Boris Johnson møder kritik fra sin søster: 'Forkasteligt sprog'

Flere politikere melder om dødstrusler som følge af brexit. Nu blander kirken og familiemedlemmer sig.

Rachel Johnson ses her med sin far til det konservative partis kongres, hvor hendes bror, Boris Johnson, blev valgt til formand. Nu kritiserer hun broderens sprogbrug. (Foto: © pool, Scanpix)

Bølgerne gik højt, da det britiske Underhus i onsdags var samlet til spørgetime.

Her fortalte parlamentarikere om en hverdag med dødstrusler, mens salen gang på gang udbrød i vrede råb, når premierminister Boris Johnson omtalte parlamentets seneste brexitlov som "overgivelsesloven".

Det gjorde han 15 gange.

Siden debatten er den britiske premierminister blevet kritiseret fra flere sider for både sit ordvalg og for, hvordan han reagerede på kritik af sit ordvalg.

Han har også mødt særlig kritik for, at han sagde, at den bedste måde at ære den myrdede Labour-parlamentariker, Jo Cox, der blev slået ihjel af en højreekstremist ugen før brexit-afstemningen, var ved at levere brexit.

Her kan du se et udklip af den barske debat i Underhuset

Kritikken er i høj grad kommet fra oppositionen, men også premierministerens søster er kommet på banen.

- Min bror bruger ord som overgivelse og kapitulation som om, at folkene, der står i vejen for folkets salige vilje - som defineret af de 17,4 millioner stemmer i 2016 - bør komme på hjul og stejle, siger Rachel Johnson med henvisning til den gamle henrettelsesmetode.

- Jeg synes, at det er meget forkasteligt sprog at bruge, siger premierministerens søster, som kalder Johnsons kommentar om den dræbte Labour-parlamentariker "smagsløs".

Trusler mod kvinder og børn

Efter onsdagens hårde debat har mange stået i kø for at appellere til en ordentlig tone i debatten i Storbritannien.

Underhusets formand, John Bercow, måtte gribe ind flere gange i onsdagens spørgetime og har betegnet stemningen i Underhuset som "giftig" og den værste, han har oplevet i løbet af sine 22 år i parlamentet.

En række britiske medier har den hårde brexit-tone på dagsordenen

I går appellerede Bercow til parlamentarikerne om tænke over deres sprogbrug og at "behandle hinanden som modstandere og ikke som fjender".

I dagens udgave af The Times bringer man en appel fra alle Storbritanniens 118 biskopper og ærkebiskopper, der kalder de seneste dages sprogbrug i og uden for parlamentet for "uacceptabel" og "ikke vores land værdigt".

I onsdagens debat pegede flere kvindelige parlamentarikere på, at de mødes af dødstrusler fra folk, som citerer premierministeren.

Samtidig fortalte lederen af De Liberale Demokrater, Jo Swinson, at hun samme dag havde kontaktet politiet angående en trussel mod et af hendes børn.

Boris Johnson har afvist, at han har noget at undskylde, men tog i går afstand fra truslerne mod parlamentarikere.

- Jeg er naturligvis meget ked af truslerne, som parlamentarikerne står over for, og jeg synes, at det er meget vigtigt, at vi passer på dem, især de kvindelige parlamentarikere, siger han til BBC.

Stigende chikane på grund af brexit

Ifølge John Bercow får han jævnligt anmeldelser om trusler mod parlamentarikere "på begge sider af brexit-debatten".

BBC's faktatjekkere har set nærmere på problematikken, hvor de britiske politikere mødes af chikane og trusler.

Her peger man på, at der mellem august 2016 og august 2017 blev rapporteret 111 forbrydelser rettet mod parlamentarikere. Året efter var tallet 242, og i år ser tallet ud til at blive højere.

Ifølge politiet er stigningen relateret til splittelsen over brexit, og særligt kvinder og parlamentarikere fra etniske minoriteter står for skud.

Politiet peger man på, at der på en gennemsnitlig dag bruges 60 politibetjente udelukkende til protester omkring det britiske parlament.

Politiet i London er dagligt udstationeret ved det britiske parlament på grund af protester. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

Også uden for parlamentet er der oprustet.

Ifølge en rapport fra regeringen blev der i 2016 brugt 1,4 millioner kroner på at betale for ekstra beskyttelse af parlamentarikere - for eksempel i form af videoovervågning af deres kontorer eller overfaldsalarmer.

I 2018 var dette tal steget til knap 34 millioner kroner.

Den seneste debat over den hårde tone har ikke kun fået biskopperne på banen. Også flere familiemedlemmer blander sig nu.

Herunder Ellie Cooper, som er datter til Labour-parlamentarikeren Yvette Cooper. Hun skriver på Twitter, at hun er rædselslagen for, at "noget forfærdeligt" ligesom mordet på Jo Cox gentager sig.

I en længere tråd på det sociale medie fortæller hun blandt andet, at de har fået installeret overfaldsalarmer samt sikkerhedsforanstaltninger, der skal beskytte deres hjem mod brevbomber.

Også Jo Cox' enkemand har opfordret begge sider af brexit-debatten om at skrue ned for ord som "kup" "og forræderi".