Det er både ulovligt og livsfarligt at køre spritkørsel.
Alligevel sætter politiet nu ekstra hårdt ind for at fange bilister med alkohol i blodet. Hele måneden sætter færdelspolitiet ind med landsdækkende spirituskontroller.
Juli måned er nemlig værre end julefrokosttiden, når det kommer til spirituskørsel, viser en opgørelse fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Der er flere grunde til, at du får svært ved at styre bilen, når du er beruset. Udviklingen kan være forskellig fra person til person, og nogle mærker konsekvenserne hårdere end andre.
Samtidig spiller faktorer som mad og medicin en rolle, og nogle gange kan alkoholen mærkes mere end andre gange.
Du må ikke køre bil, når din promille rammer på 0,5. Men allerede inden da bliver dit syn i mindre grad påvirket. Øjnene får sværere ved at skifte mellem mørke og lyse omgivelser.
- Men ellers er man ikke specielt dårligere stillet. Og jeg vil mene, at det er forsvarligt nok, at grænsen ligger på 0,5 i Danmark, siger Morten Grønbæk, alkoholforsker og professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.
Din reaktionstid stiger. Og så får du problemer med at koncentrere dig om flere forhold i trafikken samtidig.
- Det bliver for eksempel sværere både at holde øje med rødt lys og kigge ud af sidespejlene. Eller både at høre radioen og en bil, der dytter, siger Morten Grønbæk.
Du kan også blive mere mere ukritisk og tage flere chancer i trafikken.
Du bliver sløv og træt. Du får sværere ved at koncentrere dig, og din balanceevne bliver også påvirket.
- Der er nok mange, der har taget sig selv i, eller oplevet venner, tale snøvlet. Det sker ofte, når promillen kommer over halvanden, at du får talebesvær, siger Morten Grønbæk.
Derudover reagerer du markant langsommere, end du ville gøre i ædru tilstand. For nogle er det dog sværere at mærke forandringerne end andre.
- De mennesker, der ofte drikker alkohol, opfører sig måske ikke særlig fulde. Og de føler måske også, at de har styr på deres brandert. Men det snyder, siger Morten Grønbæk og fortsætter:
- I en alvorlig situation i trafikken vil de stadig have svært ved at styre det. Og det kan være farligt, hvis man ikke ved bedre. De personer, der ikke er vant til at drikke, er oftere mere opmærksomme på, hvor fulde de er.
Du har slet ikke kontrol over situationen. Du bliver dårligere til at huske, din krop bliver bedøvet på flere måder, og du kan opleve blackouts.
- Du har helt mistet kontrollen over dine bevægelser, siger Morten Grønbæk
På dette stadie kan det for mange være svært bare at sætte sig ind i bilen. Du er i en tilstand, hvor du måske falder i søvn og tisser i bukserne.
Ligger promillen langt over tre, kan de celler i hjernen, der sørger for, at du trækker vejret, ende med at blive bedøvet.
- Når du kommer over fire, er du sandsynligvis bevidstløs, og du kan være i livsfare, siger Morten Grønbæk.
Kvinder bliver hurtigere fulde
Alkohol fordeler sig kroppens væsker. Promille betyder ”pr. tusind”, og det vil sige, at en promille svarer til en tusinddel af din krops væsker.
En person med en stor krop har mere væske at fordele alkoholen i, og der vil gå længere tid før vedkommende bliver fuld.
Mænd er desuden lidt kortere tid om at omsætte alkoholen i kroppen. En typisk mand er en time om det, mens en kvinde typisk er halvanden time om det. Det betyder, at for det samme antal genstande vil promillen ofte hurtigt bliver højere hos kvinder.
- Kvinder har relativt mere fedt på kroppen. Og hvis du er en lille kvinde, vil du hurtigt få en høj promille sammenlignet med en stor mand, siger Morten Grønbæk.