Khaled fra Syrien blev omskolet - kører nu lastbil i Kalundborg

De har kørt bus og lastbil i det krigshærgede Syrien, og nu sidder de bag rattet i danske lastbiler. Dansk Flygtningehjælp kalder det en succes.

40-årige Khaled Nasra Edin fra Syrien er taknemmelig for, at han nu har fået arbejde i Danmark. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)

- Der er stor forskel. Jeg måtte køre 90 kilometer i timen gennem en by i Syrien, siger 40-årige Khaled Nasra Edin fra Syrien.

Men Khaled Nasra Edin fandt hurtigt ud af, at der gælder andre regler i Danmark.

- Her må man kun køre 50, griner han.

Og i dag kan han også skrive chauffør i Danmark på sit CV.

Sammen med en gruppe syriske flygtninge har han nemlig gennemført et praktikforløb, der har klædt ham på til at færdes på det danske arbejdsmarked - og de danske veje.

Ikke en nem opgave

Det er med støtte fra en af Sjællands store virksomheder, at det nu er lykkedes Kalundborg Kommune at få omskolet en række syriske flygtninge, som hjemmefra havde erfaring i at køre bus og lastbil i det krigshærgede land. I alt 10 syriske chauffører har været igennem et praktik- og oplæringsforløb. Tre af dem er nu klar til at sætte sig bag rattet i virksomheden.

- Når de har været igennem praktikken, og lært det de skal, begynder de så småt at få lov til at køre bilen selv og være med til passe vores kunder, fortæller HR-chef i Hørkram, Lone Petersen.

Det er jobcentret i Kalundborg, der har arbejdet intensivt for at finde arbejdspladser til de syriske chauffører.

Men det har ikke været nogen let opgave at få de syriske chauffører omskolet, fortæller driftkoordinator på Jobcentret i Kalundborg Nino Roosta:

Alle dumpede teoriprøven

- Nogle virksomheder er lidt tilbageholdende i forhold til at ansætte – forståeligt nok. Vi snakker om maskiner som koster flere millioner, som skal køre rundt i Københavns små gader. Det er ikke en nem opgave. Men nogen skal give dem plads, siger Nino Roosta.

Faktisk dumpede de allesammen teoriprøven første gang, men så blev der sat ekstra kræfter ind, og nu har fem erhvervet et kørekort.

  • Mohammed Nasr Edin - storebror til Khaled Nasr Edin, har været på sidemandsoplæring hos mangeårige chauffør Rene Kallegaard, som kun taler dansk. Men de har begge lært en masse af at køre sammen. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
  • HR-chef i Hørkram Lone Petersen er i tæt dialog med folkene fra jobcentret, som har med de syriske chauffører at gøre. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
  • Tre af ti syriske chauffører har nu fået job hos virksomheden takket være et tæt samarbejde mellem virksomheden og jobcentret. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
  • Alle de syriske chauffører dumpede første teoriprøve, men men så blev der sat ekstra kræfter ind, og nu har fem af dem dansk kørekort. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
1 / 4

Dansk Flygtningehjælp kalder det alligevel en succes-historie.

- Til lykke til både det lokale erhvervsliv, jobcentret og ikke mindst syrerne. Succesen skal selvfølgelig måles på, at de kommer i ordinært arbejde, siger Hans Christian Knudsen, der er leder af Integrationsnet i Dansk Flygtningehjælp.

Integrationsnet samarbejder på konsulentbasis med kommuner og regioner om netop at skabe job for flygtninge i danske virksomheder. Blandt andet har Integrationsnet et meget tæt samarbejde med entreprenørvirksomheden NCC.

- Vi er selvfølgelig ude for virksomheder, der siger blankt nej til at tage flygtninge ind, fordi det også kræver et ekstra arbejde af virksomheden. Men jeg har klart oplevet meget positiv holdning fra de danske virksomheder i de senere år, siger Hans Christian Knudsen.

Siger tak til Danmark

Og måske med god grund. Den danske Transportbranche er ramt af den demografiske udvikling. Der er mange ældre chauffører, der er på vej ud, og der er meget små ungdomsårgange.

40-årige Khaled Nasra Edin fra Syrien er taknemmelig for at han nu får chancen for at klare sig selv økonomisk.

- Nu jeg arbejder her. Jeg er meget glad, jeg må sige til Danmark, tak, siger Khaled Nasra Edin, der nu skal til at hjælpe kunder og køre lastbil.