Hvis tagrenden lækker, eller køkkenvinduet trænger til at blive skiftet ud, er det blevet nemmere at få fat i en håndværker.
Da coronapandemien lagde landet i dvale, fik landets murere og tømrere ellers rygende travlt med at bygge nye huse og renovere ejendomme fra kælder til kvist.
Men nu står de private kunder ikke længere i kø for at få fat i en håndværker.
- Man kigger på telefonen. Er den i stykker, eller hvad sker der, siger Anders Christensen.
Han ejer tømrerfirmaet AC Byg i Christiansfeld ved Kolding, og han kan godt mærke, at der ikke er den samme forespørgsel som for et år siden.
Nedgangen i kundehenvendelserne startede allerede før sommerferien, og forretningen er ikke oppe i samme tempo som tidligere.
- Før havde vi mange forskønnelsesbyggerier, for eksempel et pænere tag. Nu skifter vi kun tag, hvis det regner ind, siger Anders Christensen.
Her fortæller tømrermester Anders Christensen, at telefonen ikke ringer så ofte mere.
Inflation og energikrise bremser lysten til at bygge
Inflationen og energikrisen har bremset meget af det private byggeri i hele landet.
Branchedirektør hos DI Byggeri, Anders Stouge, fortæller, at han hører fra medlemmer, at der ikke længere er så mange kunder i butikken.
- Håndværkerne gør projekter i ordrebogen hurtigere færdige, end de får nye ordrer ind, siger han.
Og det kan være godt nyt for dem, der har brug for at få udskiftet en knirkende dør eller repareret gulvbrædderne.
- Når der er færre ordrer, så kigger man sig om efter de opgaver, som man måske har valgt fra tidligere. Og det kan betyde kortere ventetid, når kunderne har brug for en håndværker, siger Anders Stouge.
Branchedirektør Aanders Stouge, DI Byggeri, siger, at håndværkerne går efter andre typer af ordrer, nu hvor nybyggeriet er stagneret.
Cheføkonom: Vi vil sandsynligvis se fyringer i byggeriet
Ifølge cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, skal tendensen ses i lyset af de stigende renter, som også ses på boligmarkedet lige nu.
- Jeg tror ikke, at det er blevet billigere. Men vi vil nok opleve, at det er blevet lidt lettere at få fat i en håndværker, siger Søren Kristensen.
Men når vi ikke længere bygger så mange nye huse eller gennemrenoverer, er der ikke brug for så mange håndværkere. Og det er et faresignal for branchen, at der sker en opbremsning, siger Søren Kristensen.
- Det er kun begyndelsen, vi har set. Vi vil sandsynligvis komme til at se, at der kommer fyringer i byggeriet.
Anders Christensen fra tømrerfirmaet AC Byg i Christiansfeld har stadig opgaver i ordrebogen. Det kan være udskiftning af gamle vinduer eller en ny garage.
- Vi laver mange renoveringsopgaver og har en fast kundekreds, så jeg håber, at vi kan holde det kørende, siger Anders Christensen.
Ifølge en prognose fra DI Byggeri forventer branchen mindst 7000 flere ledige håndværkere frem mod slutningen af 2023.