Krigen i Ukraine får flere til at tage på krisekurser

Kan vi klare os gennem strømsvigt og oversvømmelser med konserves og en lommelygte? Flere danskere lærer at tackle kriser.

Sven Ring viser Susanne Kraft en kasse, hvor han har flere ting, som er gode at have i en krisesituation. Her er blandt andet en radio, der drives med et håndsving, campinggas og vådservietter, som kan bruges, hvis der ikke er vand.

Flere danskere tager på kursus i at klare sig selv, hvis strømmen i stikkontakten forsvinder, eller nabolaget står under vand.

Det mærker Beredskabsforbundet, som holder kurser i at være klar til at håndtere kriser.

Tal fra forbundet viser, at to af de populære kurser er gået fra nul tilmeldte i februar sidste år til 677 kursister i februar i år.

Interessen for krisekurser begyndte især at stige i efteråret 2022, hvor myndighederne pegede på, at der kunne opstå mangel på strøm på grund af krigen i Ukraine og den medfølgende energikrise.

- Der er ingen tvivl om, at krigen i Ukraine har givet det et ekstra boom opad. Folk bliver mere opmærksomme på, hvad de kan gøre for at sikre sig selv, siger projektleder i Beredskabsforbundet Malou Laursen.

Sven Ring viser Susanne Kraft, hvad han har liggende i skabet, hvis strømmen svigter, eller andre kriser rammer.

'Klar dig selv i 72 timer'

Det var netop krigen i Ukraine, som fik Susanne Kraft fra Kvorning mellem Viborg og Randers til at samle byens borgere om kurset ’Klar dig selv i 72 timer’.

- Der gik mange katastrofetanker gennem mit hoved. Krigen i Ukraine er jo ikke så langt væk. Så jeg tænkte, at vi må passe på, at der ikke sker os noget, siger Susanne Kraft.

Hun kom selv til Danmark for 36 år siden fra det daværende Vestberlin, der under den kolde krig lå i russisk besatte områder.

- Så jeg tiltror russerne hvad som helst. Måske ikke den almindelige russer, men dem, der sidder ved magten, siger Susanne Kraft.

Ved krigens start begyndte hun at købe lidt ekstra ind af dåsemad, vand, havregryn og en lille brænder til at koge vand på.

Men selv om hun følte sig nogenlunde forberedt, så var Beredskabsforbundets kursus den 1. februar lidt en øjenåbner for Susanne Kraft.

- Batterier, levende lys og lommelygter skal man have liggende. Det havde jeg ikke sørget for, så jeg blev lidt klogere den aften.

Hun har også sagt til sine børn, at de skal sørge for at have vand og mad liggende til nogle dage.

- Så ringede de til hinanden og sagde: tror du, hun er blevet skør, griner Susanne Kraft.

Også Sven Ring fra Kvorning, der skriver tekniske manualer, var med på kurset.

Hans hus er opvarmet med jordvarme og dermed afhængigt af strøm. Han vil gerne vide mere om, hvad han kan gøre, hvis strøm og vand forsvinder.

- Hvis strømmen og vandet går, hvordan overlever man så egentlig uden? Og nu taler vi ikke om dommedagspreppers. Men vi snakker bare om at fortsætte livet sådan nogenlunde, som man kan, siger Sven Ring.

'Kriseparat spejder'

Et andet populært kursus er ’Kriseparat spejder’. Det har KFUM-spejderne i Mariesmindegruppen i Kolding været med på.

Her lærte spejderne blandt andet førstehjælp, men også hvordan de kan forberede sig på større kriser.

Spejderne i Mariesmindegruppen i Kolding er i gang med kurset 'Kriseparat Spejder.' Her lærer de blandt andet førstehjælp.

Selv om nogle af spejderne ikke er mere end 12-13 år, så kan de sagtens lære om krisehåndtering.

Det siger Michael Bøgh Nielsen, der er underviser i Beredskabsforbundet.

- Der er jo altid noget, der sidder fast, og jo før du får kendskab til det her, jo bedre bliver du også rustet til at klare dig selv.

Efter kurset mener spejder Philip Oxholm Vahlkvist da også, at han nu er mere klar til at hjælpe.

- Jeg vil være bedre til at håndtere nogle forskellige situationer, hvis der sker noget, siger han.

Kriseforsker: Vi er blevet mere bevidst om truslen fra øst

For Kristoffer Albris, der er adjunkt på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet, er den stigende interesse for krisekurser et tegn på, at vi er blevet mere bevidste om truslen fra øst.

- Krigen i Ukraine har gjort det tydeligt for os, at truslen fra øst er tættere på, end vi har troet i mange år, mener Kristoffer Albris, der forsker i kriser.

Han nævner også, at den verdensomspændende coronapandemi og klimaforandringer har fået os til at overveje, hvor godt rustede vi egentlig er til at klare os selv.

- Og så søger vi uddannelse eller træning et eller andet sted. Og det gør vi så for eksempel hos Beredskabsforbundet, siger Kristoffer Albris.

Han mener, at det er positivt, at vi søger viden om at klare os selv i kriser.

Men det er også vigtigt ikke at overfortolke ricici.

- Det kan skabe en kultur af overforberedthed og derved også tenderende til frygt, siger Kristoffer Albris.

Beredskabsforbundets kurser er gratis, og de foregår over hele landet.