'I kampen for USA's sjæl har demokratiet sejret' - valgmændene giver Joe Biden sejren

Det er på høje tid at komme videre og forenes som folk, sagde Joe Biden i en tale i nat.

Demokratiet har sejret, og det er på høje tid at begynde på en frisk.

Sådan lød det i nat dansk tid, da USA's kommende præsident, Joe Biden, holdt tale i Wilmington, Delaware, efter han officielt blev valgt af de 538 valgmænd, som afgav deres stemmer på tværs af USA.

- I kampen for USA's sjæl har demokratiet sejret. Folket har talt. Tilliden til vores institutioner er intakt. Integriteten af vores valghandling er intakt. Og nu er det på høje tid at begynde på en frisk, som vi før har gjort. Tid til at forenes og til at hele, sagde Joe Biden.

Det er 37 dage siden, Joe Biden blev udnævnt som vinder af præsidentvalget, og han noterede sig i sin tale, at han vandt med i alt 306 valgmænd - det samme antal, som Trump fik i 2016.

Republikanske senatorer anerkender Bidens sejr

Præsident Trump har endnu ikke officielt erkendt sit nederlag, men sagde i slutningen af sidste måned, at han ville forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet bekræfter demokratens sejr.

Flere af præsidentens partifæller i Senatet mener da også, at det er på tide at acceptere valgresultatet og se fremad.

Næste trin i processen finder sted, når valgmandsstemmerne den 6. januar officielt bliver talt op i den amerikanske kongres, men ethvert forsøg på at gribe ind i den proces, vil "være en fejltagelse", siger den texanske senator John Cornyn, der tidligere har støttet Trump.

- Der kommer et tidspunkt, hvor man trods alle anstrengelser må indse, at man ikke har haft succes. Sådan fungerer et valg. Der vil være en vinder, og der vil være en taber, siger han.

Også en af partiets højtstående senatorer, John Thune fra South Dakota, har med valgmandsstemmerne nu anerkendt Bidens valgsejr.

- I mine øjne er det sådan, vi afgør et præsidentvalg. Det er bestemt af vores forfatning, og den følger jeg, siger han.

Donald Trump og en række republikanske partifæller over hele landet har gennem længere tid sået tvivl om valgresultatet og forsøgt at få det omstødt ved at forsøge at føre en række sager ved domstolene. Størstedelen af sagerne er blevet afvist af både dommere med henvisning til manglende bevisbyrde for omfattende valgsvindel.

Forsøget på rokke ved valghandlingen fik en del hårde ord med på vejen fra den kommende præsident.

- Det er mit inderlige håb, at vi aldrig igen bliver udsat for det niveau af trusler og overgreb, der har været tilfældet ved dette valg. Det er slet og ret samvittighedsløst. Vi skylder de offentligt ansatte en stort tak. De er grunden til, at vores demokrati har overlevet, sagde Biden.

Her kan du få en hurtig indføring i valgmandssystemet:

Trump har skabt interesse for en formalitet

Processen, hvor valgmændene peger på, hvem deres stemmer går til, er traditionelt blot ceremoniel.

- Det er sådan set en ren formalitet, fordi valgmændene er udpeget af de to partier. Det vil sige, at stater, hvor Joe Biden har vundet, er det demokratiske valgmænd, der stemmer, og i stater, Donald Trump har vundet, er det republikanske valgmænd, forklarer Steffen Kretz, DR's korrespondent i USA.

Men i år har interessen for valgprocessen været større end normalt, fordi præsident Trump har brugt de seneste seks uger på at undergrave tilliden til valget, siger korrespondenten.

Sådan så det ud, da demokraten Stacey Abrams i aftes annoncerede, at Georgias 16 valgmandsstemmer gik til Joe Biden:

Han peger på, at præsident Trumps udokumenterede påstande om valgfusk har haft flere følger.

- Det har haft den konsekvens, at troen på demokratiet i USA er svækket. Hvis man spørger republikanere, så siger syv ud af ti, at de tror, at der var en form for valgfusk, selv om det er fuldstændig udokumenteret, og selv om Trumps egen justitsminister har afvist det, siger han.

En udmelding, justitsminister William Barr har fået en del kritik for den seneste tid. I aftes meddelte præsident Trump desuden, at justitsministeren forlader sin post den 23. december, selvom hans embedsperiode først udløber den 20. januar.

Den langstrakte debat og konstante kritik af valghandlingen i USA har også kostet på landets omdømme i udlandet, vurderer DR's USA-korrespondent.

- Og så er der sket det, at Donald Trump er blevet væsentlig rigere, for han har brugt al balladen på at samle penge ind, siger korrespondenten, der peger på, at præsidenten har indsamlet over en milliard kroner siden valget den 3. november.

- Det er nogle penge, som han kan bruge til stort set, hvad han vil, når han rykker ud af Det Hvide Hus den 20. januar.

Her kan du blive klogere på det amerikanske valgsystem: