Det lyder nærmest religiøst, men da Apple udkom med første generation af iPhonen i 2007, var det lidt af en åbenbaring.
Virksomheden formåede at kombinere smartphone-teknologi med sans for design, og iPhonen blev 00'ernes helt store game-changer.
Selvom den måske ikke var det teknologisk mest stærke - eller det mest originale - produkt (der eksisterede smartphones inden), så var det iPhonen, der samlede potentialet og gjorde det cool at have en smartphone.
iPhonen er blevet et omdrejningspunkt for mange brugere i det 21. århundrede. Men lad os ikke glemme, at det blot en af mange teknologier, der har været med til at forme samfundet de sidste par årtier.
For at sætte de sidste 17 år i perspektiv har vi bedt fire eksperter komme med deres bud på hvilke teknologier, der har påvirket vores liv mest siden årtusindskiftet.
Panelet består af tech-journalist Anders Høeg Nissen, redaktør og podcastvært Henrik Føhns, Senior Lab Agent/Experiences Lead hos Innovation Lab, Jarle Kondrup og forfatter og konsulent Louise Opprud Jakobsen fra Dare Disrupt.
10 teknologier, der har defineret det 21. århundrede (teknologierne er i alfabetisk rækkefølge):
1. 3D-print
3D-print har kun i begrænset omfang indtaget private hjem, men i industrien har teknologien for længst gjort sig bemærket, og også de næste mange kommer teknologien til at have en stor betydning.
Jarle Kondrup fremhæver 3D-print, fordi den gør det muligt at printe næsten alt: Huse, biler, legetøj, livsstilsprodukter i plast, og så videre. Indenfor sundhedsvæsnet kan 3D-printere bruges til at printe organiske materialer som nye ribben eller knogleimplantater, der er designet specifikt til patienten.
2. Crowdfunding
Jarle Kondrup fremhæver crowdfunding-platforme som Kickstarter og Indiegogo.
De forskellige crowdfunding-platforme har ændret markedet for produktion, fordi forbrugerne nu selv er med til vælge, hvad der skal produceres med deres tegnebøger, fortæller han. Det er bl.a. den metode Oculus Rift benyttede, hvilket har været med til at bane vejen for den VR-udbredelse, der er i dag.
3. Digitale kameraer
Digitale kameraer er ifølge tech-journalist Anders Høeg Nissen en af de teknologier, der har ændret det 21. århundrede. I første omgang var de hundedyre specialistværktøjer. Men med integrationen af digitale kameraer i mobiltelefoner og smartphones er adgangen til at tage, behandle og dele billeder og videoer blevet demokratiseret. Og så har det været med til at popularisere selfien - på godt og ondt.
4. Gensekventeringsmaskiner
Henrik Føhns fremhæver gensekventeringsmaskiner som en af de teknologier, der er vigtigst i det 21. århundrede. Gensekventeringsmaskiner gør os i stand til at udvikle medicin på nye måder og giver os større biologisk og genetisk indsigt.
Udover medicin kan gensekventeringsmaskiner også bruges ved bl.a. forbrydelser. Med maskinerne kan man for eksempel med spyt, sæd eller andet DNA-materiale udvikle en komplet profil af et uidentificeret offer eller en forbryder.
5. GPS
Selvom GPS-teknologien blev udviklet af det amerikanske militær helt tilbage i 1983, fik den først sit helt store mainstream-gennembrud i 00’erne. GPS'en har ændret på, hvordan vi transporterer os. Med Anders Høeg Nissens ord, så er det en helt central teknologi i nutidens samfund, hvad enten det gælder transport, logistik eller almindelig hverdagsfærdsel.
6. Kunstig intelligens
Både Anders Høeg Nissen, Henrik Føhns og Jarle Kondrup fremhæver kunstig intelligens som en af de vigtigste opfindelser i det 21. århundrede.
Vi mødte først rigtigt den kunstige intelligens med IBM's Watson, der vandt i Jeopardy! og måske viste os, at vores intelligens-dominans ikke varer for evigt, som Anders Høeg Nissen udtrykker det.
Men nu er den kunstige intelligens blevet mobil i vores smartphone i form af de personlige assistenter ved anvn Cortana, Siri eller Google Now, fremhæver Jarle Kondrup og tilføjer:
- Vi har mere computerkraft i vores smartphones end den computer, der satte Apollo på Månen, havde.
7. Smartphonen
Smartphonen - med jubilaren iPhone som godt eksempel - har været en massiv driver for forandring. Louise Opprud Jakobsen beskriver det således:
- iPhonen ændrede måden, vi lever, tænker, arbejder og oplever på. Bl.a. fordi den fortsætter med at dematerialisere verden omkring os og gør før-fysiske ting til noget, som vi kan trykke på skærmen og opleve.
Smartphonen er simpelthen med til at eliminere mange af de fysiske ting, vi har været vant til. I stedet vi bruger dem digitalt. Her taler vi om alt fra bøger til shopping, betalingsmidler og så videre.
- Samtidig er smartphonen en af de største kilder til dataopsamling, tilføjer Henrik Føhns.
8. Sociale medier
I de sociale medier smelter den virtuelle og fysiske verden sammen, og ikke meget har påvirket vores privatliv og hverdag så meget som Facebook, mener Jarle Kondrup fra Innovation Lab.
Men det er et tveægget sværd, fortæller Henrik Føhns. For selvom sociale medier fx har været med til at booste det arabiske forår, har de også bidraget fx til terrorpropaganda og fake news. Og kattevideoer. Masser af kattevideoer.
9. Streaming
Streaming har været med til ændre den måde, vi forbruger kulturprodukter på, og har givet os nærmest uendelig adgang til musik, tv og film.
Det startede med ulovlige tjenester som Napster og Pirate Bay, men Apple, Spotify og Netflix satte det lovlige streaming i system og genopfandt de respektive brancher, fortæller Henrik Føhns.
Jarle Kondrup fremhæver det enorme udvalg, der nu er tilgængeligt, der kan give os ny inspiration, så vi ikke sidder fast i det, vi normalt foretrækker. Samtidig giver det os ny form for bekvemmelighed, hvor vi kan tilpasse vores medieforbrug til vores liv. I stedet for at vi er "afhængige" af flow tv og flow radio, der definerede det 20. århundrede.
Louise Opprud Jakobsen tilføjer, at streaming nærmest er blevet en mindset i sig selv i dette århundrede, fordi man ikke længere behøver at eje, men kan leje eller låne.
- Streaming-mindsettet kan ses i nogle af mest succesfulde platforme som AirBNB, Uber, Netflix. Listen af deleøkonomiske/streaming-platforme giver dig bla. mulighed for at låne alt fra huse til skitøj over havetraktorer til køkkenredskaber og så videre - og det er jo glædeligt for vores ressourceforbrug.
10. Wi-fi
Forestil dig, at alle vores enheder stadig skulle være kablet op for at få adgang til internettet. Det lyder frygtelig upraktisk.
Derfor fremhæver techjournalist Anders Høeg Nissen også wi-fi som en af de vigtigste teknologier indtil videre i det 21. århundrede. Det trådløse internet gjorde os (sammen med vores bærbare computere) for alvor trådløse, og gav os muligheden for at arbejde næsten uanset, hvor vi befinder os, fortæller han.
Tidligere fremgik det, at Jarle Kondrup var CEO og Partner hos Innovation Lab. Det er nu rettet.