Stiv som et bræt: Bør du strække ud efter træning?

Du får skader, hvis du glemmer at strække ud. Men er det nu så simpelt?

Der er ikke noget, der tyder på, at strækøvelser mindsker risikoen for skader eller ømhed. Til gengæld bliver du mere smidig.

Er du en af dem, der er hoppet i løbeskoene eller startet i fitness for at blive sundere i det nye år?

Så skal du huske at strække ud efter træningen. Ellers bliver du øm i musklerne. Og måske får du skader.

Sådan har flere af os fået af vide af trænere eller belærende venner. Men det er videnskaben ikke enig i.

For selvom strækøvelser har en betydning for din krop, så tyder det ikke på, at det hjælper mod hverken skader eller muskelømhed. Det forklarer Jens Bojsen-Møller, der er lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet:

- Man har forsket i det her i mange år. Og man kan ikke dokumentere, at man får færre skader, eller at man bliver mindre øm, når man strækker ud, siger han.

I en undersøgelse fra 2010 har forskere fra blandt andet University of Sydney undersøgt sammenhængen mellem udstrækning og skader.

2.377 motionister blev delt op i to grupper. I løbet af 12 uger skulle den ene gruppe strække ud i forbindelse med træning, mens den anden ikke skulle.

Konklusionen var, at strækøvelserne har en lille eller ingen effekt på at nedsætte risikoen for skader. Dog viste undersøgelsen, at udstrækning formentlig kan mindske ømhed. Imens har en række andre undersøgelser ikke kunnet se denne effekt.

- Forskellen på disse forskningsresultater kan ligge i, at det er svært at måle på muskelømhed. Det er meget subjektivt, siger Jens Bojsen-Møller.

Sammen med andre forskere arbejder han i øjeblikket på en undersøgelse i Norge, hvor de måler effekten af udstrækning blandt 25 personer i knap fem måneder.

- Og her har vi altså målt på næsten alt, hvad vi kan måle. Og vi kan stort set ikke se nogen ændringer, siger Jens Bojsen-Møller.

Du bliver til gengæld smidig

Men det betyder ikke, at udstrækning ikke virker på noget. Det kan nemlig gøre dig mere smidig.

- Det er vigtigt at vide, at du kan øge din bevægelighed markant ved jævnlig udspænding. Mange forestiller sig, at muskler og sener ændrer karakter eller for eksempel bliver længere ved udstrækning, men det er ikke dokumenteret i forskningen. Derimod skal årsagen til øget bevægelighed formentlig findes i nervesystemet, som efter udstrækning tillader, at du kan gå længere ud i yderpositioner, siger Jens Bojsen-Møller.

- For de fleste mennesker er det generelt godt at være bevægelig. I hvert fald til en vis grænse. Og for idrætsfolk som gymnaster og balletdansere er det selvfølgelig afgørende for præstationen. Et andet eksempel er håndboldspillere, der for eksempel har brug for stor bevægelighed i skulderleddet for at udføre komplekse kast og skudfinter, fortsætter han.

Stræk ud, hvis det føles godt

Hvis du er almindelig motionsløber og ikke har et behov for at blive specielt smidig, bør du så helt droppe at strække ud?

Ikke nødvendigvis. Ifølge praktiserende fysioterapeut og underviser på fysioterapeutuddannelsen UCN, Steffan Wittrup Christensen, er det ofte en individuel sag, om udstrækning føles godt eller ej.

- Nogle oplever, at de ikke får noget ud af udstrækning, mens andre synes, det er rart, og at det giver dem følelsen af at kunne bevæge sig friere, siger han og fortsætter:

- Kort sagt: Hvis du synes, det gavner, må du endelig gøre det. Men der er ikke noget, der tyder på, at du mindsker risikoen for skader, blot fordi du strækker ud. Har du først fået en muskel- eller seneskade, vil jeg ofte fraråde, at du laver strækøvelser.

Hvis du vil forsøge at mindske risikoen for skader, er det ifølge Jens Bojsen-Møller en god idé at lave noget styrketræning. Og så bør du variere træningsformerne:

- Hvis du for eksempel altid løber og dermed altid laver de samme bevægelser, er der risiko for, at du får overbelastningsskader. Så du bør variere, siger Jens Bojsen-Møller.

Steffan Wittrup Christensen er enig og tilføjer:

- Når du ændrer din træning, er det også vigtigt, at det sker i et tempo, hvor kroppen kan nå at tilpasse sig. Mange overbelastningsskader sker typisk, når du ændrer eller øger din træningsmængde meget, siger han.