Personalet på et plejecenter i Vejle åbner ikke længere døren på klem ind til de ældre om natten, for at tjekke, om de er ok. Plejecenter Holmegården har i alt 70 beboere, og de 10, der bliver overvåget med kamera er nøje udvalgt, fordi de havde det særlig svært med at blive forstyrret om natten.
I stedet sidder der et videokamera ved sengen, så personalet kan se, om beboerne ligger i deres senge og har det godt. Det er de ældre selv der bestemmer, om de vil have sat kameraet op eller ej.
Overvågningen er en succes, siger Anne Kamuk, leder af Plejecenter Holmegården i Vejle.
- Vores erfaringer er, at beboerne er glade for det. De oplever tryghed ved, at vi kan kigge ind til dem. Og vi oplever, at deres nattesøvn bliver bedre, siger hun.
Kameraet filmer beboerne fra midt på brystet og op, og billederne bliver ikke registreret eller gemt nogen steder. De findes kun i det øjeblik personalet åbner en app på en smartphone.
- Der skal gives juridisk samtykke til, at det bliver sat op. Men hvor man tænker, at det er overvågning, så er oplevelsen, at det er tryghed og omsorg, siger Anne Kamuk.
Politikerne i Vejle er godt klar over, at der er en hårfin grænse mellem tryghed og overvågning.
Dan Skjerning (S) fra seniorudvalget kalder overvågningen for tryghed, så længe borgeren ønsker det, og så længe det sker i samråd med både medarbejdere og pårørende.
- I det øjeblik, hvor de pårørende ønsker det mere end borgeren, så er det overvågning, siger Dan Skjerning.
Holger Gorm Petersen (Nye Borgerlige), sidder også i seniorudvalget i Vejle. Han mener, at teknologien er så langt fremme nu, at det er nødvendigt at prøve tingene af.
- Hvis man er afhængig af, at der kommer ind af døren med det samme, hvis man har brug for hjælp, så er det en tryghed, at medarbejderen kan sidde og holde øje, siger Holger Gorm Petersen.
Tidligere risikerede beboerne på Plejecenter Holmegården i Vejle at blive vækket, når personalet flere gange i løbet af en nat åbnede døren og kiggede til dem. Nogle af beboerne stod op og blev forvirrede.
- Nogen går ind til andre beboere, og kan ikke finde ro igen. Så ved at undgå de fysiske tilsyn, hvor de går ind, så kan de bevare roen, forklarer plejecenterleder Anne Kamuk.