Det hører til sjældenhederne, at du kan komme med til svendeprøve på direkte radio, men det kan du som lytter i denne uge hver dag mellem klokken 16.00 og 18.00. Da bliver de fire nye spirer på DR’s sagnomspundne talenthold - Lasse Dein, Anna Tychsen, Søren Stenstrup Højen og Nina Rask – smidt ud på dybt vand, hvor de skal prøve at sende en uges radio på P3.
Her er de under kyndig vejledning af Christian Bonde fra ’Curlingklubben’ på P3, og både han og P3’s lyttere er med til at evaluere dem, så de forhåbentlig består svendeprøven i radioskolen, som der står i DR’s programoversigt.
I det daglige er Signe Muusmann den ene af tre ansvarlige for Talentholdet. Her skal hun skal forløse potentialet hos de fire deltagere, der er igennem udviklingsforløbet. Deltagerne på ’Talentholdet’ har ikke en medieuddannelse i bagagen, men de er blevet optaget efter en optagelsesprøve. De fire talentspirer, der nu bliver kastet ud i at sende i timevis, er lige startet her i foråret.
- Vi får unge, helt rå mennesker ind med et potentiale, som vi skal forløse på bare to år. Det kræver, at jeg tør gå tæt på dem, at jeg giver feedback på dem som mennesker og på deres faglige indhold. Det kræver en direkte tilgang – jeg ser dem, som de er som mennesker. Man kan ikke udvikle sig, hvis man ikke bliver set på som menneske, siger Signe Muusmann.
Hun siger selv, at det måske kan virke skræmmende, og at det hun siger, kan føles hårdt.
- Men jeg skal se det ægte, oprigtige menneske. Når jeg ser det bløde punkt og siger det direkte til dem, så sker det på en bund af tillid og kærlighed til dem. Jeg er ambitiøs og engageret på deres vegne, og jeg er aldrig perfid over for dem, siger Signe Muusmann.
Meget personlig feedback
Jannik Schow har netop afsluttet forløbet på Talentholdet her i foråret, og han fortæller, at feedbacken er en afgørende del af deltagernes udvikling.
- Feedbacken er sindssygt personlig. Jeg har blandt andet fået at vide, at jeg kunne udstråle, at jeg var overfladisk og arrogant, og det ville Signe gerne pille ud af mig. Når jeg for eksempel underspiller mig selv, virker jeg arrogant, og derfor skal jeg blive bedre til at være ærlig. Feedbacken er meget konkret, men jeg vil også sige, at jeg aldrig har fået så meget voksen-skældud som herude, griner Jannik Schow.
Ved DR’s optagelsesprøve til Talentholdet spotter blandt andre Signe Muusmann, om ansøgerne har et talent som vært, idéudvikler eller noget helt tredje.
- Talent er det der udefinerbare, som man ikke kan sætte på formel. Jeg prøver at finde nogen, der har en indre vilje – nogen, der ikke kan lade være med at eje rummet, som en vært skal kunne gøre. Nogen, som når de åbner munden, gør mig overrasket. Mange tænker: Hvad mon hun gerne vil have? Jeg siger: Jeg vil hellere have nogen, der står ved sig selv. Nogen, der tør vise, at de ikke er bange for kritik – at de kan tage det ind og bruge det bagefter, forklarer Signe Muusmann og uddyber:
- Jeg kigger efter personligheder. Folk, der tænker sjovt eller originalt og har en intensitet. De har noget med i bagagen, som gør dem interessante og definerer dem på en eller anden måde, og som kan smelte sammen med den rolle, de får her på DR, som for eksempel værter.
Finde kernen hos sig selv
Når deltagerne til ’Talentholdet’ er fundet, og det toårige forløb går i gang, handler det for Signe Muusmann om, at de unge mennesker finder ind til det, de kan og få flyttet dem i en retning, så de forløser potentialet.
