Droner skal overvåge grænsen fra luften: ’I øjeblikket kan man forsvinde ud ad småveje’

For første gang skal droner hjælpe med at kontrollere grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Det danske politi har de sidste år brugt droner i blandt andet efterforskning og i eftersøgninger. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Varmesensorer og kamera i luften bliver nu en del af grænsebevogtningen langs den dansk-tyske grænse.

Fredag er grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland blevet lempet. Færre betjente skal kontrollere indrejsende. I stedet skal teknologi som nummerpladescannere og droner spille en større rolle.

- Du kan få et større overblik, som vi ikke kan have, når vi står på jorden. Vi har flere muligheder i værktøjskassen, når vi kan anvende droner, siger Jeppe Kjærgaard, politiinspektør, Syd og Sønderjyllands Politi.

Der går lidt tid endnu inden dronerne flyver rundt over grænseområdet. Politiet skal have købt dronerne og uddannet personale til at kunne flyve med dem.

Men når de er i luften, vil det kunne give politiet flere redskaber til at fange kriminelle, mener Jeppe Kjærgaard.

- I øjeblikket kan man forsvinde ud ad småveje. Det vil man kunne se, når vi kommer højere op med droner, siger han.

Michael Linden-Vørnle er chefkonsulent ved DTU Space og leder af DTU Space Dronecenter. Han mener, at dronerne kan være et vigtigt redskab for politiets arbejde langs grænsen.

- Droner kan være et godt supplement til grænseovervågning. Det kan støtte politiet, så de får en mere effektiv grænseovervågning, uden at man skal bruge unødigt mange ressourcer, siger han.

Bruges i andre lande

Selvom det er første gang, at droner skal hjælpe med kontrolopgaven langs den dansk-tyske grænse, er det en metode, der bliver brugt i flere andre lande.

For eksempel har USA brugt droner til at overvåge grænsen til Mexico i mange år.

- Der er mange lande, der har arbejdet med det. Man har også anvendt droner i Europa til immigranter og migranter fra Afrika. Det bliver mere almindeligt at bruge droner som supplement til grænsekontrol, siger Michael Linden-Vørnle fra DTU Space Dronecenter.

Dronerne er blandt andet gode til at grænseovervåge, fordi der kan sættes ekstraudstyr på, som kan finde mennesker, der krydser en grænse om natten.

- Droner kan udstyres med kameraer, der kan se i mørke, og kameraer, der kan se varme. Så man vil kunne se kropsvarme fra et menneske, selvom det er helt mørkt, siger Michael Linden-Vørnle.

Det danske politi bruger i forvejen droner i forbindelse med opmåling af gerningssteder og i eftersøgninger. Men det er første gang, de vil bruge droner til grænsekontrol.