Sådan får du dit mobilbatteri til at leve længere

GUIDE: Er du træt af manglende strøm på din smartphone, er der råd fra batterieksperter.

Med disse gode råd, kan du få dit mobilbatteri til at holde længere.

Smartphonen er blevet vores nærmest livsnødvendige bindeled til hinanden. Den er blevet vores mobile omdrejningspunkt for kommunikation, streaming, spil og meget andet – og det gør det mere end almindeligt irriterende, når man løber tør for strøm.

Heldigvis er der råd, for din batterilevetid kan blive bedre, markant bedre. Vi har spurgt professor Tejs Vegge ved Institut for Energikonvertering- og lagring på DTU og Bjarne Johnsen, som er teknisk konsulent på Transport og Elektriske Systemer ved Teknologisk Institut, hvordan du får mest ud af dit batteri.

1. Luk unødvendige apps og funktioner

Det mest simple råd er, at du slukker for alle de funktioner du ikke bruger og du først aktiverer dem, når du skal bruge dem. Det gælder fx apps, der kører i baggrunden, GPS, Bluetooth og Wi-Fi. Selvom de hver for sig ikke nødvendigvis bruger en masse strøm, så kan de samlet set dræne meget af batteriet i løbet af dagen.

2. Hold din mobiltelefon opdateret

Det er en god ide at holde sine apps og specielt sit styresystem fuldt opdaterede. Opdaterede apps og styresystem kan nemlig begrænse strømforbruget, ifølge Tejs Vegge. Som bonus hjælper løbende opdatering ikke bare på batteriets levetid i løbet af dagen, men det hjælper også på din sikkerhed. Bare husk at selve opdateringen kan koste batteri, så vent med app-opdateringen til din telefon sidder i opladeren.

3. Læg mærke til temperaturen på din mobil

Virker din mobil altid lidt for varm, f.eks. hvis du bruger den meget intensivt, så forklarer Tejs Vegge, at det over tid kraftigt kan påvirke kapaciteten på dit batteri. Det er måske indlysende nok, at overdrevent brug kan gøre din mobiltelefon for varm, men noget så simpelt, som at din mobiltelefon ligger i sollys eller i et tætsluttende mobilcover, når du oplader den, kan over tid påvirke batteriet negativt. Derfor skal man også undgå at husdyr lægger sig oven på telefonen eller opladeren for at få varme, eller at oplade telefonen i sengen, hvor den kan ende under en pude, forklarer Bjarne Johnsen.

Desuden anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man ikke oplader om natten.

Også vinterkulde slider på batteriet, så hvis man for eksempel har været ude i kulden med sin mobiltelefon, skal man sørge for, at den får stuetemperatur, eller i hvert fald ligger en times tid, inden man begynder at lade på den, ifølge Bjarne Johnsen.

4. Pas på, når du lader

Dit mobilbatteri er avanceret, men også sårbart – og det har som udgangspunkt ikke godt af at blive opladet med en strømforsyning, der ikke er bygget til din mobil. Vær derfor opmærksom på om den oplader, du bruger til din mobil, faktisk er den rigtige type oplader (f.eks. ikke til en anden model eller til en tablet-computer). Mange af de nyere smartphones er beskyttet mod overopladning, men hurtigere opladning slider generelt mere på batteriet, fastslår de to eksperter.

5. Pas på, når du lader II

Når du bruger eller oplader din telefon, skal du samtidig være opmærksom på, at batteriet ikke har specielt godt af ekstremer i op- eller afladning. Begge eksperter fortæller, at hvis du vil give dit batteri maksimal levetid, er det bedst, at du ikke oplader fuldt eller aflader fuldt, da det kan påvirke batteriets levetid negativt. Det er måske irriterende ikke at have fuld opladning på sin mobil, når man tager hjemmefra, men over tid er det godt for mobilen. Oplad i stedet løbende, når du har brug for at fylde på.

6. Batterier bliver forældede

Litium-ion batterierne i din smartphone er ikke bygget til at holde uendeligt. Over tid bliver deres kapacitet mindre og mindre. Det er forskelligt fra telefon til telefon, men du skal nok forvente at miste i hvert fald 10% på din mobiltelefons kapacitet for hvert års brug afhængigt af dit forbrugsmønster.

7. Pas på batteriet, før det er for sent

Hvis batteriet på din smartphone er begyndt at beklage sig og ikke længere kan holde samme opladning, så er det desværre ikke en proces, der kan vendes for almindelige batterier, fortæller Tejs Vegge. Pas derfor godt på dit batteri, mens du har det. Det er godt for både dig og miljøet.