Taliban: Vi har erobret Afghanistans næststørste by

Den militante bevægelse erobrer provinshovedstæder på stribe, mens vestlige lande trækker sig tilbage.

En Taliban-kriger står vagt foran politihovedkvarteret i provinshovedstaden Ghazni 150 kilometer fra Kabul. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

- Kandahar er fuldstændigt erobret. Mujahedinerne har nået til Martyrpladsen i byens centrum.

Sådan skriver den militante Taliban-bevægelse på Twitter ifølge det franske nyhedsbureau AFP. Det er i skrivende stund ikke bekræftet fra officiel side.

Hvis udmeldingen er sand, betyder det, at Taliban har taget et yderst vigtigt stik i kampen om Afghanistan. Kandahar er med sine over 600.000 indbyggere nemlig landets andenstørste by og Talibans arnested og tidligere højborg.

Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP er titusindvis af indbyggere flygtet fra den store handelsby.

Mens der finder fredsforhandlinger sted mellem blandt andet USA, Rusland, Afghanistan og Taliban i Qatars hovedstad, Doha, kunne Taliban i går eftermiddag glæde sig over at erobre provinshovedstaden Ghazni i det centrale Afghanistan.

  • Medlemmer af Taliban-delegationen i Doha i går. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Taliban-krigere patruljerede blandt andet gaderne ved guvernørens residens i Ghazni, som de erobrede i går. (Foto: © NAWID TANHA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Dermed nåede den militante bevægelse op på sin tiende erobrede provinshovedstad på blot en uge. Efterfølgende lyder meldingen fra Taliban, at de også har erobret Afghanistans tredjestørste by, Herat, samt Qala-I-Naw og altså tilsyneladende også Kandahar, beretter BBC.

Dermed er hovedstaden Kabul den eneste af Afghanistans store byer, som regeringen for alvor har kontrol over.

Tilbagetrækning i gang

Taliban har gjort enorme militære fremskridt, siden USA i foråret annoncerede, at det internationale engagement i landet vil slutte inden 11. september.

Siden har USA og landets Nato-allierede sat gang i en stor tilbagetrækning, og i slutningen af juni forlod de sidste danske soldater landet.

Den store vestlige tilbagetrækning har medført et sikkerhedsvakuum, som blandt andet Taliban har udnyttet. Indledningsvis erobrede den militante bevægelse tyndt befolkede områder, men i den seneste tid har Taliban altså bidt sig fast i flere store byer.

Den seneste måneds kampe har ifølge FN kostet flere end 1.000 civile livet.

Talibans fremmarch skaber frygt for en afvikling af blandt andet skolesystemet samt afstraffelse af personer, der har arbejdet for de vestlige styrker eller regeringen. Sidstnævnte frygt er baggrunden for, at et bredt flertal af Folketingets partier onsdag aften landede en politisk aftale, der skal hjælpe lokalt ansatte, som har hjulpet Danmark i Afghanistan.

Millioner af afghanere er blevet sendt på flugt gennem de senere år. Den seneste tid er endnu flere blevet internt fordrevet som følge af Talibans fremmarch. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Den forværrede sikkerhedssituation har også fået flere lande til at sætte tvangshjemsendelser af afghanere på pause. Også Danmark har sat en midlertidig stopper for tvangshjemsendelserne af afviste afghanske asylansøgere, efter Afghanistan har sagt nej til at modtage tvangshjemsendte personer i tre måneder.

I aftes oplyste USA så, at man vil nedskalere den diplomatiske tilstedeværelse i Afghanistan på grund af den forværrede sikkerhedssituation i landet. Det indebærer, at Pentagon sender 3.000 ekstra soldater til Kabuls lufthavn med det ene formål at få det amerikanske personel sikkert hjem, oplyser Pentagon ifølge Reuters.

De første soldater vil ankomme til Kabul i løbet af de næste 24 til 48 timer, lød det i aftes, og de vil blandt andet sørge for, at det amerikanske ambassadepersonale bliver fløjet med helikoptere fra ambassaden til lufthavnen.

Ambassaden siger ifølge BBC, at den har modtaget "dybt foruroligende" meldinger om, at Taliban henretter tilfangetagne afghanske soldater og siger, at der kan være tale om krigsforbrydelser.

Også Storbritannien sender omkring 600 soldater til Afghanistan for at hjælpe briter ud af landet.