Syn for sagen: Ødelægger du øjnene ved at læse i mørke?

Det går ud over dit syn, hvis du læser i dæmpet lys, lyder et gammelt udsagn. Men passer det? Vi ser videnskaben i øjnene.

Det skader ikke øjnene at se for meget tv. Men lys-kontrasten kan til gengæld være dårlig i skærme. Og det kan være generende, siger forsker. (© (C) DR/Colourbox)

Det er blevet vinter og tid til levende lys og aftenhygge i sofaen med en bog.

Men pas nu på - dårlig belysning kan skade dine øjne, når du læser. Det har mange af os fået at vide af vores forældre og andre belærende typer.

Men der er ingen grund til bekymring, forklarer professor i oftalmologi ved Aarhus Universitet, Toke Bek, der forsker i øjets udvikling.

- Det er ikke skadeligt på nogen måde. Det eneste man kan sige er, at det kan være ukomfortabelt, da vi jo skal bruge lys til at kunne læse ordentligt, siger han.

- Nethinden kan nogenlunde indstille sig til at se i meget svagt lys. Men dine øjne skal også anstrenge sig mere for at se detaljer i mørke, hvis de overhovedet kan se detaljerne, fortsætter Toke Bek.

Kan komme fra gamle dage

Hvor og hvornår rådet, som der ikke er noget videnskabeligt belæg for, opstod, er svært at svare på.

- Det er højst sandsynligt noget, som folk har slynget ud, fordi andre har gjort det, siger Michael Larsen, der er professor og overlæge ved Rigshospitalets Øjenklinik og Københavns Universitet.

Han mener, at rådet muligvis har rødder i en tid før elektrisk lys. For i et meget ekstremt omfang, kan læsning i dæmpet lys føre til nærsynethed, forklarer Michael Larsen:

- Det kræver, at du hver dag sidder og læser i meget dæmpet lys, for eksempel stearinlys. Og det er der jo ikke nogen, der gør i vore dage, hvor vi har kunstigt lys.

- Før elektrisk lys brugte man gas til at lyse op med, hvis man altså var rig. Og går vi længere tilbage brugte man hvalolie. Og det er ikke nær så kraftigt, som det lys, vi har i dag, siger Michael Larsen.

- Går vi endnu længere tilbage, brugte man stearinlys. Så hvis man var ivrig læser og ikke kom meget udenfor i den tid, så kan det godt ske, man blev nærsynet, fortsætter han.

Genetiske og miljømæssige faktorer spiller dog også ind på nærsynethed, og det er generelt komplekst og svært at forudsige, hvad der er årsagen til tilstanden.

- De, der bliver nærsynede i dag, bliver det ikke af at læse i dunkelt lys. Det er de andre risikofaktorer, for eksempel genetik, der er afgørende, siger Michael Larsen.

Udendørs aktiviteter hjælper mod nærsynethed

Nu når vi er i gang, så lad os lige vende rådet om, at vi skader øjnene, hvis vi ser for meget fjernsyn.

- Der er ikke noget, der er skadeligt for øjnene ved at se for meget tv. Men lys-kontrasten kan til gengæld være dårlig i skærme. Og det kan være generende, men ikke farligt, siger Toke Bek.

Både Toke Bek og Michael Larsen pointerer, at nærsynethed til gengæld kan forværres, hvis vi ofte læser på nært hold, for eksempel i en bog eller på en smartphone.

- Det stimulerer øjnenes evne til at stille skarpt. Og så begynder øjet at tro, at alt foregår i den afstand. I den sidste ende kan det føre til nærsynethed, siger Toke Bek.

Tidligere forskning fra blandt andet The Ohio State University viser, at børn, der dyrker udendørs aktiviteter, har mindre risiko for at udvikle nærsynethed.

Det kan ifølge, Toke Bek, skyldes, at når børnene er ude, er de nødt til at kigge med lang afstand til tingene.

- Så får du afslappet musklerne i øjet og skal ikke hele tiden stille skarpt på nært hold, som du ellers gør meget indenfor, siger Toke Bek.

Michael Larsen tilføjer, at det også kan have noget at gøre med det kraftige lys udenfor. Generelt mener han dog ikke, at vi skal være alt for bekymret for nærsynethed.

- Har du adgang til briller eller kontaktlinser, er nærsynethed ikke det allerstørste problem. Og man kan diskutere, om nærsynethed i sig selv fortjener at blive betegnet som en sygdom, siger Michael Larsen.