- Vi har nu nogle generationer, der er vant til at blive ’liket’. På Talentholdet skal deltageren hente det inde i kernen hos sig selv i stedet for, at jeg skal booste personen hele tiden. Jeg prøver at fremelske modet hos deltagerne. De skal have modet til at stå frem som vært, modet til at komme med idéer eller modet til noget tredje. De skal tro på sig selv og turde noget. Det arbejder vi med i et trygt og anerkendende miljø, men det er ikke ren glasur. Det bliver uægte, hvis de ikke får tingene at vide på en direkte måde. Jeg skal give dem noget hår på brystet, så de kan begå sig i en branche, der kan være enorm hård, siger Signe Muusmann.
Jannik Schouw, der selv har arbejdet som pædagog, siger, at ’Talentholdet’ ikke er et pædagogisk sted.
- Det er råt for usødet, og mine venner måber nogle gange, når jeg fortæller dem om det. Men de mærker jo heller ikke den kærlighed, der ligger bag. Det handler om at stole på, at Signe og de andre vil os det bedste, og de er sindssygt passioneret på vores vegne. Der er en grundtryghed af, at de vil mig ikke noget ondt, selvom det godt kan gøre ondt undervejs. Hvis jeg ikke arbejder med den feedback, de giver, så får jeg et ordentligt los i kuglerne af Signe, griner han.
Samtidig med at ’Talentholdet’ skal ses som et personligt udviklingsforløb, kommer deltagerne ud på redaktioner i DR, hvor de kommer i en slags mesterlære.
Får et tidligere gennembrud
Ifølge Signe Muusmann får talenterne i dag deres store gennembrud tidligere end førhen. Det skyldes blandt andet den meget direkte tilgang til dem.
- Før kom gennembruddet fem-seks år efter, de var begyndt på ’Talentholdet’. Nu kommer det måske allerede, mens de stadig er på holdet. De får hele tiden at vide, hvad de er rigtig gode til, så de kan dyrke det, men også hvad de skal forbedre. Og så tør de arbejde med sig selv.
Jannik Schow har været vært på flere Ultra-programmer, mens han har gået på ’Talentholdet’, og i marts var han vært på et optaktsprogram på DR1 umiddelbart før det store MGP-show.
- Det var en kæmpe tillidserklæring, og jeg følte mig tryg i det. Men for mig havde det ikke større betydning, at det var på DR1 end på Ultra. Jeg havde drømt om at lave børne-TV i 15 år, inden jeg kom på Talentholdet, og det har jeg fået mulighed for på Ultra, siger Jannik Schow, der senest også har været vært i ’Ultra smider tøjet’ om vores kropsidealer.
Signe Muusmann er glad for at se et talent som Jannik Schow slå igennem.
- Jeg bliver virkelig stolt, og det betyder mere for mig, end da jeg selv fik store værtsjob. Jeg bliver begejstret, når jeg kan få andre til at vokse. Omvendt bliver jeg også ærgerlig, når det ikke lykkes at få et talent til at slå igennem, og så spørger jeg mig selv: ’Jeg så et potentiale - hvorfor kunne det ikke forløses?’ siger hun.
Jannik Schows tid på ’Talentholdet’ er ovre, men han har allerede gang i flere projekter – blandt andet værtsopgaver på DR Ultra.
- Jeg har rykket mig i at vide, hvad jeg kan. Jeg er blevet mere målrettet. Jeg har lært mig selv at kende, og jeg er blevet nysgerrig på, hvad andre ser, når de ser på mig, og om jeg kan gøre noget ved, hvordan andre ser på mig. Det er et pissefedt stempel at have på sig, at man har været en del af Talentholdet. Det er en institution, og jeg er stolt af den måde, Signe kører det på. Så det er med ydmyghed og et kæmpe smil, at jeg tager videre, siger han.
- •
’Svendeprøven’ på P3 med DR’s talenthold kan høres på alle hverdage i uge 27 frem til og med fredag den 5. juli klokken 16.03-18.00 på P3