Ny gadget skal gøre dig mindre afhængig af din telefon

En ny erstatningsmobil kan dække noget af behovet hos smartphone-junkier, mener dansk ekspert.

En designer fra Østrig har lavet en erstatningsmobil til smartphone-junkier. (Foto: © Leonhard Hilzensauer, www.leonhardhilzensauer.com)

Den ryger op af lommen under alt fra måltider til arbejdsmøder. Den stjæler din opmærksomhed med mails, nyheder og notifikationer på Facebook eller Twitter.

Næsten alle danskere ejer i dag en smartphone, og hver tredje synes, det er ubehageligt ikke at havde den inden for rækkevidde. Det viser tidligere undersøgelser.

Nu har en den østrigske designer Klemens Schillinger udviklet smartphone-junkiernes svar på nikotintyggegummi.

Opfindelsen hedder "Substitute smartphone" og er, som navnet antyder, en erstatningstelefon. Produktet er ikke udgivet, men stadig kun i idéfasen.

Substitute smartphone er en sort plastikklods på samme størrelse med en typisk smartphone. Inde i har designeren monteret en række stenperler, som du kan bruge til at swipe eller scrolle med.

- Det her er et skridt på vejen i at dulme abstinenserne, siger læge Imran Rashid, der har skrevet bogen 'Sluk - kunsten at overleve i en digital verden', og som driver foredragsvirksomheden sunddigital.dk.

Minder om fidget-spinnere

Ifølge Imran Rashid har smartphone-brugeres massive forbrug skabt et decideret biologisk behov. Fingrene er vant til at røre ved en telefon hele tiden. Og det behov kan den nye erstatningsmobil måske dække.

- Det er jo lidt som med fidget-spinnere. Den kan tage det fysiske behov for at sidde med noget i fingrene hele tiden. Det vigtige er så, at du samtidig ikke oplever det mentale ressourceforbrug, der ellers kan dræne dig, siger Imran Rashid.

Han mener dog, det er svært at vurdere, hvor meget erstatningsmobilen kan gøre ved det grundlæggende afhængighedsproblem.

- Ens hjerne har vænnet sig til underholdning. Der skal ske noget hele tiden. Og det er i virkeligheden, den største udfordring, siger Imran Rashid.

(Foto: © Leonhard Hilzensauer, http://www.klemensschillinger.com)

Imran Rashid: En bekymrende udvikling

Ifølge Imran Rashid får vi som mennesker alt for mange informationer ind gennem smartphonen og andre digitale platforme. Han kalder det for digital forurening, og den nye erstatningsmobil er et tegn på, hvor vidt det nu er kommet.

- Det siger jo noget om udviklingen, at vi er nu er noget til et punkt, hvor der er kommet erstatningsprodukter til smartphones, siger Imran Rashid.

Han understreger, at den digitale forurening kan have en skadelig konsekvens.

- Vi ved, at mennesket kan generere 11 millioner bits i sekundet. Det vil sige stykker af informationer, vi genererer gennem vores sanser. Men vi bliver kun bevidste om omkring 40 til 50 bits i sekundet. Så der sker en kraftig sortering, siger Imran Rashid og fortsætter:

- Hvis vi konstant bliver distraheret, risikerer vi at få de forkerte bits ind - Dem som ikke har relevans for os. Vi ender med at få svært ved at fordybe os. Konsekvenserne er fx, at mange unge får svært ved at læse bøger.

Skal måske i produktion

Designeren af den nye, såkaldte erstatningsmobil, Klemens Schillinger, siger til DR Viden, at han lige nu kun har lavet fem modeller. Men han har allerede fået en del efterspørgsler, og derfor overvejer han at sætte dem i produktion.

- Jeg håber, jeg kan få folk til at blive mindre afhængige af smartphones - Ikke nødvendigvis ved at bruge en erstatningstelefon, men ved at indse, at det at være offline nogle gange kan være befriende, siger Klemens Schillinger.

Imran Rashid: Tre råd til at blive mindre afhængig af mobilen

  1. 1

    Få telefonen ud af soveværelset. Køb i stedet et vækkeur, så du får sovet og ikke bliver forstyrret.

  2. 2

    Slå alle notifikationer fra. Hvis ikke du får øje på alle notifikationerne fra f.eks. Facebook eller Snapchat, så bliver du mere bevidst om, hvad du bruger din tid på.

  3. 3

    Glem din telefon med vilje. Hvis du har telefonen med dig altid, så kommer du højst sandsynligt også til at kigge på den. (Kilde: Imran Rashid, læge og forfatter af 'Sluk - kunsten at overleve i en digital verden'.)