Trump tilbage på Twitter: Jeg har forsøgt at sikre valgets integritet

I nat erkendte Donald Trump utvetydigt, at Joe Biden bliver USA's nye præsident.

Præsident Trump tog i nat afstand fra demonstranterne, som onsdag trængte ind i kongresbygningen, i sin første udtalelse efter uroen. (Foto: © Donald J. Trump via Twitter, Scanpix)

Den amerikanske præsident har afsonet sin karantæne fra det sociale medier Twitter.

I nat lagde Donald Trump derfor en ny video ud til sine følgere, hvori han fordømmer hændelserne den 6. januar, da Kongressen blev angrebet af voldelige demonstranter.

- Jeg er rasende over volden, lovløsheden og ødelæggelserne. Til jer, der brød loven, kan jeg sige, at I kommer til at betale, lyder det blandt i videoen, der fortsat er at finde på præsidentens profil.

Voldelige demonstranter stormede onsdag Kongressen, der var samlet for at stadfæste Joe Bidens sejr ved valget i november. Efter flere timers forsinkelse blev resultatet bekræftet, og Donald Trump erkender derfor, at han har tabt.

- En ny regering vil blive taget i ed den 20. januar. Mit fokus er nu at sikre en ordentlig overgang. Siden valget har jeg forsøgt at sikre valgets integritet, og jeg har kæmpet for at forsvare vores demokrati, siger præsidenten.

Flere vil af med præsidenten nu

Selvom der blot er 12 dage til den præsidentielle skiftedag, stiger antallet af stemmer, der ønsker, at Donald Trump skal forlade præsidentposten før tid.

Topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Schumer har opfordret vicepræsident Mike Pence til at gøre brug af en tilføjelse til forfatningen, der gør det muligt for ham at afsætte præsidenten, hvis han vel at mærke har opbakning fra et flertal af landets ministre.

Den mulighed har Mike Pence ikke forholdt sig til officielt, men flere kilder fortæller til amerikanske medier, heriblandt New York Times, at Pence ikke er overbevist.

Pelosi og Schumer har krævet en hurtig reaktion fra vicepræsidenten. Og sker det ikke, bør Kongressen træde sammen for at rejse en ny rigsretssag mod præsidenten, mener de. En ny rigsretssag bakkes nu også op af en anden demokrat, formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, Jerry Nadler.

Vores fantastiske rejse er kun lige begyndt, siger Trump blandt andet i videoen:

Men også internt i konservative kredse vokser presset på præsidenten. I en leder underskrevet af avisens chefredaktion opfordrer den konservative avis The Wall Street Journal præsidenten til at gå af.

- Efter vores overbevisning har Donald Trump krydset en linje, han ikke tidligere har været i nærheden af. Der er grundlag for en rigsretssag, skriver avisen i lederen.

Et enkelt republikanske kongresmedlem, Adam Kinzinger, vil også have Trump fjernet, mens to ministre har valgt at forlade Trumps regering.

Har fortsat karantæne fra Facebook

Twitter valgte onsdag at lægge præsident Trump på is, så han ikke længere kunne bruge platformen til at nå direkte ud til sine over 88 millioner følgere.

Begrundelsen fra det sociale medie var, at flere af præsidentens opslag under de voldsomme uroligheder opildnede til vold og fejlagtigt påstod, at der har foregået massiv valgsvindel ved præsidentvalget i USA.

Dette er til trods for, at blandt andet en sammenslutning af føderale og statslige valgmyndigheder i USA betegner valget som "det mest sikre i amerikansk historie".

Mens præsidenten nu har udstået sin karantæne fra Twitter, er han fortsat suspenderet fra andre store store sociale medier. I går oplyste Facebook-chefen Mark Zuckerberg, at Trump er blevet suspenderet fra både Facebook og Instagram på ubestemt tid og mindst de næste to uger.

- Gårsdagens chokerende begivenheder viser tydeligt, at præsident Donald Trump har til hensigt at bruge sin sidste tid på posten til at underminere den fredlige og redelige overdragelse af magt til sin folkevalgte efterfølger, Joe Biden, lød det fra Zuckerberg i et opslag.

- Vi mener, at der er for store risici ved at tillade præsidenten fortsat at bruge vores service i denne periode.

Twitter oplyser ifølge BBC, at Trumps profil bliver lagt permanent på is, hvis han bryder platformens regler igen.