Hele verden kan følge med i Malko Konkurrencen 2018

Søndag 22. april lyder startskuddet til DR SymfoniOrkestrets internationale Malko Konkurrence, hvor unge dirigenter fra hele verden dyster på podiet i DR Koncertsalen. Konkurrencen sendes både på DRs kanaler og internationalt.

24 unge dirigenter fra hele verden dyster i DR SymfoniOrkestrets Malko-konkurrence, som finder sted 22.-27. april i DR Koncerthuset. Her ses Kristiina Poska fra Letland, der modtog 3. prisen i 2012. (Foto: © Bjørn Bertheussen)

I disse dage forbereder 24 unge dirigenter fra hele verden sig til at rejse til Danmark – og de husker helt sikkert at pakke både noder og dirigentstok. De 24 er nemlig blevet udvalgt blandt over 500 ansøgere til at stille op i DR SymfoniOrkestrets store Malko Konkurrence, som finder sted 22.-27. april i DR Koncerthuset.

Alle kan de se frem til en intens uge i nærkontakt med DR SymfoniOrkestret – men kun én af deltagerne vil rejse herfra som vinder af konkurrencen med en solid pengepræmie og udsigt til en international dirigentkarriere med DR SymfoniOrkestrets chefdirigent Fabio Luisi som mentor.

Årets Malko Konkurrence skydes i gang søndag 22. april klokken 10.30, men de unge dirigenter mødes allerede til DR SymfoniOrkestrets koncert fredag 20. april i DR Koncerthuset. Her får de mulighed for at hilse på konkurrenterne og ikke mindst for at opleve DR SymfoniOrkestret folde sig ud i hænderne på chefdirigent Fabio Luisi.

Verden kigger med

Er man klassisk musikelsker eller bare vild med konkurrencer, kan man følge de 24 dirigenters dyst live i DR Koncerthuset gennem hele ugen, hvor der er lagt op til både store musikalske oplevelser og ægte konkurrencestemning. Samtidig sendes og streames Malko Konkurrencen live på DRs kanaler, så lyttere og seere kan følge med i konkurrencen og finde deres favorit blandt de unge kandidater.

Som noget nyt har DR SymfoniOrkestret lavet streaming-aftaler med to af den klassiske musikverdens førende medier, så musikelskere og branchefolk fra hele verden kan følge med i konkurrencen. Det engelske musiktidsskrift Gramophone streamer hele ugen live fra konkurrencen på deres egen hjemmeside, mens den store klassiske kanal Medici TV sender finalekoncerten 27. april direkte.

Velforberedt børnejury

Blandt tilskuerne til årets Malko Konkurrence vil være en særlig flok, som både er yngre og mere velforberedte end de fleste andre i publikum. DR SymfoniOrkestret har nemlig udviklet et omfattende, pædagogisk spor i konkurrencen, som betyder at godt 800 skolebørn fra hele landet kommer til at opleve dirigentdysten live – med mulighed for at stemme på vinderen af en særlig børnejury-pris.

I fire uger op til konkurrencen har musikere fra DR SymfoniOrkestret rejst rundt på en række danske folkeskoler for at undervise børnene i dirigentens særlige arbejde – sammen med dirigentstuderende i DRs Malko Dirigentskole. Som forberedelse på, at de i næste uge skal stemme på deres yndlingsdirigent i Malko Konkurrencen, har børnene fra de 45 fjerde- og femte-klasser både brugt smartphones og tablets i forbindelse med en række digitale tiltag, som blandt andet også har involveret DR Korskolen.

En dybere mening

Chef for DR Kor og Orkestre Kim Bohr siger om Malko Konkurrencen:

”Malko Konkurrencen er et stort prestigeprojekt for både DR SymfoniOrkestret og de unge deltagere, og i år har konkurrencen en international bevågenhed, der er uden sidestykke i konkurrencens historie og som vil medvirke til at markedsføre den i de kommende år. "

Ifølge Kim Bohr er der dog samtidig en dybere mening med den store konkurrence:

"I sidste ende handler Malko Konkurrencen om, at vi i DR Kor og Orkestre føler et stort ansvar for at bære den klassiske musik sikkert videre til nye generationer. Samtidig med, at vi er med til at få fremtidens dirigentstjerner til at stråle, er vores formidlingsindsats omkring Malko Konkurrencen med til at udbrede musikken og dirigentfaget til et nyt publikum. Vores pædagogiske arbejde med børnenes egen jury er med til at bane vejen for nye generationer af musikelskere, og ligger i fornem forlængelse af vores generelle talentarbejde, idet projektet samtidig involverer både Malko Dirigentskolen og DR Korskolen.”