Under en uge efter at Eurovision Song Contest er blevet afgjort i Liverpool den 13. maj, skal en anden Grand Prix-vinder kåres.
Den 19. maj bliver vinderen i Det Internationale Komponist Grand Prix fundet i den hollandske regeringsby, Haag, og ligesom i popdysten har DR og Danmark netop fundet en dansk deltager til konkurrencen. I komponistkonkurrencen er det en jury, der har truffet valget i Danmark, og sådan bliver det også i Holland ved det 69. International Rostrum of Composers, som konkurrencen officielt hedder.
I år stiller Danmark med værket ’ØR’ af Line Tjørnhøj, som er skrevet til DR Symfoniorkestret. Hun er uddannet komponist fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, og mens mange komponister skrev deres første toner tidligt, var Line Tjørnhøj, der er født i 1960, 35 år, før hun skrev sin første musik.
Værket ’ØR’, som er navngivet efter følelsen af at være ør – forstået som en ’vild, abstrakt lykkefølelse’ – er tænkt som en hyldest til komponisten Per Nørgård, og bogstaverne ø og r er også de to bogstaver, de to komponister har til fælles i deres efternavne.
’ØR’ blev da også uropført i august sidste år i DR Koncerthuset i forbindelse med DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblets markering af Per Nørgårds 90-års fødselsdag sidste sommer. Her var de to slagtøjsspillere Jakob Weber og Gert Sørensen fra DR Symfoniorkestret solister, mens Antony Hermus dirigerede koncerten den 25. august i DR Koncerthuset.
- Per Nørgårds musik har et særligt potentiale til at fortrylle, og med den affortryllelse, der er i vores samfund, er fortryllelsen en evne, vi skal værne om, sagde Line Tjørnhøj ved den lejlighed.
Suger lytteren ind
P2-vært Max Fage-Pedersen har været i spidsen for den danske jury, ligesom han er den danske dommer i Haag til maj, hvor han dog ikke må stemme på Danmarks bidrag. Han siger om valget:
- Det værk, som DR sender til Det Internationale Grand Prix for Komponister, er et værk der suger lytteren ind fra de allerførste sekunder. Musikken har sin egen naturlige progression, og den er i bevægelse. Men hvor er vi på vej hen? Slagtøjet og rytmerne kan virke eksotiske. Det samme kan lyden af det skæve klaver. Komponisten Line Tjørnhøj har præpareret et klaver på forskellig vis, og det er to af DR Symfoniorkestrets topdygtige slagtøjsspillere, som er solister på henholdsvis klaver og slagtøj. Og ja, klaveret bliver brugt som et slagtøjsinstrument, siger Max Fage-Pedersen.
Han fremhæver, at komponisten Line Tjørnhøj alle dage har været et spændende bekendtskab.
- Hun har i mange år brugt stemmen som værktøj, og hun har skrevet musik til DR Pigekoret. Men i værket ’ØR’ begiver hun sig ud i det store orkesterformat, og sender samtidig en hilsen til komponistkollegaen Per Nørgård, der fyldte 90 år i 2022. Måske er det fra ham, hun låner den organiske fornemmelse, der er i musikken. Den er som et stort dyr, der ånder. Eller et økosystem - en skov i perfekt balance, men også i en fremadskridende udvikling. Og det er magisk at lytte til. I juryen var vi ikke i tvivl om, at det her er et godt bud på en vinder - og et fantastisk værk at sende afsted til Det Internationale Komponist Grand Prix, siger det danske jurymedlem.
Ved Det Internationale Komponist Grand Prix deltager der værker fra cirka 35 lande, og hvert land må højst stille med 30 minutters musik, som skal være komponeret inden for de seneste fem år. Sidste år vandt Norge, og Danmark vandt sidst i 2010, hvor det var komponisten Simon Steen-Andersen, der sejrede med værket ’Ouvertures’.
Allerede senere i april måned har Line Tjørnhøj mulighed for at få en sejr med værket ’ØR’. Hun er nemlig nomineret i kategorien ’Årets danske komponist – stort ensemble’, når de danske musikforlæggere uddeler Carl Prisen for 11. gang.
Ligesom tidligere år dækker P2 Det Internationale Komponist Grand Prix, og når afgørelsen er truffet, bliver der mulighed for at høre vinderen og flere af de andre værker på kanalen og på DR Lyd i ’P2 Koncerten’ tirsdag den 6. juni klokken 19.20.
* Hele værket kan også høres som en del af 'P2 Koncerten' fra onsdag den 12. april - kan høres fra cirka 1:41.