Politiet: Black Army er forsvundet fra Aarhus

Efter at indvandrerbande opløste sig selv i Odense, er klubben også forsvundet fra Aarhus.

Black Army er også forsvundet fra Aarhus, mener Østjyllands Politi. - Vi tænker ikke, at fordi den her gruppe har opløst sig, så er de holdt op med at begå kriminalitet. Så det holder vi stadigvæk øje med, siger politiinspektør René Raffo. (© DR Nyheder)

Indvandrerbanden Black Army er fortid i Aarhus. Det vurderer Østjyllands Politi.

Black Army, der opstod i Vollsmose i Odense for fire år siden, lukkede for nylig sit klubhus i Odense og erklærede gruppen der for opløst.

I Aarhus er det især i forstæderne Viby og Brabrand, at Black Army har været aktive. Men ikke længere.

- Det er vores opfattelse, at Black Army har opløst sig selv i Aarhus og i Østjyllands Politis område, siger politiinspektør René Raffo fra Østjyllands Politi.

- Det understreger bare, at de initiativer, der er taget med bandepakken, har gjort noget det mindre attraktivt at være bandemedlem. Kombineret med det pres, vi har lagt fra politiets side, siger René Raffo.

Det er ikke politiets indsats alene, der har rykket, understreger politiinspektøren.

- Vi har haft et tæt samarbejde med Aarhus Kommune, og der er fra politisk side vedtaget Bandepakke 3, der giver mulighed for hårdere straffe og sanktionsmuligheder overfor dem, der er med i en bandegruppering. Det tror jeg samlet set har lagt pres på dem.

Black Armys opløsning har udløst spekulationer om, at banden smider rygmærkerne for at undgå de hårdere sanktioner, som bandepakkerne giver mulighed for over for registrerede bandemedlemmer.

- Jeg synes, at man skal vende den om: Det viser, at de initiativer, der er taget med bandepakken har været med til at presse dem, så de nu lægger trøjer og veste på hylden, siger René Raffo.

Politiet tror dog ikke, at de nu forhenværende Black Army-medlemmer i det sydlige og vestlige Aarhus pludselig er blevet lovlydige.

- Vi tænker ikke, at fordi den her gruppe har opløst sig, så er de holdt op med at begå kriminalitet. Så det holder vi stadigvæk øje med, siger René Raffo.

Flere medlemmer af Black Army var varetægtsfængslet i starten af sommerens bandekrig i Aarhus, hvor Københavner-banden Loyal to Familia forsøgte at få fodfæste i Aarhus.

Her er bandepakke 3's hovedpunkter:

  • Der skal kunne lægges 50 procent oveni straffen for at bruge skydevåben eller sprængstoffer, hvis det er sket på offentlige steder.

  • Personer der er dømt for banderelateret kriminalitet skal kunne idømmes forbud mod at opholde sig i en bestemt kommune i op til 10 år. Overholder man ikke dette, kan man få op til to års fængsel – for førstegangstilfælde 60 dages fængsel.

  • Det skal være nemmere for kommunerne at lukke rockerborge.

  • Straffen for at overtræde et politiforbud efter rockerloven skal fordobles til mindst 60 dages fængsel.

  • Bandeparagraffen i straffeloven udvides og skal blandt andet også kunne bruges ved alvorlig afpresning.

  • Der skal iværksættes en landsdækkende frit lejde-aktion for indlevering af ulovlige våben.

  • Borgere, der anmelder eller vidner mod rockere og bandemedlemmer, skal have mulighed for at få udleveret en overfaldsalarm.

  • Sikkerheden i skytteforeninger og ved privates opbevaring af våben skal skærpet.