Biden havde et klart budskab til Trumps vælgere: 'Lad os give hinanden en chance'

Joe Biden holdt i nat sin første tale efter at være blevet valgt til USA's næste præsident.

Det var den udstrakte hånd, han fra første dag som præsidentkandidat har lovet at levere. Og ordene kom tydeligt og uden den mindste tøven fra talerstolen i Wilmington i Delaware i nat.

- Lad os give hinanden en chance. Det er på høje tid at gemme den barske retorik væk.

Demokraternes Joe Biden talte til de flere end 70 millioner vælgere, der ikke har stemt på ham som præsident, men i stedet stemte på Donald Trump.

- Jeg forstår, at I er skuffede. Jeg har selv prøvet at tabe et valg et par gange, lød det fra den tidligere vicepræsident, der nu er blevet valgt som amerikanernes næste præsident.

I månedsvis har Joe Biden solgt et budskab om at forene amerikanerne, om ikke at tale om blå og røde stater - partifarverne i USA - men et samlet USA. Hvor familier på trods af politiske uenigheder igen kan tale sammen.

Han har opfordret til at samles som folk i en svær tid, hvor coronapandemien raser, hvor landets økonomi har fået et slag, og hvor et opgør med racisme og politivold stadigvæk ulmer.

- Vores modstandere er ikke vores fjender. De er amerikanere. De er amerikanere. Biblen fortæller os, at alt har sin tid. Der er en tid til at bygge, en tid til at så, en tid til at høste. Og der er en tid til at hele. I Amerika er det tid til at hele, sagde Joe Biden.

  • Der var masser af fyrværkeri efter Kamala Harris og Joe Biden havde holdt deres taler i Wilmington i Delaware i nat. (Foto: Mark Makela © Scanpix)
  • Kamala Harris gik på scenen og holdt sin tale, inden hun introducerede Joe Biden. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)
  • På den berømte Times Square i New York fulgte man også med i Joe Bidens tale i nat. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)
  • Mange havde samlet sig foran Chase Center i Wilmington i nat for at høre den første tale fra Joe Biden, efter han er udnævnt som vinder af præsidentvalget. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)
  • Joe Biden og Kamala Harris med deres familier. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)
1 / 5

Historisk højt antal stemmer

Talen gik i gang omkring klokken 03.00 dansk tid, og Joe Biden indledte med at takke for det overbevisende mandat, han og Kamala Harris har fået fra de flere end 75 millioner amerikanere, der har stemt på dem. Et historisk højt antal, som han selv påpegede.

Tidligt lørdag aften blev der sat en stopper for fem ulideligt lange dages venten, da det blev klart, at Joe Biden ville få 20 valgmænd fra staten Pennsylvania og dermed ryge over grænsen på 270, som det kræves at vinde præsidentvalget.

Derfor kunne både Joe Biden og Kamala Harris gå på scenen i Wilmington i Bidens hjemstat Delaware og holde deres sejrsstale.

Kamala Harris bliver USA's første kvindelige vicepræsident og første sorte vicepræsident, og den 55-årige senator citerede som det første borgerrettighedsikonet John Lewis, der døde i sommer.

- Demokrati er ikke en tilstand, det er en handling. Hvad John Lewis mente var, at vores demokrati kun er så stærkt som vores vilje til at kæmpe for det og aldrig tage det for givet. Demokratiet var på stemmesedlen, verden så på, og I viste os hen til en ny dag i USA, sagde Kamala Harris.

Harris er barn af to immigranter - moderen var fra Indien og faderen fra Jamaica - og hun brugte anledningen på at takke moderen og de kvinder, der har banet vejen for, hun nu er blevet valgt som første kvindelige vicepræsident.

Tavshed fra Trump

Der har endnu ikke været nogen reaktion fra USA's præsident, Donald Trump, eller hans kampagnestab på, at Joe Biden er blevet udnævnt til vinder af USA's præsidentvalg.

Præsidenten udsendte tidligere på aftenen nogle tweets, hvori han fremsatte påstande om valgsvindel og fremhævede, at han har fået 71 millioner stemmer.

Derudover lancerede han på Facebook en indsamlingsside, der har fået titlen "Election Defense Task Force".

En talsperson for Det Hvide Hus har dog ifølge BBC understreget, at Trump-administrationen vil følge "alle lovkrav", når det kommer til at overdrage magten til den næste administration.

- Præsidenten vil acceptere resultatet af et frit og fair valg, lyder det i en udtalelse.

Joe Biden har dog ikke tænkt sig at vente på Donald Trump. Allerede på mandag nedsætter han en taskforce af eksperter og forskere, som skal bidrage til at håndtere coronapandemien, der har kostet flere end 237.000 amerikanere livet.

- Jeg vil ikke spare nogen kræfter eller forpligtelse for at få vendt rundt på den her pandemi. Jeg gik til valg som en stolt demokrat. Jeg vil nu være USA's præsident. Jeg vil arbejde ligeså hårdt for dem, der ikke stemte på mig, som dem, der gjorde.

- Lad denne grumme æra af dæmonisering i USA få en ende. Her og nu.

Du kan se hele Joe Bidens tale i videoen herunder:

Hele Kamala Harris' tale kan du se her: