Mordet på Jo Cox kaster mørke skygger over valgkamp

Valgkamp om EU-afstemning i Storbritannien er sat på pause i respekt for Jo Cox, der blev brutalt myrdet.

41-årige Jo Cox blev myrdet på vej fra et møde i sin valgkreds. En 52-årig mand er sigtet i sagen. Hans motiv er endnu ukendt. Der spekuleres dog i, om han har højreekstreme synspunkter. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)

Det har hidtil været en valgkamp med skarpt optrukne fronter mellem 'bliv'- og 'forlad'-siden i Storbritannien.

Retorikken har været både hård og aggressiv i kampen om at overbevise vælgerne i det store EU-spørgsmål.

Men mordet på Jo Cox har været en brat opvågning for briterne og ikke mindst de politikere, der slås om vælgernes opbakning.

Valgkampagnen er officielt sat på standby i Storbritannien i respekt for den nyligt afdøde britiske Labour-parlamentariker, 41-årige Jo Cox, der for to dage siden blev myrdet på vej fra et møde i sin valgkreds.

De to politiske sider har for en stund sænket paraderne og står side om side i sorg og chok over den modbydelige gerning.

Vælgermøder og kampagneaktiviteter er over hele Storbritannien blevet aflyst. Og der har reelt set ikke været ført valgkamp siden mordet i torsdags.

- De frivillige kan vælge at føre valgkampe ved at stemme dørklokker i deres eget lokalområde, men den nationale kampagne kommer ikke til at gøre det, siger Will Straw, der er leder af den store 'bliv'-kampagne 'Storbritannien stærkere i Europa', til BBC.

Mindes mandag

Mandag samles det britiske parlament igen og vil for en stund være fuldkommen enig om én ting; at stå sammen om at sørge.

Både premierminister David Cameron fra de konservative og Labour-lederen Jeremy Corbyn anbefaler, at briterne skal blive i EU.

Men de er politiske modstandere, fører hver deres valgkamp og har ikke været set side om side under valgkampen.

I går stod de to skulder ved skulder i Cox' hjemby Birstall for at ære hendes minde. Ingen af dem talte om EU.

I stedet var det demokrati, ytringsfrihed og bekæmpelse af had, der blev understreget som altafgørende for det britiske samfund.

Ingen personangreb

Politikere på begge sider af valgkampen må træde varsomt de sidste dage af valgkampen. For ingen vil beskyldes for at bruge mordet på Jo Cox til at fremme deres budskab.

Flere parlamentarikere opfordrer til en bedre tone i debatten, og valgsprog bliver nu taget op til revision.

Labour, som vil blive i EU, har besluttet at gennemgå al partiets valgmateriale for at sikre sig, at det ikke indeholder personangreb eller upassende sprog.

På den modsatte side står EU-skeptikerne fra Ukip-partiet og har aflyst deres landsdækkende kampagnebus-tur indtil mandag.

Premierminister David Cameron sammen med Labour-leder Jeremy Corbyn (yderst th.) i går i Birstall nær Leeds, hvor parlamentarikeren Jo Cox blev myrdet i forgårs. (Foto: © Craig Brough, Scanpix)

Næsten ingen valghistorier

Kaster man et blik på de britiske netmedier, findes der ikke mange dagsaktuelle nyheder om næste uges afstemning. Også her pryder Jo Cox-mordet forsiderne.

Ifølge The Guardian vil valgkampen så småt blive genoptaget i morgen søndag, men i en langt mere sober og anstændig tone, forlyder det.

- Der foregår en demokratisk proces, men vi er nødt til at afspejle nationens stemning, så det handler om at ramme en balance, siger en unavngiven kampagnechef til det britiske medie.

Det helt store valgmaskineri bliver for alvor først genstartet tirsdag, dagen efter mindeceremonien.

Det gør ifølge det britiske medie kampagnefolkene noget nervøse for, om der er tid nok til at overbevise vælgerne, idet briterne sætter deres endelige kryds allerede på torsdag.