Du har slet ikke drukket den sidste del af festen. Til gengæld har du danset en del. Og var det ikke noget med, at man forbrænder en genstand i timen?
Måske gør du det selv, eller måske kender du nogen, der prøver at regne sig frem til, hvor meget alkohol de kan drikke, før det ikke længere er forsvarligt at sætte sig ind bag rattet og køre hjem.
Men en ny undersøgelse udgivet i Harm Reduction Journal viser, at det er svært at vurdere, om man ligger under de 0,5 promille, som er lovgrænsen for kørsel med spiritus i blodet i en stor del af Europa.
Et tysk-britisk forskerhold har lavet et forsøg med 90 studerende, der enten havde indtaget øl, vin eller begge dele, indtil de nåede en promille på 1,1.
Undervejs skulle de studerende vurdere, hvornår de havde nået en promillegrænse på henholdsvis 0,5 og 0,8.
De havde mange af de studerende svært ved.
På forsøgets førstedag vurderede 39 procent, at deres promille var under 0,5, selvom den var højere.
På andendagen var det mere end halvdelen af de studerende, der vurderede, at deres promille var lav nok til at kunne køre.
Jo mere alkohol, desto dårligere gæt
Sidste år blev 432 personer sigtet for spirituskørsel på de danske veje i perioden fra 26. november til 26. december.
Det kan være svært at vurdere, hvor ens promille ligger. Især når der er tale om en promille, der ligger på under én, siger Janne Tolstrup, der er professor og forsker i alkohol på Statens Institut for Folkesundhed.
- Hvis du har drukket mere, kan du muligvis mærke, at du slingrer lidt eller tager forkert ved dørhåndtaget. Men det gør du ikke ved en promille på omkring 0,5 eller 0,6. Her føler man sig ikke rigtig fuld, man føler kun de positive virkninger som at være opløftet, positiv og mere modig, siger hun.
Forsøget viste også, at jo mere de studerende drak, desto mere fejlvurderede de deres promille.
Gener har stor betydning
Det er rigtig, at din krop støt og roligt forbrænder den alkohol, du har indtaget.
Men du kan ikke øge forbrændingen ved at danse, spise, drikke kaffe, trække frisk luft eller noget helt femte.
Hvis du drikker tre genstande på en aften, kan du heller ikke forvente, at de i løbet af få timer er ude af kroppen igen.
- Det er rigtig nok, at en gennemsnitsperson nedbryder en genstand på omkring en time. Men her understreger jeg, at der er tale om en gennemsnitsperson, siger Janne Tolstrup.
Mens nogle personer kun skal bruge omkring 45 minutter for at nedbryde en genstand, skal andre muligvis bruge en halvanden time. Du kan ikke mærke, hvilken person du er.
- Du kan ikke selv regne ud, om du nedbryder alkohol hurtigt eller langsomt. Der er mange, der fejlagtigt kommer til den konklusion, at de nedbryder alkohol hurtigt, hvis de kan tåle mere alkohol.
Selvom kropsstørrelsen spiller en rolle, handler kroppens nedbrydning af alkohol mest om genetik – og den del kan vi ikke selv gøre så meget ved, fortæller Janne Tolstrup.
- Det er klart, at hvis man giver en stor fyr og en lille kvinde fem shots, og derefter måler deres promille, vil kvinden højest sandsynlig have en højere promille end manden. Men derfra at vide, hvem der hurtigst nedbryder alkoholen, det kan man ikke. Manden kan ikke gå ud fra, at han nedbryder hurtigere, fordi han fysisk er større.
Én genstand eller ingenting
Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man holder sig til én eller ingen genstande, hvis man vælger at køre samme aften.
For en fejlvurdering af din promille kan i værste fald mindske din reaktionsevne så meget, at det resulterer i en trafikulykke. Her kan et halvt sekund være afgørende for, om du kan nå at bremse for en cyklist eller anden bil.
- Personligt synes jeg, at det er meget fornuftigt at have en skarp grænse for, hvor meget man må drikke i løbet af en aften, hvis man kører. Hvis man beslutter sig for én genstand, ved man også, at man ikke kommer over den grænse, siger Janne Tolstrup.