Katrine lå på online rangliste: 'Alle havde set den - også folk, som slet ikke gik på Midtsjællands Gymnasium'

Online ranglister har bredt sig til mange skoler i hele landet, hvor elever bedømmer hinanden på udseende.

I september 2022 opdagede Katrine Irgens Knudsen, at hun og andre elever fra Midtsjællands Gymnasium lå på en rangliste på nettet. Foto: Katrine Irgens Knudsen

Når skoleelever bedømmer hinanden på nettet efter udseende, kan det godt gøre ondt på dem, det går ud over.

Det er budskabet fra 18-årige Katrine Irgens Knudsen fra Ringsted.

I september 2022 var hun og en lang række andre elever fra Midtsjællands Gymnasium ufrivilligt lagt på en hjemmeside med billeder fra Lectio, som er skolens fælles platform. Herefter kunne brugere af hjemmesiden rangere eleverne efter deres udseende.

- Jeg bliver gjort opmærksom på det, fordi der er en, som skriver til mig og fortæller mig om min placering, og da jeg ikke forstår, hvad det går ud på, så får jeg tilsendt den her rangliste, siger Katrine Irgens Knudsen.

Sagen endte hos politiet

Det var ikke noget, hun selv havde givet tilladelse til eller var klar over, og derfor var det ikke rart at se, at andre havde bedømt hende i en nedladende kategori.

- Jeg synes, at det var ekstremt ubehageligt at blive bedømt af en, som jeg ikke selv ved, hvem er. Men at jeg måske højst sandsynligt kender personen.

Katrine Irgens Knudsen var ikke sur over placeringen, men syntes, at det var underligt, at der var nogen, som havde lavet sådan en liste.

- Jeg syntes bare, at det var underligt, at der var lavet den her rangliste. Man havde hørt om det på andre gymnasier, men jeg havde aldrig regnet med, at det ville findes på Midtsjællands Gymnasium, siger hun.

Da Lene Eilertsen, som er rektor på Midtsjællands Gymnasium, blev klar over, at der lå en rangliste med en række elever, anmeldte hun det til politiet og kontaktede den pågældende webportal, hvor listen var oprettet. I dag er listen fjernet, men Katrine Irgens Knudsen sidder stadig tilbage og spørger 'hvorfor'?

- Det er utroligt respektløs, at man både tager billeder fra andre, men også placerer dem på noget så ubehageligt, som sådan nogle kategorier kan være. Mange af mine venner er blevet kede af det over det.

Alle kendte til ranglisten

Det er langt værre, når ranglister ligger online, og det ikke 'bare' er en fysisk seddel, mener Katrine Irgens Knudsen.

- Jeg synes, at det er mere alvorligt, end hvis listen var fysisk. Når det florerer rundt i medierne, spreder det sig lynhurtigt. Alle havde set den her rangliste. Det var noget, som jeg blev konfronteret med, når jeg tog på arbejde eller af folk, som slet ikke gik på Midtsjællands Gymnasium.

I dag ligger sagen hos anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi, og det er en sag, som siden september har fyldt meget på skolen.

- Jeg tror ikke, at de personer, som har lavet listen, har tænkt over konsekvenserne. Selvfølgelig er det åndsvagt, at den er lavet, fordi det skabte så meget drama, men samtidig tror jeg ikke, at vedkommende havde tænkt over, at det ville blive så stort et problem, som det gjorde, siger Katrine Irgens Knudsen.