Der er både medister med brun sovs og kartofler, men også økologisk spinat, majroer, rosenkål og salat på bakkerne, når de indsatte sætter sig til spisebordet i de danske arresthuse og fængsler.
Økologien har gjort sit indtog i de danske fængsler og fængslerne har fået bronzemærket, der fortæller, at 30 procent af varerne er økologiske. I nogle af de mindre køkkener har de økologiske varer overhalet de konventionelle og ligger på 60 procent. Det svarer til Fødevarestyrelsens sølvmærke.
I Jyderup Statsfængsel svinger Henrik Drejer den store grydeske over for både ansatte og indsatte.
- Vi laver mad til alle arresthusene på Sjælland og Lolland-Falster, og en række andre steder. Vi har fået helt nye retter, fordi vi arbejder fra bunden af og har taget økologi med ind. Så der er sket en stor udvikling, siger leder af produktionskøkkenet Henrik Drejer.
Samlet sidder der omkring 3500 indsatte i landets 12 fængsler og 37 arresthuse, og Kriminalforsorgens køkkener leverer dagligt mad til 2000 af dem.
Cirka halvdelen af de portioner leveres fra de to produktionskøkkener på fængslerne i Sønder Omme i Sydjylland og i Jyderup.
Kriminalforsorgen har i et par år arbejdet sammen med Aalborg Universitets afdeling i København om økologi-omlægningsprojektet.
Ifølge Danmarks Statistiks rapport "Den Økologiske Forbruger" gik knap otte procent af føde- og drikkevareforbruget i 2014 til økologi - et stykke fra tallene i de danske fængsler og arresthuse.