Ren fordøjelse: Er det farligt at sluge tyggegummi?

Tyggegummi bliver i maven i syv år, lyder en gammel påstand. Men passer det?

Du skal ikke være bekymret for at sluge dit tyggegummi, siger forsker. Til gengæld kan sukkerfri tyggegummi virke afførende.

Hvad gør du, når du bliver træt af at gnaske i et tyggegummi, og der ikke er en skraldespand i nærheden? Ja, du kan selvfølgelig bare sluge det.

Men vent, det kan være farligt. Tyggegummiet kan klistre sig fast i mavesækken og blive der i op til syv år.

Sådan har mange af os fået at vide af forældre eller venner gennem flere generationer. Men der er nu ingen grund til bekymring, forklarer Ole Thorlacius-Ussing, der er professor og overlæge ved Aalborg Universitetshospital.

- Det passer ikke. Tyggegummiet består blandt andet af sukker og farvestoffer, og det bliver opløst på vej ned i systemet, siger han.

Derudover består tyggegummi af en gummimasse, hvor noget af det bliver fordøjet, mens resten passerer gennem dit system i hel tilstand.

- Der er enkelte mennesker, der har en sygdom, der gør, at de har en forsnævret tarm, hvor det teoretisk set kan være skadeligt, idet tyggegummiet blokerer for tarmpassagen. Men helt generelt er det altså ikke farligt at sluge tyggegummiet, siger Ole Thorlacius-Ussing og fortsætter:

- Derimod kan børn selvfølgelig få tyggegummi galt i halsen, hvis de er uheldige. Men det har ikke noget med maven og tarmen at gøre. Og det er muligvis grunden til, at skrønen om, at det er farligt, er opstået. Altså for at børn ikke skal få det galt i halsen.

Det er altså ikke farligt at sluge et stykke tyggegummi. Dog bør du ikke sluge tyggegummi i meget store mængder. I en undersøgelse fra 1998 redegør amerikanske forskere for tre tilfælde med børn, der fik problemer med tarmen, fordi de ofte slugte store mængder tyggegummi.

Sukkerfri tyggegummi kan give maveproblemer

Der kan til gengæld være andre gener ved ofte at gumle tyggegummi. For eksempel kan sukkerfrit tyggegummi give fordøjelsesproblemer, forklarer Ole Thorlacius-Ussing. Om du sluger tyggegummiet eller ej:

- Man ved, at nogle af de sukkerstoffer, der bruges som sødemiddel i tyggegummi, har en tendens til at give øget forekomst af luft i tarmene. Det skyldes, at de ikke kan nedbrydes i tarmen på samme måde, som almindeligt sukker, siger han.

Sætter gang i tarmen efter operationer

Men det kan i et bestemt tilfælde være en fordel at snuppe et stykke tyggegummi. Det gælder, hvis du lige er blevet opereret i maven. Ole Thorlacius-Ussing forklarer, at læger ofte sætter deres patienter til at tygge tyggegummi efter en operation. Det kan nemlig sætte gang i tarmfunktionen:

- Det kan være, at man er blevet opereret for blindtarmsbetændelse, tarmslyng eller en kræftsvulst. Så sker der det, at tarmfunktionen går lidt i stå, og så kan der godt gå et par dage, inden der kommer afføring. For at speede den proces lidt op, sætter vi folk til at tygge tyggegummi.

- Man ved ikke helt, hvorfor det virker. Men der er lavet nogle undersøgelser, og man kan se, at bare det, at man synker spyttet, sætter nogle processer i gang, som skubber lidt til tarmfunktionen.

Spyt ikke tyggegummiet ud i naturen

Hvis du ikke bryder dig om at synke tyggegummiet, så sørg for, at du smider det ud i en skraldespand.

For mens det er en skrøne, at tyggegummiet bliver i din krop i flere år, så bruger naturen faktisk meget lang tid på at komme af med det.

Ifølge en rapport fra det tidligere Institut for Miljøvurdering tager det naturen op til fem år at nedbryde et stykke tyggegummi.

Det er især unge mennesker, der har en dårlig vane med at smide tyggegummi på gaden eller i naturen.

Det viser en undersøgelse fra 2010 foretaget af analysefirmaet Zapera for Hold Danmark Rent. Ifølge tallene kan 63 procent af unge mellem 15 og 27 år finde på at smide et tyggegummi fra sig i naturen eller på gaden.