Betonvægge, store afstande og naboernes trådløse netværk kan være skyld i, at du ikke kan få ordentligt wi-fi-signal i hele huset eller lejligheden.
Men det er der heldigvis noget at gøre ved, forklarer Jimmy Jessen Nielsen, lektor med speciale i trådløs kommunikation på Aalborg Universitet.
For at finde den rigtige løsning, må du dog først kende årsagen til dit problem, understreger han.
- Er det afstanden eller væggene, der er problemet, er signalstyrken ofte lav, og det kan du se på wi-fi-symbolet på din computer eller telefon. Er det derimod interferens fra andre netværk, er signalstyrken typisk høj, men der er forsinkelse på din forbindelse - og du har svært ved eksempelvis at streame Netflix, siger han.
Hvis problemet er metaldøre eller betonvægge
Hvis du har vægge, som signalet har svært ved at trænge igennem, kan du ikke rigtig flytte væggene, men du kan flytte routeren.
- Flyt lidt på routeren. Det kan være, det hjælper, for væggene fungerer også som spejle for signalerne - og måske skal du bare ramme den helt rigtige vinkel for, at signalet kan "bounce" ind i den “døde” zone, siger han.
Og ellers må du sætte en router op i det rum, hvor signalet ikke fungerer.
Hvis problemet er for stor afstand
Har du et stort hus, kan det være nødvendigt at forstærke signalet, så det kan nå hele vejen gennem dit palæ.
- Du kan få ‘wi-fi-repeatere’. Dem sætter du op rundt omkring i huset, så de forstærker signalet videre ud i rummene, siger Jimmy Jessen Nielsen.
Det kan også være, at den router, du har fået af din internetudbyder, simpelthen er for dårlig.
- Den wi-fi-router, der medfølger, er ikke altid af den bedste kvalitet. For 500-1000 kroner kan du få et godt "wi-fi access point", som du forbinder med routeren. Det har et stærkere signal og giver god dækning, siger han.
Hvis problemet er for mange andre signaler
Er alle i din opgang og opgangene ved siden af dig helt tosset med trådløst internet, skal du måske skaffe dig en router af nyere model.
- På din router står der, hvilken standard den kører med. Der står altid ‘802.11’ og så et eller to bogstaver efter. Du skal kigge efter den nyeste løsning, der hedder ‘802.11 ac’. Den kan minimere indflydelsen fra andre signaler, siger Jimmy Jessen Nielsen.
- Hvis det ikke hjælper, ja, så må du flytte på landet, griner han.