Anders Agger ser igen på Danmark indefra

For Anders Agger er det vigtigt at give et indblik i mennesker og miljøer, som vi måske ikke er helt fortrolige med. Nøgleordet er ikke sympati, men empati – han vil prøve at forstå, hvad det er for et liv, de lever.

  • Anders Agger besøger blandt andet Retspsykiatrisk afdeling i Viborg i den nye sæson af 'Indefra'. Foto: DR.
  • Anders Agger under optagelserne på Retspsykiatrisk afdeling i Viborg. Foto: DR. (Foto: © Indefra - med Anders Agger, DR Aarhus)
  • Hvordan er et syretrip indefra? Det undersøger Anders Agger i den nye sæson. Foto: DR. (Foto: © Indefra - med Anders Agger, DR Aarhus)
1 / 3

Hvordan er livet bag murene på Retspsykiatrisk afdeling i Viborg?

Og hvordan er et syretrip indefra – og en livskrise?

Det er nogle af de anderledes miljøer, som Anders Agger tager seerne med ind i i den nye sæson af ’Indefra med Anders Agger’, der havde premiere på DRTV mandag den 25. oktober og på DR2 torsdag den 28. oktober klokken 21.00.

- På ’Indefra’-redaktionen har vi en særlig opmærksomhed på, at vi gerne må vise ind i nogle miljøer, som vi måske ikke er helt fortrolige med. Og så arbejder vi ud fra sådan et lidt mærkeligt kodeks, der hedder, at vi ikke opererer med sympati for dem, vi møder, men vi opererer med empati - altså ønsket om at prøve at forstå hvem er den her 28-årige kvinde, som lider af anoreksi, eller hvem er den her 56-årige mand, som er CEO for Novo Nordisk, og hvad er det, der driver dem, fortæller Anders Agger med henvisning til et par af de tidligere programmer.

Han fortsætter:

- Det er ikke fordi, vi ikke må kunne lide dem. Men jeg lægger mig ikke ned ved siden af folk og holder om dem. Jeg sætter mig ved siden af dem, taler med dem og prøver at forstå, hvad det er for et liv, de lever.

Anderledes - men ikke forkert

De seneste 10 år har Anders Agger primært lavet dokumentarer og reportager, som netop skal gøre os klogere på hinanden og de forskellige liv, der leves i Danmark.

- Jeg synes faktisk, at vi i et lille land som Danmark indimellem har for travlt med at gøre hinanden forskellige. Det må vi gerne være, men nogle gange har vi en tendens til at gøre det på en måde, der udelukker andre. Jeg synes, man bliver nødt til at prøve at forstå, hvordan ham eller hende, der bor henne på hjørnet, tænker eller lever. Det er muligvis anderledes end den måde, du gør det på, men det er ikke nødvendigvis forkert.

- Når vi viser ind i en verden, der består af Jehovas Vidner, anoreksi eller vi viser ind i en verden hos en CEO hos Novo Nordisk, som hamrer derudad i en kommerciel verden, så ser vi, hvad der dybest set driver dem. Og vi giver en større forståelse af, hvem de er, hvad de kommer fra og dermed hvordan de er skruet sammen. Den del, tror jeg bare, at jeg med årene synes, er blevet vigtigere – altså det der med at lade være med at grave grøfter, men at forsøge at skabe en eller anden forståelse for, hvem er vi, når vi er dem, vi er.

Ringkøbing giver en anden blikretning

Anders Agger mener, at det er en kerneopgave for DR at give en nuancering af de måder, vi lever med hinanden på, for at vi bedre kan forstå, hvad vi er en del af, og hvad der historisk set er bag ved det.

- I DR har vi nogle særlige forpligtelser, der hedder, at vi skal omfavne diversitet. Vi skal omfavne de forskellige måder, vi lever på, og skabe en større forståelse for, hvem vi er. ­­­Nogle gange er det supersvært at lave en måling, der hedder: Rammer vi rigtigt? Viser vi det Danmark, som vi dybest set er sat til for? Men jeg tror, man bliver nødt til at tage udgangspunkt i det nære nogle gange – hvad er det, der dybest set trigger dig selv, siger han og uddyber:

- Jeg bor for eksempel ikke i en storby. Jeg bor i Ringkøbing og alene det lille trick med at bo uden for de store byområder gør, at man har en lidt anden blikretning og forståelse for, hvad det også er, folk går og taler sammen om i Danmark. Jeg elsker København og Aarhus for det, de er som større byer. Og alt det, de kan. Jeg har et nært forhold til begge byer, fordi det er her, jeg har boet med mit arbejde. Men det betyder ikke, at man lever mindre urbant i mindre byer. Altså, Ringkøbing og området her kan virkelig mange ting. Og den afspejling misser vi ind imellem. At det hele bliver så kategorisk. Vestjyder er traditionsbundne og forsagte. Øh, nej, ikke nødvendigvis. Og det synes jeg også er en opgave at skildre og nuancere det inde i fjernsynet. Jeg kan mærke, at hvis jeg rammer den fortælling rigtigt, så har jeg adgang til nogle seere, som vi ikke altid har været så dygtige til at ramme. Så bliver jeg glad, og så vil jeg gerne have løn, smiler Anders Agger.

Tager facaderne af husene

Han understreger, at programmer som ’Indefra’ ikke er vigtigere end andet public service-indhold, men at de er med til at løfte DR’s samlede opgave.

- Jeg tror ikke, at det, jeg laver i DR, er en dyt vigtigere end børne-tv og nyheder på kvalificeret niveau. Men det hjørne, jeg sidder på, handler egentlig om sådan dybest set at sige til folk, at hvis vi tager facaderne af de huse, vi lever i, og går ind i det lille kammerspil, som levet liv er, så vil vi opdage, at vi på nogle områder ligner hinanden frygteligt meget, men at vi heldigvis også er forskellige. Og det er måske meget godt ligesom at få den erkendelse, at der er en diversitet, og den skal vi på en eller anden måde respektere og ikke mindst være vidende om, at den findes, siger Anders Agger.