5 AR-apps du kan prøve lige nu

Augmented reality er med den seneste iPhone-opdatering landet i hånden på millioner af mennesker. Vi guider til fem forskellige oplevelser.

Augmented reality er med et trylleslag landet på hundrede millioner af iPhones og iPads. Denne kombination af en digital drage og en ægte sofa, avis og kop er skabt med spillet AR Dragon. (Foto: © Nicolai Franck, DR)

Da Apple tidligere på ugen sendte den nye udgave af styresystemet til iPad og iPhone på gaden, blev millioner og atter millioner af mobile enheder pludselig omdannet til regulære augmented reality-maskiner.

Kort fortalt betyder det, at man med iOS 11 installeret på sin telefon eller tablet nu kan blande virkeligheden med den digitale verden på en helt ny måde.

Hvad teknologien kan bruges til, er det stort set kun app-udviklerne, der sætter grænser for. Her er fem apps, der allerede har fundet vej til App Store.

MeasureKit

Som det kan ses måler Measurekit rimelig præcist. (Foto: © Nicolai Franck, DR)

En af de nye evner, din telefon har fået, er, at den nu kan bruges som målebånd.

Blandt de allerede ganske mange målebånds-apps, der kan findes i app-butikken, er Measurekit.

I gratisudgaven får du kun adgang til at bruge målebåndet. Men er du villig til at betale, kan du også måle vinkler eller måle hvor høj en person er alene ved hjælp af din telefon.

Appen er sjov, måler rimelig præcist og er særligt overbevisende på lange afstande. Men er du snedker og skal ramme på millimeteren, ville det nok i første omgang være en god idé at holde sig til en god gammeldags tommestok.

MeasureKit er gratis, men funktioner ud over målebåndet koster som nævnt penge. Appen kan hentes her.

Giphy World

Kun fantasien sætter grænser for, hvad du nu kan putte ind i den virkelige verden blot ved at bruge din telefon. (Foto: © Nicolai Franck, DR)

Gif-animationer har længe hærget sociale medier og personlige beskeder.

En af de store spillere på markedet er Giphy, der nu rykker de små animationer ud i den virkelige verden med Giphy World.

Firmaets AR-app gør det muligt at placere gif’er på vægge, gulve, gader og stræder eller en hvilken som helst anden flade, du kan forestille dig.

Om du vil have en roterende burger på t-shirten, eller en mand der kører på skateboard på gulvet, vælger du helt selv. Dine kreationer kan naturligvis foreviges som korte animationer og deles med andre.

Nyttigt? Tja, det kan man diskutere, men det skal nok blive populært - i hvert fald indtil nyhedens interesse løjer af.

Giphy World er gratis, men har forskellige tilkøb i appen. Appen kan hentes her.

Magicplan

Nu kan du lave detaljerede plantegninger over dit hjem direkte på telefonen. (Foto: © Magicplan)

En disciplin, der indtil videre har været forbeholdt de professionelle, har været at lave plantegninger af lejligheder og huse - typisk i forbindelse med salg af ejendom.

Men nu kan du erstatte den del af ejendomsmæglerens service med Magicplan.

Du peger simplethen kameraet på din telefon eller tablet mod rummets fire hjørner og trykker på skærmen for hvert nyt hjørne. Så måler appen siderne og regner ud, hvor mange kvadratmeter rummet er.

Layoutet ligner fuldstændig det, du ser på ejendomsmæglernes netsider, og du kan også tilføje møbler, døre, trapper og lignende, hvis det skal se ekstra prof ud. Vil du også have dine plantegninger i D,du til gengæld etale for et

Magicplan er gratis, men har som nævnt forskellige tilkøb i appen. Appen kan hentes her.

Magic Sudoku

Det er lidt vildt, at du nu kan løse sudoku med telefonens kamera. (Foto: © Nicolai Franck, DR)

Magien fortsætter i den næste app, som er helt unik.

Vil du blære dig med, hvor god du er til at løse sudoku, selvom du ikke er det? Så er Magic Sudoku din nye ven.

Du åbner appen og peger kameraet mod en uløst sudoku - og voila, så er opgaven løst. Det lyder næsten som ren magi, men det lader sig gøre fordi appen kombinerer augmented reality med machine learning (som også nogle gange omtales som kunstig intelligens).

Det skal dog nævnes, at det krævede flere forsøg at få det til at virke, da appen ikke kunne læse den første sudoku, vi lagde foran kameraet. Om det var fordi tallene, var farvede, eller fordi rammen mellem de ni felter var for tynd, er lidt uklart. Efter at have fundet en sort/hvid sudoku med tydeligt markerede rammer, som det kan ses på billedet, gik det til gengæld nemt.

Der skulle snart komme en opdatering til Magic Sudoku, som gør det muligt at tjekke, om man selv har løst en sudoku korrekt - og det virker da også en hel del mere formålsfuldt.

Appen koster indtil videre 9 kroner og kan købes her.

Ikea Place

To stole står ved siden af hinanden. Den ene er virkelig, den anden digital. (Foto: © Nicolai Franck, DR)

Den sidste af de fem AR-apps hedder Ikea Place.

Selvom appen i skrivende stund kun er tilgængelig i den amerikanske og canadiske app store, skal den alligevel nævnes, fordi den er et godt eksempel på, hvordan AR-apps virker.

Appen gør det muligt at teste, hvordan udvalgte møbler fra Ikeas katalog vil se ud hjemme hos dig selv - og den gør det faktisk ganske godt.

Som med flere af de andre apps starter man med at pege kameraet mod gulvet for at kalibrere. Herefter vælger du et møbel, som placeres på det sted, du forestiller dig, det skal stå i dit hjem.

Som det kan ses på billedet, står der altså nu to stole ved siden af hinanden. Den ene står der i virkeligheden, den anden er digital.

Ikea oplyser til DR Viden, at man forventer Ikea Place kommer til den danske App Store i slutningen af september. Appen er gratis.

Et sidste ord

Efter at have leget med flere AR apps, står det ret klart, at teknologien stadig er meget ung. I første omgang er det stadig lidt bøvlet at bruge og mere sjov, end det er nyttigt. Og så bruger de nye apps temmelig meget batteri.

Men legen viser også med al tydelighed, at AR har stort potentiale.

Den kommende tid må så vise, om udviklerne formår at udnytte mulighederne til at skabe nye relevante brugeroplevelser, eller det ender med at være en gimmick, som går i sig selv igen.

For at man kan udnytte de nye AR-muligheder fra Apple, skal man have en iPhone 6, iPhone SE eller nyere telefon. Har man en iPad, skal den være fra 2017 eller en iPad Pro. Google arbejder iøvrigt på en lignende teknologi til Android.