I de seneste uger er flere politikere og statsansatte blevet frarådet at bruge appen TikTok.
Nu er turen kommet til ansatte i DR.
Efter en sikkerhedsvurdering fraråder DR nu alle medarbejdere at bruge og installere TikTok på arbejdstelefoner.
Det vil dog fortsat være muligt for journalister at bruge TikTok til research på særlige TikTok-telefoner.
- Vi er en organisation, som er en del af beredskabet og er forpligtet til at kunne udkomme. Vi behandler også kilder og følsomme oplysninger. Så på baggrund af det vurderer vi, at det er bedst at anbefale, at medarbejderne ikke bruger TikTok, siger Niels Ammitzbøll, underdirektør for HR i DR.
Udmeldingen kommer, efter at Center for Cybersikkerhed har advaret mod sikkerhedsricisi ved brug af den kinesiske app.
Blandt andet understreger myndigheden, at TikTok er en app, der beder om meget vide rettigheder og adgange på enheden. Det giver appen mulighed for at indsamle en række informationer og knytte dem til brugerens identitet.
DR Nyheder har henvendt sig til Center for Cybersikkerhed for at høre, om der er nye oplysninger bag deres advarsel mod TikTok. Men det har centeret ikke villet svare på.
Derfor er der heller ikke nogen nye oplysninger, der ligger til grund for DR’s beslutning, forklarer Niels Ammitzbøll.
- Det er baseret på den anbefaling, som er kommet fra Center for Cybersikkerhed og så på vores egen risikovurdering af, hvad vi er for en type virksomhed, siger han.
TikTok afviser spionage
Danmark er langt fra det eneste land, hvor myndigheder og virksomheder nu tager afstand fra TikTok. For et par uger siden forbød EU-Kommissionen den kinesiske app på ansattes telefoner. Og både i Canada og USA har man lavet lignende tiltag.
Helt konkret handler det om frygt for spionage fra Kina. Men vi ved faktisk ikke, om den spionage foregår, siger DR’s techkorrespondent, Henrik Moltke.
- Der er en hypotetisk risiko for, at staten Kina har adgang til data fra TikTok, fordi der er en kinesisk lov, der tvinger kinesiske virksomheder til at arbejde sammen med staten.
ByteDance, der ejer TikTok, er oprindelig kinesisk, men nu formelt registreret i Cayman-øerne.
I en pressekonference onsdag, hvor DR Nyheder deltog, sagde Theo Bertram, Tiktoks politiske chef i Europa, at ByteDance stadig har datterselskaber i Kina.
Men TikTok afviser altså selv, at den kinesiske stat kan få adgang til TikToks brugerdata gennem datterselskaberne.
- Kina kan ikke tvinge os, fordi al data befinder sig uden for Kina, lød det fra Theo Bertram.
Tech-korrespondent: 'Lidt af en overreaktion'
Henrik Moltke mener ikke, man som almindelig bruger skal være bekymret for at bruge TikTok.
- Hvis du har TikTok installeret på din telefon og ikke giver den adgang til eksempelvis kontakter, lokation og mikrofon, så er det min klare vurdering, især hvis du har iPhone, at appen hverken er mere eller mindre farlig end eksempelvis Messenger og Facebook.
- Så jeg hælder nok til, at det her er lidt af en overreaktion.
Henrik Moltke mener dog, det er en god idé, at DR nu indfører særlige TikTok-telefoner.
- Det er jo fornuftigt, at journalister, der arbejder med følsomme oplysninger, har adskilte enheder. Det er jeg sådan set selv glad for, siger han.
Forsker: 'Journalister er udsatte'
André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, mener, at det er fornuftigt, at DR nu fraråder TikTok.
- Jeg synes, det er en god idé. Det synes jeg helt konkret, fordi TikTok har misbrugt den tillid, der er blevet vist dem, ved faktisk at overvåge journalister, siger André Ken Jakobsson.
Sidste år kom det frem, at TikTok havde overvåget amerikanske journalister fra mediet Forbes. Gennem journalisternes TikTok-konti havde ansatte hos ByteDance skaffet sig informationer om IP-adresser og andre personlige data.
Det skete, efter at journalisterne havde skrevet flere kritiske historier om TikTok.
- På den måde er journalister jo i den grad udsatte, når de har appen installeret på deres telefon. For det viser helt konkret, at TikTok er i stand til at udpege og overvåge individuelle journalister og kilder, siger André Ken Jakobsson.
Henrik Moltke fortæller, at det var ansatte i ByteDance og ikke den kinesiske regering, der overvågede de amerikanske journalister.
- Det var torskedumt og problematisk. Men det var altså ikke staten, siger han.
Men uanset hvad mener André Ken Jakobsson, at ansatte i et medie som DR, især journalister, kan være ekstra udsatte.
- Journalister har eksempelvis telefoner med masser af kilder i. Og TikTok spørger, om de må få adgang til de kontakter. Og det er en helt konkret indgang til for eksempel politikere eller kilder med ønske om anonymitet, siger han.
TV 2 undersøger egen situation
Hos TV 2 følger de med i TikTok-debatten og har nu valgt at genbesøge deres risikovurdering for at se, om der er noget, de bør ændre.
- Det arbejde er sat i gang. Det er altid vigtigt at forholde sig kritisk til de apps og tjenester, vi hver især bruger, oplyser TV 2 til DR.
TV 2 udkommer selv på den kinesiske app, blandt andet med TV 2 Echo.
- Særligt den yngre målgruppe er til stede på TikTok, og TV 2 har en forpligtelse til at møde de unge med public service-indhold der, hvor de er. TV 2 vurderer hele tiden redaktionelt, hvilke platforme der er relevante for at udbrede indholdet og skabe kontakt til brugerne, skriver mediet videre.
DR stopper nu et igangværende pilotprojekt med en P3-profil på TikTok.