Trump i første tale længe: Tiden vil vise, hvem der vinder

Præsidentens retorik er noget mere afdæmpet end for bare få dage siden.

Donald Trump virker ikke længere så stålsat på, at han kan beholde præsidentposten i USA.

I sin første tale siden sidste weekend, der blev holdt sent fredag aften dansk tid foran Det Hvide Hus i Washington, lød det, at "tiden vil vise", hvem der vil være præsident i USA.

- Hvad der end sker i fremtiden, hvem ved, hvilken regering vi vil have. Jeg tænker, at tiden vil vise det, sagde Donald Trump ifølge amerikanske medier.

Udtalelsen faldt, da Donald Trump forholdt sig til muligheden for indføre en nedlukning af det amerikanske samfund i et forsøg på at dæmme op for det stigende smittetryk.

På trods af den demokratiske kandidat Joe Bidens valgsejr ved præsidentvalget 3. november har Donald Trump stædigt holdt fast i, at der var tale om omfattende valgsnyd - uden dog at kunne fremlægge beviser for det.

Det er kun fire dage siden, at Donald Trump skrev på Twitter, at "vi kommer til at vinde".

Fredag konkluderede en sammenslutning af føderale og statslige valgmyndigheder i USA i en fælles udtalelse, at valget i USA den 3. november var det "mest sikre valg i amerikansk historie".

Afvises i svingstater

Siden er det også kommet frem, at flere af Donald Trumps forsøg på at anlægge retssager mod stemmeoptællingen i flere af de delstater, hvor Joe Biden vandt, er stødt på grund.

Ifølge New York Times er Donald Trumps advokater blevet afvist i afgørende svingstater som Pennsylvania, Arizona and Michigan.

Trump-kampagnen har imidlertid vundet en anden retssag ved domstolene i Pennsylvania. Her fik de medhold i, at stemmesedler, der var indgivet for sent ikke skulle tælles med. Sedlerne var i forvejen ikke talt med, hvorfor stemmer ikke kommer til at rykke ved resultatet i delstaten.

Donald Trumps tidligere allierede på mediefronten, Fox News, er også begyndt at tage afstand til præsidentens udtalelser om valgsvindel.

Fredag blev Kina også overbevist om, at Joe Biden er USA's næste præsident og ønskede ham tillykke med valgsejren.

Donald Trump forholdt sig ikke til den udvikling under sit pressemøde, hvor journalister ikke fik mulighed for at stille ham spørgsmål. Men præsidenten var altså slet ikke så sejrssikker, som han tidligere har været.

En endelig erkendelse af valgnederlaget til Joe Biden er dog ikke kommet endnu.

Selvom Joe Biden er blevet udnævnt til vinder af valget, er der flere stater, hvor de endnu tæller. Få overblik herunder:

Vaccine til alle i april

Anledningen til Donald Trumps pressemøde var at give en opdatering om det såkaldte Operation Warp Speed, projektet med at skabe en vaccine imod Covid-19.

Ifølge Donald Trump vil det formentlig allerede i april næste år være muligt for alle amerikanere at blive vaccineret. Budskabet kom frem på en dag, hvor USA slog rekord for nye, daglige positive coronatest - ikke mindre end 160.000.

Det er Donald Trumps forventning, at vaccinen fra medicinalselskabet Pfizer vil blive hastegodkendt, så den kan være klar til foråret.

I samme ombæring uddelte Donald Trump roser til sig selv og sin egen regering for så tidligt at have en vaccine klar - ifølge Trump ville det have taget en anden præsident "tre til fem år" at nå til samme sted.

Donald Trump har fået omfattende kritik for sin håndtering af coronapandemien i USA, hvor mere end 243.000 mennesker er døde.

I øjeblikket er 61.964 covid-19-smittede indlagt på amerikanske hospitaler. Det er det højeste antal nogensinde.