’Den nye stil’ er gået fra podcast til liveshows og fælles oplevelser

Karen Straarup, Pelle Peter Jencel og Sandra Mia Susgaard har udviklet podcasten ’Den nye stil’ til liveoplevelser for et stort publikum.

Vært Pelle Peter Jencel, klipper og lyddesigner Sandra Mia Susgaard og redaktør Karen Straarup står bag ’Den nye stil’. Foto: DR.

’Den nye stil’ er fortællingen om dansk rap – og om fællesskab, kreativitet, store egoer og kæmpe drømme. Men det er meget mere end ’bare’ en podcastserie på P3. For den hårde kerne bag lyden har formået at videreudvikle konceptet, så historierne i podcastfortællingen er blevet vakt til live i virkeligheden.

Bag succesen er vært Pelle Peter Jencel, klipper og lyddesigner Sandra Mia Susgaard samt redaktør Karen Straarup, som har også klippet og skrevet manuskript.

Sammen blev de enige om, at der var et kæmpe potentiale i at grave de unikke historier frem, der gemmer sig i dansk rap-histories skatkammer. Og med Pelle Peter Jencel som rap-specialist var både fascinationen og engagementet for projektet på plads:

- For mig handler det om at kunne give den fascination videre, som jeg selv har for musikken. Og håbe på at andre kan få den samme glæde ved musikken, fortællingerne, lyden og alle de kampe, som rap-artister har kæmpet. Det handler om at invitere nogle af de mennesker med, som har gjort en forskel, og få dem til at fortælle deres historie på en måde, som både overrasker og interesserer dem, der ikke vidste, at de ville finde dansk rap-historie spændende, fortæller Pelle Peter Jencel.

Det individuelle bliver en kollektiv oplevelse

Men teamet fandt også hurtigt ud af, at der var et stort potentiale i at folde podcasten videre ud og vække den til live ude i landet. Det krævede dog ikke bare, at de tog en chance og stolede på deres mavefornemmelse. Det krævede også, at de turde teste et helt nyt koncept af.

- Vi har været meget privilegerede med at være omringet af folk, der ikke var bange for at prøve noget nyt af. For uden at tage chancer kan man ikke lære. Hvis man har lyst til at tage noget ’to the next level’, må man prøve sig frem og justere løbende. Og på den måde lykkedes det os at skabe en rigtig god opskrift på en liveoplevelse af en podcast, siger Karen Straarup.

Første idé blev en radiobiograf-oplevelse, hvor vært Pelle Peter Jencel præsenterede de forskellige klip, der blev spillet for biograflytterne. Det var en stor succes:

- Det, der sker, når man tager podcasten ud af egne ører, slukker lyset, læner sig tilbage og lader folk reagere på den lyd, som de hører sammen, er helt magisk. Det går fra at være en individuel oplevelse til at være en fælles oplevelse, man deler med andre, fortæller Sandra Mia Susgaard.

Senere blev det koncept videreudviklet, så Pelle Peter Jencel nu havde inviteret hiphop-kunstnerne fra podcasten med op på scenen på landets største festivaler og på en tur rundt i hele landet. Således kunne de nemlig være med til at skabe et show og uddybe de personlige fortællinger. Og her blev ’Den nye stil live’ altså afprøvet for alle første gang - med stående applaus fra publikum.

- Det er vildt spændende at flytte en ting fra ét sted til et andet. Vi vidste ikke, om det ville fungere. Og vi har fået bekræftet, at det er vigtigt, at det er enormt gennemarbejdet. Det er et stort arbejde at tilrettelægge de her shows med en stram rundown, for der er meget indhold at afvikle. Det er et show - ikke en liveudgave af vores podcast. Det sker denne her ene aften. Og det er en unik oplevelse, som du ikke kan få andre steder, fortæller redaktør Karen Straarup.

Tillid, respekt og vanvittigt dygtige kolleger

Ifølge Karen Straarup er teamets styrke en fælles tillid til og en respekt for hinanden. De kommer hver især med meget forskellige baggrunde, men de har en fælles ambition om at fortælle historien om dansk hiphop så vildt som muligt. Lige fra lyddesign til manuskript.

Grafik: Astrid Cecilie Jacobsen

- Projektet blev født at et fantastisk tillidsfuldt samarbejde mellem os. Vi har altid anerkendt hinandens evner og turde parkere vores egne egoer uden for døren. Arbejdsfællesskabet bygger altså på, at både sagen og målet er fælles. Og det har været vildt at mærke en så fælles march hen imod et mål, siger Karen Straarup.

Sandra Mia Susgaard supplerer:

- Samarbejdet har været en unik oplevelse for mig. Netop fordi vi er så forskellige, har vi alle noget unikt, som er uundværligt. Vi respekterer hinandens fagligheder så meget, at vi aldrig synes, at vi ved bedre. Vi giver 100 procent plads til hinandens fagligheder og stoler på hinandens evner.

Rollerne flyder sammen

I løbet af hele processen med at skabe både podcasten og liveshows har det været helt essentielt for det lille hold, at de har fået lov til at fordybe sig. For det kan nemlig have den heldige effekt, at rollerne flyder sammen. På trods af at de tre har hver deres klare styrker, har de alle været indblandet i både manuskript, klipning og lydeffekter. Og det har styrket deres samarbejde yderligere:

- Selvom vi startede ud med at have hver vores rolle, så endte vi med at blande os i alt, hvad hinanden lavede. Og mantraet blev hurtigt, at den gode idé altid vinder. Det er ikke vigtigt, hvem der har den. Det vigtigste er, at vi skal lave det bedst mulige produkt. Og så må man lægge forfængelighed og stolthed til side, forklarer Karen Straarup.

’Den nye stil’ sluttede 2019 af med et stort liveshow i DR Koncerthuset den 27. december 2019, hvor dansk rap blev fejret. Showet blev samtidig sendt direkte på P3, og du kan fortsat høre det her.

Fakta om ’Den nye stil’:

  • ’Den nye stil’ er blevet streamet og downloadet 2,5 millioner gange.

  • ’Den nye stil’ har modtaget flere priser i både 2018 og 2019:

  • Emilprisen 2019

  • Prix Radio 2019: Årets musikprogram

  • Prix Radio 2018: Årets podcast, Årets musikprogram og Årets nyskabelse