Lavrov sad i lokalet, da Zelenskyj talte til verdensledere: Stop krigen

Det er tid til at slutte Ruslands "ødelæggende" krig og "redde tusindvis af liv", lyder opråbet fra den ukrainske præsident.

Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, var inviteret til at holde tale for G20-lederne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Opråbet til verdens ledere fra Zelenskyj var soleklart: Det er på tide at stoppe Ruslands krig i Ukraine.

Præsident Zelenskyj var med på en videoforbindelse, da han i nat dansk tid talte til G20-lederne på årets G20-topmøde, der afvikles på den indonesiske ø Bali.

Sådan lød det, da den ukrainske præsident var med på en videoforbindelse til G20-topmødet på den indonesiske ø Bali, hvor verdens ledere i dag og i morgen mødes.

- Jeg er helt overbevist om, at den ødelæggende russiske krig må og kan stoppes, sagde Zelenskyj i nat dansk tid under en virtuel tale.

- Det vil redde tusindvis af liv, fortsatte han.

I sin tale opfordrede Zelenskyj G20-landene til at følge den fredsplan, som Ukraine har foreslået.

Zelenskyj talte blandt andet til USA’s præsident, Joe Biden, og Kinas præsident, Xi Jinping, som mødtes i går forud for topmødet.

Langer kraftigt ud efter Rusland

Ruslands præsident Putin var ikke til stede. I stedet er landet repræsenteret af udenrigsminister Sergej Lavrov.

Zelenskyj tordnede i sin tale mod "de vanvittige trusler om atomvåben, som russiske embedsmænd har tyet til".

- Der findes ikke nogen undskyldning for nuklear afpresning, lød det fra Zelenskyj.

Her henviser den ukrainske præsident til tidligere udtalelser fra Putin.

- Hvis der opstår en trussel mod vort lands territoriale integritet og mod vores evne til at forsvare Rusland og vort folk, vil vi bruge alle de våbensystemer, vi råder over, har den russiske præsident blandt andet sagt.

I talen takkede Zelenskyj, hvad han kalder "G19" - altså G20 uden Rusland - for at "gøre det klart", hvad han mener om Rusland.

Anstrengt stemning

Krigen i Ukraine har gjort stemningen "anstrengt", fortæller DR's korrespondent på Bali, Ole Ryborg.

- Lande som Indien og Sydafrika havde håbet, at de kunne gå under radaren på spørgsmålet om krigen i Ukraine, men det kan de ikke på grund af USA og EU, som insisterer på, at G20-landene skal have en holdning til krigen.

Et udkast til den sluterklæring, som G20-landene skal blive enige om, viser, at ”de fleste af G20-landene på det kraftigste fordømmer Ruslands aggression mod Ukraine og kræver Ruslands fulde og øjeblikkelige tilbagetrækning fra Ukraines territorie”.

I udkastet skriver landene, at krigen i Ukraine har resulteret i alt fra menneskelige lidelser til stigende inflation og ringere energi- og fødevaresikkerhed.

Krigen i Ukraine splitter

En af dem, som vil have sat en stopper for krigen i Ukraine, er Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Sammen med Kinas præsident Xi kalder vi på respekt for Ukraines territorielle integritet og suverænitet, skriver den franske præsident, Emmanuel Macron, på Twitter.

Tweet fra den franske præsident, Emmanuel Macron.

Der var dog også andre synspunkter og forskellige vurderinger af krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland, står der i udkastet.

- I realiteten er det Rusland og Kina, men i praksis er der også lande som Indien, der ikke vil blandes ind i krigen i Ukraine ved klart at tage stilling, lyder det fra Ole Ryborg.

Med det nuværende udkast forsøger Vesten at "politisere erklæringen" og "fordømme" Rusland.

Sådan lyder det fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, til G20-topmøde på Bali. (Foto: © RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, Ritzau Scanpix)

- USA og dets allierede beskylder Rusland for uprovokeret aggression mod Ukraine.

Lavrov tilføjer, at "jo mere Ukraine nægter at forhandle, jo sværere bliver det at indgå en aftale".