Over hele kloden er forskere hver dag beskæftiget med at finde ud af, hvad der sker med kloden, når temperaturerne stiger som følge af de store mængder drivhusgasser, mennesket lukker ud i atmosfæren.
De måler tykkelsen og størrelsen på havisen, gletsjerne og klodens iskapper. De registrerer havstigninger og temperaturer i havet og på land, de observerer tørker og cykloner og ser på hvilken betydning det har for vores produktion af fødevarer og tusind andre ting.
Altsammen for at give os vigtig viden om klimaforandringerne, og hvordan de påvirker livet på Jorden.
Senere i dag udkommer så en stor bouillonterning af al den viden, som forskere har samlet ind de seneste otte år.
Det sker i den schweiziske by Interlaken, hvor FN's Klimapanel (IPCC) i dag præsenterer deres sjette hovedrapport.
- Rapporten opsummerer og spidsformulerer otte års klimavidenskabeligt arbejde på tværs af tusindvis af forskere med forskellige fagligheder, siger Adrian Lema, der er chef for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI.
DMI repræsenterer Danmark under mødet i Schweiz, hvor knap 200 lande er til stede.
- Rapporten er en sammenfatning af verdens fremmeste klimaforskning. Af alt det, vi er sikre på omkring klimaforandringer. Både hvordan klimaet ændrer sig, hvordan vi kan tilpasse os og bliver modstandsdygtige over for de klimaforandringer, der er i gang, og som vi ikke kan undgå. Og ikke mindst hvordan vi kan løse klimaproblemet, så vi kan undgå de værste konsekvenser, siger Adrian Lema.
Den vigtigste rapport i verden
Rapporten bliver omkring 100 sider lang og indeholder de vigtigste budskaber fra i alt seks klimarapporter, som IPCC har udgivet i løbet af de seneste år. Ud over selve rapporten bliver der også lavet et resumé på 30 sider, som er tiltænkt verdens politikere og beslutningstagere.
IPCC's hovedrapporter udkommer med fem til otte års mellemrum.
Det her er derfor den sidste store rapport, der kan få betydning for, hvordan verdens ledere håndterer klimakrisen frem mod 2030, som er et afgørende år for klimaindsatsen.
FN har tidligere slået fast, at udledningen af drivhusgasser på globalt plan til den tid skal være faldet med over 40 procent, hvis ikke temperaturen skal stige mere end de 1,5 grader, som videnskaben anser for sikrest for os.
- Rapporten er det vigtigste dokument på verdensplan lige nu, siger Adrian Lema.
- Det er den her rapport, der skal lyttes til. Det er den rapport, alle verdens beslutningstagere skal have i hånden. Den skal bruges til at fortælle politikerne, hvad der skal gøres, hvornår det skal gøres, og hvordan sørger vi for at undgå de værste problemer, siger han.