Nordjylland inspirerer til en anderledes politisk debat

DR Nordjylland og TV2 Nord har droppet det klassiske vælgermøde forud for kommunal- og regionalvalget. I stedet har man for første gang inviteret kandidater til en dag om samarbejde og løsninger på konkrete udfordringer. Dr.dk/omdr var med.

  • Ralf Dahl Gottschalk fra DR Nordjylland og René Ryom fra TV2 Nord guidede politikerne gennem dagen. Foto: Lars Møller Hansen.
  • Jon Lindberg fra ’Alene i vildmarken’ stod for teamøvelser både indenfor og udenfor. Foto: Lars Møller Hansen.
  • Politikerne skulle samarbejde om at bygge et supersygehus i legoklodser efter en model, som de kun havde set ganske kortvarigt. Foto: Lars Møller Hansen.
  • Frederik Gatzwiller dækkede arrangementet til P4 Nordjyllands morgenflade. Foto: Lars Møller Hansen.
  • I en teamøvelse skulle politikerne binde et råbåndsknob inden for nogle bestemte rammer. Foto: Lars Møller Hansen.
  • Der var plads til både den alvorlige diskussion ...
  • ... og smil på læben i løbet af dagen. Foto: Lars Møller Hansen.
  • Christine Nørgaard havde bl.a. spidskandidaterne fra Socialdemokratiet og Venstre, Ulla Astman og Mads Duedahl, igennem til P4 Nordjyllands eftermiddagsflade. Foto: Lars Møller Hansen.
1 / 8

Klokken har passeret otte mandag morgen. Mens nordjyder på vej til arbejde eller uddannelse kan fornemme den gryende dag, er en stribe politikere ved at indfinde sig i Musikkens Hus på havnefronten i Aalborg.

DR Nordjylland og TV2 Nord har i samarbejde inviteret alle opstillingsberettigede partier og lister i Region Nordjylland til en hel dags valgarrangement. Hvert parti må stille med to kandidater – en mand og en kvinde – og de skal i løbet af dagen komme med løsningsforslag på tre aktuelle udfordringer i regionen.

- Det giver rigtig meget mening, at vi samarbejder om sådan en dag. Begge stationer har masser af valgdækning hver for sig, men det er fint, at vi også går sammen. Vi kan både pulje kræfter og signalere, at valget er større end konkurrencesituationen mellem DR Nordjylland og TV2 Nord. Vi er sammen om noget, vi vælger at sige, er vigtigt, fortæller journalist Ralf Dahl Gottschalk fra DR Nordjylland.

Sammen med René Ryom fra TV2 Nord står han for at guide de 25 politikere igennem dagen. Den begynder med en samarbejdsøvelse, som Jon Lindberg, vinder af DR-programmet ’Alene i vildmarken’ står for. Han har bygget en model af et supersygehus i legoklodser, og i grupper på tværs af alder, køn og politisk ståsted skal politikerne nu bygge den ud fra hukommelsen.

- Om lidt siger vi ’go’ med tiden … De 20 minutter starter lige nu, siger Jon Lindberg, og så forsøger kandidaterne ellers efter bedste evne at ramme den rigtige farvekombination og facon på supersygehuset.

Løsninger på konkrete udfordringer

Herefter er det tid til dagens første opgave.

- Det første emne er psykiatrien. Mange børn og unge kæmper med angst, depression og stress, siger Ralf Dahl Gottschalk og byder velkommen til en kvinde, der er mor til en teenagedreng med psykiske problemer. Hun fortæller meget bevægende om de besværligheder, hun og sønnen er blevet mødt med i behandlingssystemet. Herefter kommer en skolepsykolog og sætter ord på de problemer, der er med at hjælpe disse børn og unge i det nuværende system.

- I skal nu ud i tre grupper, og vi har blandet jer godt og grundigt. Jeres opgave er at finde ud af, hvordan I løser de udfordringer, der er skitseret her, forklarer René Ryom.

- Og det er inden for det eksisterende budget, understreger Ralf Dahl Gottschalk.

Den næste halvanden time bliver der diskuteret i grupperne.

- Vi har været spændt på, om politikerne ville købe ind på, at de skal bruge en hel dag på at diskutere problemstillinger og forsøge at komme med løsninger. Vores opgave er, at det giver mening for dem. Jeg synes, de er engagerede, og det er det vigtigste. Vi har hørt nogle gode personberetninger som oplæg, og det er hele tanken – at få personer ind udefra, så vi kan gøre det lidt anderledes, siger Ralf Dahl Gottschalk.

