Når der på lørdag bliver uddelt priser i Paramount Theatre i Hollywood i USA, er der samtidig udsigt til, at der også bliver talt om ’Dokumania’ på DR2.
For andet år i træk er DR2’s faste tirsdags-sendeflade med nogle af verdens bedste dokumentarfilm nomineret ved The International Documentary Associations årlige prisuddeling for at sammensætte verdens bedste dokumentarflade. Helt præcis er det en ’Best Curated Series Award’, folkene bag DRs ’Dokumania’ kan få.
Nomineringen i 2017 kommer, efter at DR sidste år endda løb af med prisen i kategorien foran veletablerede programformater på britiske BBC, amerikanske PBS og American Public Television, mens konkurrenterne i år alle er amerikanske.
Det er en stolt og spændt redaktør for ’Dokumania’ – Anders Bruus, som ser frem til at få afgørelsen. Skulle det også i år blive til en DR-sejr, kommer prisen nærmest samtidig med, at ’Dokumania’ lige har kunnet fejre 10 års jubilæum i DR2’s sendeflade.
”Det er nok ikke noget, seerne går rundt og tænker på til daglig. Men det er faktisk ret få TV-stationer i verden, der viser dokumentarfilm i spillefilmslængde i bedste sendetid, som ’Dokumania’ gør og har gjort siden 2007,” forklarer Anders Bruus.
Handler om meget forskelligt
’Dokumania’ er en skønsom blanding af indkøbte og danske dokumentarfilm, som DR er med til at sætte i gang med de filmpenge, som DR hvert år investerer i filmbranchen.
”Det er kvaliteten på de enkelte dokumentarer, vi kigger på, og de kan dybest set handle om meget forskelligt. Vi har både beskæftiget os med sangerinden Amy Winehouses korte liv, korruption i EU, vinfup, giftmord i Rusland og krigen i Syrien i sendefladen. Fælles for dokumentarerne er ofte, at det er stærke karakterdrevne dokumentarfilm, som seerne kan danne sig deres egne meninger om,” forklarer Anders Bruus, der har været redaktør for ’Dokumania’ det seneste år, men har arbejdet med at sammensætte programmet gennem flere år.
Selv om ’Dokumania’ på det seneste har oplevet øget konkurrence fra udbydere som Netflix, Amazon og HBO Nordic, klarer DR2’s dokumentarflade sig utroligt godt. Faktisk har dokumentarerne i 2016 og 2017 haft den højeste seerandel i sit 10 år lange liv, viser en opgørelse.
Får det i sammenhæng
”Hvis du ser på hele ’Dokumania’s levetid, er der skete utroligt meget med mediebilledet siden 2007. De sociale medier er kommet til i den periode, og du får rigtig mange nyheder ind i dit feed via dem. Derimod får du ikke ret meget sat ind i en sammenhæng. Jeg tror, at ’Dokumania’ er blevet populær, fordi vi er grundige og viser stærke karakterdrevne dokumentarer, som man kan engagere sig i, om emner, der er tidsaktuelle,” siger Anders Bruus.
Faktisk har det vist sig, at aldersprofilen er ret bred. Det er både unge og ældre, som ser dokumentarerne i ’Dokumania’, og det glæder Anders Bruus.
Men det er ikke kun seerne, der har fået øjnene op for ’Dokumania’. Flere af filmene fra ’Dokumania’, som DR har været med til at sætte i gang og støtte økonomisk, henter priser – både internationalt og i Danmark. Dokumentaren ’De sidste mænd i Aleppo’ modtog tidligere i år for eksempel hovedprisen i kategorien for internationale dokumentarfilm ved Sundance-filmfestivalen i USA, som er en af de vigtige festivaler med fokus på nyskabende filmkunst.
Flere af de andre film, der har været sendt, er også blevet prisbelønnede. Simon Lereng Wilmonts kommende ’Dokumania’-dokumentar 'The Distant Barking of Dogs' fik i sidste uge prisen som bedste film af et nyt talent på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam, og to kommende film – ’The Cleaners’ og ’The Oslo Diaries’ – er lige blevet nomineret til Sundance-filmfestivalen i 2018. Begge bliver også sendt i ’Dokumania’ næste år.
”Ved de danskproducerede film er DR typisk med fra den første, tidlige idé, til dokumentaren er sendt. Meget af mit arbejde består i at være tilstede på festivaler, og det er også her, vi typisk laver aftaler med andre tv-stationer om at være med til at finansiere dem og sende dem,” forklarer Anders Bruus.
Kan mærke prisen
Han tilføjer, at ligesom de nordiske public service-stationer det seneste års tid er rykket mere sammen om at producere dramaserier, er det samme sket for de europæiske public service-tv-stationer på dokumentarfronten. De køber sig ind i hinandens dokumentarer og taler mere sammen om dem.
Som nævnt fik ’Dokumania’ prisen som den bedst sammensatte dokumentarflade ved prisfesten i USA sidste år, ligesom ’Dokumania’ er nomineret igen i år. Og selv om det ikke skulle blive til en pris i Hollywood i weekenden, kan Anders Bruus sagtens se effekten ved ”bare” at være med.
”Mange internationale filmproducenter er interesserede i at nå bredt ud og være sikre på, at der bliver skabt en samtale om deres dokumentarer. Modsat nogle af de store streamingtjenester, har vi klare målinger om, hvor mange, der ser os, ligesom vi kan sige, at deres dokumentarer bliver sendt i bedste sendetid, og det har da helt klart en betydning, når vi er ude at købe film til fladen,” siger Anders Bruus.