Efter afsløringer og kritik: Danske Bank stopper med lån til selskaber, der jagter nye oliekilder

Ny melding er afgørende grønne skridt, lyder det fra kritikere.

Danske Bank har både lån og investeringer i olieselskaber Equinor, der fortsat leder efter nye oliekilder. (© NRK)

Efter længere tids kritik af Danske Banks investeringer og lån til olieselskaber, laver Danmarks største bank nu om i deres politik.

Fremover vil Danske Bank ikke længere låne penge til olieselskaber, der leder efter nye oliekilder.

- Banken vil fremadrettet kun låne penge ud til olieselskaber, som forpligter sig til, at de ikke vil ekspandere på olie- og gas ud over de projekter, der var godkendt inden 31. december 2021, siger Samu Slotte, der er chef for bæredygtig finansiering i Danske Bank, til erhvervsmediet Finans.dk.

Den nye melding kommer, efter DR for nylig afslørede, at Danske Bank har investeret 8,4 milliarder kroner i olieselskaber, der fortsat leder efter ny olie- og gaskilder. Ifølge FN og flere klimaorganisationer er det i strid med Parisaftalens klimamål om at holde verden under 1,5 graders stigning i temperaturer.

Samtidig har Danske Bank i flere tilfælde stemt imod klimaforslag på de største olieselskaber generalforsamlinger.

Siden har SF's finansordfører, Lisbeth Bech Nielsen, indkaldt erhvervsminister Morten Bødskov (S) i samråd om bankernes investeringer i olieselskaber.

Den nye politik får ros fra Mellemfolkeligt Samvirke.

- Danske Bank tager med deres nye klimaplan et afgørende grønt skridt. De stopper nu lån til selskaber, som leder efter ny olie og gas, siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Fortsætter investeringer

Danske Bank har lånt penge til norske Equnor og Aker BP, der er i gang med at udvikle verdens nordligste oliefelt i Arktis. Det er blevet heftigt kritiseret, fordi oliefeltet kaldet Wisting vil føre til udledning af drivhusgasser svarende til fire gange Danmarks årlige CO2-udslip.

Danske Bank understreger, at de ikke kan kommentere på konkrete kundeforhold. Men det vil være slut med lån til olieselskaber, der fortsætter jagten på nye kilder, lyder det nu fra Danske Bank.

Betyder det også, at I siger nej til olieselskaber, som undersøger nye oliefelter, men som endnu ikke er begyndt at producere fra de pågældende felter?

- Ja. Hvis man efterforsker, kan man ikke samtidig forpligte sig til, at man ikke vil ekspandere, siger Samu Slotte ifølge Finans.dk.

Der er til gengæld ingen melding fra Danske Bank om, at de vil stoppe investeringer i olieselskaberne, der leder efter ny olie og gas.

- Dog er det besynderligt, at de stadig vil investere i de selskaber, som de ikke vil give lån. Det hænger naturligvis ikke sammen, og her må de rette op, siger Tim Whyte.

Danske Bank fremlagde i sidste uge en klimaplan, der dokumenterede, at banken er ansvarlig for udslip af CO2, der er ligeså stort som det danske udslip for hele Danmark.

- Hvis ikke Danske Bank følger de gode skridt på lånesiden op med et stop for investeringer i ny olie og gas, så vil den skandalehistorie, der de seneste uger har sat spot på Danske Banks sorte milliardinvesteringer, rulle igen næste år på trods af den nye klimaplan, mener Tim Whyte.

Artiklen er opdateret, så det er blevet tydeligt, at Danske Bank ikke forholder sig til lån til Equinor og Aker BP eller andre konkrete kundeforhold.