Uenige sammen

Efter frokost står den igen på en teamøvelse ved Jon Lindberg. Denne gang skal grupperne binde et råbåndsknob inden for nogle bestemte rammer.

Og så gælder det dagens anden opgave, som bliver indledt med et klip fra P4 Nordjylland med en sygeplejerske, der fortæller om sin hverdag.

- I skal komme med bud på, hvordan vi løser udfordringen med mangel på sygeplejersker, og det skal være en løsning, vi kan tage i brug ret tjept, siger René Ryom.

Denne gang er de 25 politikere inddelt i en kvindegruppe, en mandegruppe og en blandet gruppe for at se, om det giver en anden dynamik og tilgang til løsningsforslagene.

Gitte Sørensen, redaktionschef i DR Nordjylland, følger arrangementet i Musikkens Hus med stor interesse.

- Vi har en lang tradition for at samarbejde med TV2 Nord og Nordjyske ved folketings- og kommunalvalg, hvor vi sammen arrangerer et vælgermøde i løbet af valgkampen. Men det er svært at få almindelige borgere til at komme – tiden er løbet fra den form for vælgermøder. Derfor ville vi lave noget andet denne gang, og vi syntes, at det var et godt benspænd at sætte fokus på regionalvalget, for det er på mange måder et ’hemmeligt’ valg. Men regionerne har stor betydning for fx sundhedsvæsenet. Så vi ville lave noget om regionsrådets opgaver, men på en anden måde, forklarer Gitte Sørensen.

Hun fortæller, at dagens arrangement med TV2 Nord passer godt ind i DR’s valgtilgang ’uenige sammen’.

- Vi vil gerne inspirere til en anden form for politisk debat. Kandidaterne er samlet otte timer i dag – hvor langt kan vi nå, når vi udfordrer dem med en konkret dagsorden og bringer virkeligheden helt tæt på dem? Jeg synes, de tager det alvorligt, går seriøst ind i debatterne og kommer med forslag, som det kommende regionsråd kan tage med på blokken og arbejde videre med. Det er vores opgave som public service-station at facilitere den demokratiske debat på mange måder. Vi skal tænke nyt i den måde, vi går ind i den opgave på. Vi er en vigtig demokratiske medspiller, og det skal man gerne mærke, når der er noget så vigtigt som et valg, siger Gitte Sørensen.

Resultater på en anderledes måde

Tilbage hos kandidaterne venter den tredje og sidste opgave. Ralf Dahl Gottschalk står med et stort papskilt med rigtig mange nuller på, og René Ryom fortæller:

- Nu har vi en check til jer på én milliard kroner. I skal finde ud af, hvordan den skal bruges på det akutte beredskab i Region Nordjylland.

Det er tydeligt, at politikerne ikke er vant til at få så mange ekstra penge til at løse opgaverne med, så der er lidt flere smil på læberne under dagens sidste diskussioner.

P4 Nordjylland og TV2 Nord har dagen igennem dækket arrangementet, men Gitte Sørensen håber, at politikerne tager mere end dækningen med sig fra Musikkens Hus.

- Jeg håber, at de tager noget af det med, som ’uenige sammen’ handler om: En anderledes måde at finde resultater på, og hvordan tonen er i den politiske debat. Jeg synes, dagen viser, at uanset om man er på den ene eller anden fløj, så skal man afprøve hinandens argumenter. Det er ikke sikkert, man bliver enige – det skal man heller ikke altid – men samtalen og at give sig selv tid og plads til at blive klogere på hinandens synspunkter er vigtig. Det kan løsne op for den måde, de løser opgaverne på bagefter, siger Gitte Sørensen.

Substans i stedet for floskler

Ralf Dahl Gottschalk er også glad for, at det er plads til et konstruktivt spor i forbindelse med valget.

- Selvfølgelig skal man kigge på, hvad der er blevet sagt og gjort i valgperioden. Men det kommende valg er for fremtiden, så vi vil også gerne høre visioner, og hvad folk vil. Der er ikke meget, der er mere velegnet til det end et valg. Det har vi også haft blik for i vores emnevalg i dag, siger han.

Og da arrangementet bliver rundet af, giver flere af kandidaterne til Region Nordjylland udtryk for, at det har været en fin dag – selvom de har savnet kontakten til borgerne som ved et klassisk vælgermøde.

- Konceptet har været godt – at vi har diskuteret i emner, lyder det fra en af kandidaterne, mens en anden siger:

- I er gået efter substansen. Borgerne er trætte af politikerfloskler og vil have reelle løsningsforslag.