Georgia har ikke valgt en eneste demokratisk senator i årevis: I dag skal Biden bruge 2

Valget i delstaten kan afgøre, hvor let eller svært USA's kommende præsident får det - og løbet ser ud til at blive tæt.

Joe Biden kæmper til det sidste for, at Georgias to pladser i Senatet bliver vundet af demokrater. (Foto: EDWARD M. PIO RODA © Scanpix)

Der er blevet bejlet til vælgerne lige til det sidste i delstaten Georgia, der i dag afholder et nervepirrende senatsvalg, som alles øjne er rettet mod.

For både præsident Donald Trump og USA's kommende præsident, Joe Biden, er fuldstændig klar over, hvor afgørende netop Georgias to pladser i Senatet kan gå hen at blive de næste mange år i USA.

Sådan her lød det for eksempel fra Biden i går til et drive-in-vælgermøde i delstaten.

- Magten er bogstavelig talt i jeres hænder. Aldrig har én stat været så vigtig - I kan ændre kursen. Ikke kun for de kommende fire år, men for den kommende generation.

Om få timer åbner valgstederne og spændingen er så stor, fordi netop Georgias to pladser i det amerikanske Senat kan skubbe den politiske magtbalance - og dermed få stor betydning.

Derfor er Trump også i Georgia for at støtte delstatens republikanske kandidater.

- Hele vores nation stoler på Georgia. Hele verden regner med befolkningen i Georgia. Vores lands skæbne står på spil. Det er i jeres hænder. I skal levere en republikansk sejr så stor, at Demokraterne ikke stjæler den, sagde han til de mange fremmødte.

Trump-tilhængere samlet i Georgia for at høre præsidenten tale kort før senatsvalget i delstaten. (Foto: Sandy Huffaker © Scanpix)

Rekordmange har allerede stemt

Georgias to pladser i Senatet var begge i spil ved præsidentvalget sidste år i november.

Men ingen af kandidaterne fik mere end de påkrævede 50 procent af stemmerne, og derfor skal de nu ud i et omvalg.

Lige nu sidder Republikanerne på 50 af Senatets i alt 100 pladser, mens Demokraterne har 48 - inklusive to uafhængige senatorer, som stemmer med Demokraterne.

Dermed skal de republikanske senatorer holde fast i mindst én af deres pladser i Georgia, hvis de vil bevare flertallet i Senatet, som partiet har kontrolleret de seneste seks år.

Senatet stemmer ikke bare lovforslag igennem, men skal også godkende blandt andet ministerudnævnelser og udnævnelser af højesteretsdommere.

Vinder Demokraterne de to pladser, vil begge partier være sikret 50 stemmer hver i Senatet, og så skal vicepræsidenten, Kamala Harris, give den afgørende stemme.

Det vil også betyde, at republikaneren Mitch McConnell ikke længere vil være flertalsleder, men må afgive den post til demokraten Chuck Schumer.

Med andre ord får valget i dag stor betydning for, hvor frit spillerum Joe Biden vil få som præsident frem mod midtvejsvalget i 2022.

Joe Biden har været i Georgia flere gange de seneste uger for at opfordre vælgerne til at stemme på de to demokratiske senatskandidater. (Foto: DREW ANGERER © 2020 Getty Images)

Får Demokraterne magten i Senatet, vil Biden nemlig kunne komme igennem med den lovgivning, han drømmer om, siger Steffen Kretz - DR's korrespondent i USA.

- Men bevarer republikanerne flertallet i Senatet, kan de næste år blive en politisk ørkenvandring for Joe Biden. Det vil betyde, at han skal have republikanere til at stemme for, når han ønsker at få gennemført noget. Det kan blive svært i den giftige atmosfære, der er i Washington i øjeblikket.

Når lovgivning vedtages, gøres det i fællesskab mellem Kongressens kamre: Senatet og Repræsentanternes Hus. Demokraterne har flertal i Repræsentanternes Hus.

Sådan her ser fordelingen af pladser ud i Senatet lige nu.

Trumps forsøgte at presse valgansvarlig i Georgia

De seneste dage har manges fokus været rettet mod Georgia ikke bare på grund af senatsvalget, men også på grund af Trumps forsøg på at presse Georgias øverste valgansvarlige til at omgøre valget i delstaten.

En lækket telefonsamtale afslører, at præsident Trump lørdag forsøgte at tvinge partikollegaen Brad Raffensperger til at "finde" de stemmer, Trump mangler for at vinde delstaten. Trump mener nemlig, at der har fundet omfattende valgsvindel sted i Georgia - en påstand, som Raffensperger gang på gang afviser i telefonsamtalen.

Og Republikanerne frygter, at Trumps mange udokumenterede anklager om udbredt valgsvindel skræmmer vælgerne fra at stemme i dag, fortæller Steffen Kretz:

- Mange demokratiske vælgere er endnu mere opsatte på at stemme senere, end de har været før. Men spørgsmålet er, hvad sagen om telefonsamtalen får af betydning for republikanske vælgere? Præsidenten siger jo, at man ikke kan regne med at ens stemme tæller i Georgia, fordi der bliver begået valgsvindel.

Vælgere i kø i Savannah. Det har været muligt at stemme siden midten af december, og rekordmange har allerede stemt. (Foto: Sue Dorfman © Represented by ZUMA Press)

Ifølge hjemmesiden fivethirtyeight, der kigger på et gennemsnit af målinger, fører de demokratiske kandidater i begge løb, men det er med under to procentpoint, og spørgsmålet er, hvor mange vælgere henholdsvis Donald Trump og Joe Biden kan lokke ud at stemme i dag.

Her et overblik over valgresultatet i USA:

Men hvem er kandidaterne så?

Den republikanske senator David Perdue skal forsvare sin plads i Senatet mod den 33-årige Jon Ossoff, en tidligere journalist. Og Republikanerne sætter deres lid til, at resultatet fra novembers valg kommer til at gentage sig.

For her klarede Perdue sig faktisk bedre end Jon Ossoff og fik knap 90.000 flere stemmer, men fordi han altså ikke formåede at få mere end 50 procent af stemmerne, som valgloven i staten kræver, skal de to nu ud i omvalg.

Kelly Loeffler (tv.) og David Perdue ses her sammen med Ivanka Trump under et vælgermøde i december. (Foto: ALEXANDER DRAGO)

Valgkampen mellem de to har været barsk, og Ossoff har i hårde vendinger kritiseret Perdue for både korruption og antisemitisme. Han holdt sig heller ikke tilbage, da det kom frem, at den anden republikanske kandidat, Kelly Loeffler, havde stillet op til et billede med et tidligere medlem af den racistiske og højreekstremistiske organisation Ku Klux Klan.

Jon Ossoff (tv.) og Raphael Warnock. (Foto: Michael Holahan © USA TODAY Network)

Forretningskvinden Kelly Loeffler, der har været en af Trumps støtter, siden hun overtog sin senatspost i 2019, er oppe imod den sorte pastor Raphael Warnock - en populær kandidat i store dele af Georgias store afro-amerikanske befolkning.

Warnock er pastor i borgerrettighedsikonet Martin Luther Kings gamle kirke og har blandt andet arbejdet tæt sammen med en af statens førende demokrater Stacey Abrams, der har fået en del af æren for at sikre Joe Biden valgsejren.

Der kan gå nogle dage, før at et endeligt valgresultat er klar.